Et lønnstillegg som minst holder tritt med prisveksten, og et ekstra løft for de lavest lønnede. Dette er LOs viktigste krav i forhandlingene med NHO, der fristen løper ut ved midnatt.
Partene har sittet sammen siden mandag. Så langt er det ikke noe som tyder på at forhandlingene vil fortsette på overtid. Trolig blir det brudd noen timer før fristen, med stø kurs mot Riksmeklerens kontor.
Først etter å ha vært gjennom mekling, blir det avgjort om årets lønnsoppgjør ender med en ny avtale - eller om det blir streik.
Vanskelig å finne
På veien mot en avklaring, har LO kastet inn et nytt krav som ikke handler om sluttsummen på lønnskontoen.
Arbeidstakerorganisasjonen ønsker nemlig å utfordre modellen for å beregne lavlønnstillegg, kunne LO-leder Peggy Hessen Følsvik fortelle under et tariffseminar med journalister i forrige uke.
- Det er vanskelig å finne en modell som treffer alle lavtlønte, sa Følsvik.

Advarer: - Må være forberedt
En utdyping overfor FriFagbevegelse avdekker at LO-lederen ikke tror det er mulig å treffe alle grupper med et lavlønnstillegg:
- Jeg tviler på om det er mulig å få til. Likevel er det noen muligheter vi ønsker å se nærmere på. Det er også noe vi har utfordret NHO på i forbindelse med lønnsoppgjøret, sier hun til fagbladet.
Disse løftes
Diskusjonen om lavlønnstillegg er ofte en nøtt i forhandlingene mellom LO og NHO. Førstnevnte har likevel fått gjennomslag i alle oppgjør siden 1990 for et tillegg til dem som tjener minst.
Et vanlig krav fra LO er at yrker på tariffavtaler som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, må få et eget lavlønnstillegg.

Milliardbonus: - Vanvittig
90 prosent tilsvarer i år 488 520 kroner.
Nå ønsker LO en mer treffsikker modell.
Derfor blir det bom
En mulighet som arbeidstakersidas forhandlere vurderer, er å kreve at medianlønn legges til grunn for beregningene, framfor gjennomsnittslønn.
Det vil kunne løse noe av problemet med dagens modell, der enkelte grupper kan dra opp gjennomsnittet innafor ei større gruppe. Dette kan igjen føre til at en som tjener under 90 prosent av industriarbeiderlønna, likevel ikke nyter godt av lavlønnsløftet.

Refser Norges Bank: - Frustrert
- Vi må finne en måte å gjøre dette på som ikke skaper en ny urettferdighet. Men det er ikke bare vi som bestemmer. Vi skal forhandle dette på plass med en motpart, understreker Følsvik.
NHO er på sin side opptatt av å ikke forhandle fram sentrale lavlønnstillegg for avtaler der det også er lokal forhandlingsrett.
- Det kan bli veldig krevende, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da arbeidstakersidas prioriteringer ble vedtatt.
Nær fristen
Forhandlingene mellom LO og NHO dekker hele 125 ulike overenskomster. Resultatet av disse forhandlingene er ment å legge føringer for de andre lønnsoppgjørene som skal gjennomføres i løpet av våren.

- Aldri sett så stor frustrasjon
Dersom LO og NHO ikke kommer til enighet innen fristen, går forhandlingene videre til mekling.
Der LO krever økt kjøpekraft, har NHOs representantskap vedtatt et forhandlingsmandat om at lønnsoppgjøret ikke må svekke bedriftenes konkurranseevne eller bidra til høyere prisvekst.
Skulle partene ende opp med ikke å bli enige der, kan så mange som 185 000 LO-medlemmer gå ut i streik.