Nærbutikk-krise:
- Ser ikke lys i tunnelen

15. oktober hadde Joker på Melsom sin siste åpningsdag. Høye strømutgifter ble spikeren i kista for det som har vært samlingspunktet på tettstedet i Vestfold i over 100 år.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i over 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Publisert

VESTFOLD (Børsen): - Det er bittert.

Øystein Kristiansen viser Børsen rundt i nærbutikken Joker Melsom i Vestfold. Nesten tomme butikkhyller og en dyster stemning preger lørdagshandlingen i tettstedet som ligger i Stokke, mellom Tønsberg og Sandefjord.

Butikken har ligget her i nesten 100 år, men denne lørdagen er det siste åpningsdag. Med de høye strømutgiftene som er nå, er det et tapsprosjekt.

- Utgiftene er større enn inntektene, og da er det ikke forsvarlig å drive lenger. Akkurat nå ser vi ikke noe lys i tunnelen, sier Kristiansen, som er eier og driver.

TOMME HYLLER: Øystein Kristiansen tok over Joker Melsom for fire år siden, rett før coronapandemien. Nå stenger han dørene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOMME HYLLER: Øystein Kristiansen tok over Joker Melsom for fire år siden, rett før coronapandemien. Nå stenger han dørene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- En lettelse

For å få solgt ut så mye varer som mulig, har butikken hatt opphørssalg den siste uka. På siste åpningsdag er det 60 % avslag på nesten alt i butikken.

- Jeg kjenner samtidig på en lettelse med å stenge dørene nå. Nå slipper jeg stresset med å prøve å få det til å gå rundt.

Det verste syns Kristiansen likevel har vært å måtte si opp de sju ansatte på butikken.

OPPHØRSSALG: Det er ikke mange varer igjen i nærbutikken i Vestfold på siste åpningsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPPHØRSSALG: Det er ikke mange varer igjen i nærbutikken i Vestfold på siste åpningsdag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det er ekstra ille. Her er det mange som har vært her i veldig mange år, og som har vært lojale. Det er veldig trist.

- Trasig

Mens det er Kristiansen som er eier og driver av butikken, har André Vreim vært butikksjef her de siste to og et halvt åra. Selv om det er siste åpningsdag, har han ingen planer om å slurve.

- Vi fullfører med stil, med flagget til topps. Vi skal vaske og ordne og gjennomføre vanlig stengerutine, sier han.

- Hvordan syns du det er at butikken nå stenger?

- Det er trasig. Vi har jobba hardt og lenge, men det er en tøff bransje. Med den siste biten med strømregningene nå, så klarer vi ikke å bære det lenger. Da må vi sette kroken på døra, sier han, og legger til:

- Men når klokka blir åtte i dag, så lukker vi døra, snur oss rundt, og så finner vi oss nye jobber alle mann.

ARBEIDSLEDIGE: Birgitte Berg har jobbet på nærbutikken i 11 år. Sønnen Phillip Berg har vært ringevikar det siste halve året. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ARBEIDSLEDIGE: Birgitte Berg har jobbet på nærbutikken i 11 år. Sønnen Phillip Berg har vært ringevikar det siste halve året. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Mye omsorg

Én av dem som også må finne seg ny jobb, er Birgitte Berg. Etter elleve år bak kassa på nærbutikken vet hun ikke lenger hva hun skal jobbe med.

- Jeg må holde hodet oppe. Det er veldig mye omsorg blant kundene våre, det er et godt nærmiljø her, så det er mange som har sagt at de skal hjelpe meg med å finne en ny jobb, sier hun.

På butikkens siste åpningsdag står hun på butikklageret sammen med sønnen Phillip Berg (16). Han har også vært ansatt her det siste halve året, som ringevikar.

- Det er kjipt å ikke ha noe å gjøre etter skolen lenger, sier han.

EN FØLSOM DAG: Søsknene Sukanaya (til venstre) og Chatchawan Kaewwanna har begge jobbet på nærbutikken i fem-seks år. Nå står de uten jobb. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
EN FØLSOM DAG: Søsknene Sukanaya (til venstre) og Chatchawan Kaewwanna har begge jobbet på nærbutikken i fem-seks år. Nå står de uten jobb. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Da søsknene Sukanaya og Chatchawan Kaewwanna også kommer inn på lageret, begynner tårene å trille. De har vært kolleger med Birgitte i fem - seks år.

- Det er veldig trist, og rart. Jeg har så mange minner herfra, sier Sukanaya.

Broren Chatchawan stemmer i.

- Det var den første jobben min. Den glemmer man aldri.

SAMLINGSPUNKT: De ansatte ved Joker Melsom har jobba side om side i flere år. På siste åpningsdag kom tårene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SAMLINGSPUNKT: De ansatte ved Joker Melsom har jobba side om side i flere år. På siste åpningsdag kom tårene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Kan få store konsekvenser

Børsen har tidligere omtalt en rekke butikker og bedrifter som sliter på grunn av høye strømregninger, ettervirkninger etter coronapandemien, og den høye prisveksten.

En rekke nærbutikker rundt omkring i Norge har også varslet at de er redde for at de ikke overlever vinteren.

Avdelingsdirektør i Merkur-programmet, et kompetanse- og utviklingsprogram for nærbutikker i Distrikts-Norge, Steinar Fredheim, forteller til Børsen at det nå er alvorlig for mange.

- Hvis det går sånn som skrekkscenarioet tilsier, så kan det bli ganske mange lokalsamfunn som står uten lokalbutikk, sier han.

Det er 580 butikker som er en del av Merkur-programmet. Fredheim forteller at rundt 180-200 av de butikkene ligger i strøm-prissonene som er mest utsatt. Han anslår at halvparten nå kan forsvinne.

- Nærbutikkene har stor betydning i lokalsamfunnene i Norge. Det er navet, møteplassen, samlingspunktet - at så mange står i fare for å forsvinne, kan få store konsekvenser for mange, sier han.

Regjeringen varsler grep

Fredag uttalte også næringsminister Jan Christian Vestre at han er bekymret for situasjonen.

- Jeg ser på det med stor bekymring. Vi ønsker at det skal være næringsvirksomhet og butikker over hele landet vårt, sier han til NRK.

Til kanalen forteller han at regjeringen vil gjøre det de kan for å hjelpe de utsatte bedriftene.

- Regjeringens hovedgrep er at vi skal få på plass et velfungerende fastprismarked så fort som mulig. Også gir vi en utstrakt hånd til om lag 20 000 bedrifter, som kan få hjelp med strømregninga allerede i høst. Den vil dessverre ikke hjelpe alle bedrifter, men den vil komme en god del bedrifter til unnsetning - også butikkene, sier han til kanalen.

STAMKUNDER: Mor og datter Gunvor Elise Raastad og Frida Elise Hansen Raastad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STAMKUNDER: Mor og datter Gunvor Elise Raastad og Frida Elise Hansen Raastad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Trist

For Joker Melsom er det for seint å få hjelp. De faste kundene må finne en annen butikk å handle på.

Det gjelder blant annet Gunvor Elise Raastad og Frida Elise Hansen Raastad. På siste åpningsdag er de innom butikken for å handle litt, og for å slå av en prat med de ansatte - som de ofte gjør.

- Dette er veldig trist. De som jobber her er så blide og gode, og det er hyggelig å slå av en prat innimellom, og snakke litt om livet, sier Gunvor.

Datteren Elise stemmer i:

- Jeg har vokst opp med å ha butikken her å gå til. Det er dumt at det ikke blir sånn lenger.

SISTE HANDLETUR: Egil Evensen og kona har alltid handlet på nærbutikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SISTE HANDLETUR: Egil Evensen og kona har alltid handlet på nærbutikken. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Det syns også stamkunde Egil Evensen. Han og kona har bodd på Melsom i 50 år, og har hatt stor nytte og glede av nærbutikken.

- Før var det en liten kolonial her, med en disk med varer. Så har det blitt bygd ut i løpet av åra. Det er veldig trist for de som ikke kjører bil at butikken her blir lagt ned, nå har de ikke lenger et sted å handle, sier han.

NESTEN 100 ÅR: Nærbutikken Joker Melsom har vært et samlingssted i bygda i en årrekke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NESTEN 100 ÅR: Nærbutikken Joker Melsom har vært et samlingssted i bygda i en årrekke. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Avskjed på grått papir

På slutten av åpningsdagen står butikksjef André Vreim ved lageret utenfor butikken og pakker papp.

- De siste ukene har vi virkelig sett hvor mye butikken har betydd for folk her. Både de andre ansatte og jeg har fått mange personlige meldinger om at de syns det er trist at nærbutikken forsvinner, sier han.

Plutselig parkerer det en bil rett ved butikksjefen og Børsens utsendte. Stamkunde Gunvor Elise Raastad kommer ut av bilen, med ansiktet oppløst i tårer. Hun gir ham en gavepose.

- Det er bare så trist, sier hun, og legger til:

- Han er bare godheten sjøl. Jeg måtte hjemom etter denne, jeg syns han fortjente en avskjedspresang.

- Tusen takk, sier butikksjefen, før kunden haster videre.

- Nærbutikker betyr mye for folk, sier han, og ser ned.

AVSKJEDSGAVE: Stamkunde Gunvor Elise Raastad takker butikksjef André Vreim for jobben han har gjort. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVSKJEDSGAVE: Stamkunde Gunvor Elise Raastad takker butikksjef André Vreim for jobben han har gjort. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer