Lønnsoppgjøret

Nær fristen: Treffer ikke alle

Fristen for å bli enige i lønnsoppgjøret går ut i dag. Nå krever LO at modellen for lavlønnstillegg skrotes.

SLITER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik innrømmer at LO sliter med å finne en rettferdig modell for å regne ut lavtlønnskrav og -tillegg. Foto: Shad Madian / Dagbladet
SLITER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik innrømmer at LO sliter med å finne en rettferdig modell for å regne ut lavtlønnskrav og -tillegg. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et lønnstillegg som minst holder tritt med prisveksten, og et ekstra løft for de lavest lønnede. Dette er LOs viktigste krav i forhandlingene med NHO, der fristen løper ut ved midnatt.

Partene har sittet sammen siden mandag. Så langt er det ikke noe som tyder på at forhandlingene vil fortsette på overtid. Trolig blir det brudd noen timer før fristen, med stø kurs mot Riksmeklerens kontor.

Først etter å ha vært gjennom mekling, blir det avgjort om årets lønnsoppgjør ender med en ny avtale - eller om det blir streik.

Vanskelig å finne

På veien mot en avklaring, har LO kastet inn et nytt krav som ikke handler om sluttsummen på lønnskontoen.

Arbeidstakerorganisasjonen ønsker nemlig å utfordre modellen for å beregne lavlønnstillegg, kunne LO-leder Peggy Hessen Følsvik fortelle under et tariffseminar med journalister i forrige uke.

- Det er vanskelig å finne en modell som treffer alle lavtlønte, sa Følsvik.

En utdyping overfor FriFagbevegelse avdekker at LO-lederen ikke tror det er mulig å treffe alle grupper med et lavlønnstillegg:

- Jeg tviler på om det er mulig å få til. Likevel er det noen muligheter vi ønsker å se nærmere på. Det er også noe vi har utfordret NHO på i forbindelse med lønnsoppgjøret, sier hun til fagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.