Ukraina-krigen

Nådeløs tale: Klikker på sanksjoner

I en tale til EU-parlamentet går det ei kule varmt for det belgiske parlamentsmedlemmet Guy Verhofstadt, som etterlyser mye strengere sanksjonspakker mot Russland.

SANKSJONER: Guy Verhofstadt, det belgisk parlamentsmedlemmet i EU-parlamentet, kom onsdag med en tordentale mot sanksjonene som har blitt rettet mot Russland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vet dere hvorfor strategien deres ikke virker? Fordi trinnvise sanksjonspakker med en autokrat ikke virker, sier Guy Verhofstadt, i en tale til EU-parlamentet onsdag.

- Det virker i et demokrati med demokrater, som har ytringsfrihet. Ekte ytringsfrihet, fortsetter Verhofstadt, som er fra Belgia.

Verhofstadt går hardt ut mot EUs femte sanksjonspakke mot Russland, og sier den ikke kommer til å fungere i det hele tatt.

- For i Russland finnes det ikke lenger ytringsfrihet, sier han.

- Latterlig

I den flere minutter lange tiraden langer det belgiske parlamentsmedlemmet ut mot innholdet i sanksjonspakken.

- For hva er egentlig i den femte pakken? Kull? Det er latterlig!

- Utestengelsen av SWIFT? Latterlig, skriker han ut i sinne.

I talen hevder Verhofstadt at mer en 50 prosent av de finansielle institusjonene fremdeles ikke blir berørt av utestengelsen.

Så går frustrasjonen over på sanksjonene mot de russiske oligarkene.

- I bunn og grunn vil oligarkene klare å unngå sanksjonene, eller kanskje miste bitte litt penger, sier han med en sarkastisk tone.

Med voldsomme håndbevegelser prøver den belgiske representanten å poengtere at sanksjonene heller bør rette seg inn mot Putins nærmeste krets og elite. De 6000 menneskene som Verhofstadt mener er tettest på den russiske presidenten.

Utsagnet møter en slapp applaus fra noen i salen.

- GJØR ALT: USAs justisminister kommer med en tydelig advarsel til de som støtter det russiske regimet. Video: Reuters. Vis mer

Ønsker full pakke

I et øyeblikk unnskylder Verhofstadt seg, men ikke fordi han kommer med krasse uttalelser, men fordi han tror representantene i salen egentlig deler samme mening.

Han retter en direkte beskjed til Charles Michel, presidenten i Det europeiske rådet og til Ursula Von der Leyen, presidenten i EU-kommisjonen.

- Tida er inne for å endre strategien. Tida er inne for å sette inn et ekstra europeisk råd, så snart som mulig. Til å gå inn for en full sanksjonspakke med umiddelbar virkning.

Bare på den måten mener Verhofstadt at man virkelig får gjort en forskjell.

- Alt det andre kommer ikke til å fungere. Alt det andre vil forlenge krigen. Alt det andre vil bety flere drap mot den ukrainske siden.

Etterlyser godt lederskap

Til slutt retter Verhofstadt oppmerksomheten mot sine kollegaer i Tyskland.

- Jeg tror at etter grusomhetene fra andre verdenskrig, så har Tyskland utviklet seg til å bli sterkt og demokratisk. Men fra et slikt Tyskland, så forventer jeg meg lederskap: Å gå foran med et godt eksempel, og ikke slepe føttene etter seg - slik vi ser det i dag.

Så tar han med seg notatene sine og forlater talerstolen.

Torsdag vedtok EU-landene en ytterligere sanksjonspakke mot Russland, som innebærer et forbud mot import av russisk kull, vodka, trelast og flere andre typer varer.

I tillegg forbys transaksjoner med fire viktige russiske banker.

Skip som seiler under russisk flagg får forbud mot å anløpe havner i EU, med unntak av skip med humanitære formål.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer