Næringsliv:

Nær konkursrekord: - Urovekkende

Antall konkurser i Norge nærmer seg rekordnivå, ifølge Regnskap Norge.

KONKUSRAS: 2023 kan sette rekord for antall rekorder i Norge. Illustrasjonsbilde: Lise Åserud / NTB
KONKUSRAS: 2023 kan sette rekord for antall rekorder i Norge. Illustrasjonsbilde: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

I slutten av april kunne Børsen melde at ikke siden første kvartal 2019 har det vært registrert så høye konkurstall som det blir gjort nå.

Da ble det registrert 1317 konkursåpninger, en økning på 40 prosent.

Disse ferske tallene indikerer at vi i 2023 kan ende opp på rekordnivåer for konkurser i Norge. Det får Regnskap Norge til å advare:

- Dette er fjerde måned på rad med stor økning i antall konkurser. Selv om økningen er dempet fra foregående måned, ligger det an til at vi ender på rekordnivå for 2023. Mer enn noensinne trenger næringslivet forutsigbare rammebetingelser, sier administrerende direktør Rune Aale-Hansen i en pressemelding.

Holdt i live under corona

Størst er økningen av konkurser i detaljhandelen, som er på voldsomme 97 prosent. Hotell og restaurantbransjen følger på en annenplass, med 94 prosents økning av konkurser.

Aale-Hansen påpeker at mange virksomheter ble holdt kunstig i live under pandemien, som følge av kompensasjonsordningene.

- I ettertid så vi blant annet gjennom 2022 en økning i antall konkurser som må sies å ha vært en forventet normalisering. Det vi nå ser de fire første månedene i 2023, er imidlertid mer urovekkende. Antall konkurser nærmer seg rekordnivå, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer