Raser mot regjeringen:

- Næringa er veldig bekymret

Dette synes jeg er feil medisin, sier Venstre-lederen, som raser mot regjeringens foreslåtte lakseskatt.

RASER: Venstre-leder Guri Melby raser mot regjeringa. Foto: Hans Arne Vedlog
RASER: Venstre-leder Guri Melby raser mot regjeringa. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

TRONDHEIM (Børsen): Regjeringens ønske om innføring av grunnrente, ofte kalt lakseskatt, fra 1. januar neste år, som er en skatt på bruk av fellesskapsressurser, har skapt sterke reaksjoner fra flere partier.

Sist fredag besøkte Venstre-leder Guri Melby havbruksnæringa, under sitt besøk i Trøndelag. Hun mener regjeringens forslag er som å sette på pauseknappen for hele havbruksnæringa i Norge.

- De er veldig bekymret for framtida til næringa grunnet statsbudsjettet, fordi det forslaget som ligger der til grunnrenteskatt vil tappe næringa for kapital de trenger. De ser også at man skremmer bort mange investeringer, så alt er egentlig satt på vent, sier Melby til Børsen.

Så seint som mandag formiddag varslet SalMar permittering av 851 ansatte. Dette gjelder ansatte ved selskapets prosesseringsanlegg på Frøya og Senja. I likhet med Lerøy, som varslet permittering forrige uke, legger selskapet skylda på regjeringens omdiskuterte forslag til ny lakseskatt.

Vil utsette

Melby forteller at næringa ikke tør å satse, da de ikke vet hvordan regimet blir med den regjeringens ønskede lakseskatt.

Selv ønsker Venstre å utsette innføringa av ny lakseskatt til 2024.

- Da har man en skikkelig prosess med havbruksnæringa, der man finner fram til en modell som er bærekraftig, og som gjør at vi tar inn den skatten vi trenger, men som gjør at næringa fortsetter å vokse, sier Melby, som påpeker at havbruksnæringa er viktig for framtida til Norge.

Regjeringen varslet i lengre tid at statsbudsjettet for neste år kom til å bli et stramt budsjett.

Selv mener Venstre-lederen at regjeringen sender regninga over til næringslivet, noe hun synes er helt feil.

- Jeg oppfatter at de sender veldig mye av regninga for økte utgifter på statsbudsjettet til næringslivet, og at det er bedriftene våre og de mest framtidsrettede bedriftene våre som må ta den døra det er da, og de konsekvensene det er av krigen i Ukraina, sier Melby, før hun videre sier:

- Dette synes jeg er feil medisin, når det vi trenger er å satse på disse bedriftene.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

Frykter flere flytter

Siden styreleder i Aker, Kjell Inge Røkke, i september meldte flytting til Sveits, har milliardær på milliardær flyttet til alpelandet.

Melby frykter at økte skatter vil føre til at flere flytter.

- Det er lett å gjøre narr av disse rikingene som flytter ut, men jeg tror det er viktig at regjeringen begynner å ta signalene. Det viser jo at det ikke bare er å skru opp skattene og tro at du får mer inntekt, sier hun.

Bare i november har eierne av Norges største barnehagekjede Læringsverkstedet, Hans Jacob og Randi Sundby, og fiskeriarvingen Ole-Kristian Nergård meldt flytting til Sveits.

- Hvis du skrur opp formuesskatten så mye at alle flytter ut, får du ikke noe formuesskatt igjen. Det er en hårfin balanse da mellom hensynet til at alle må bidra til fellesskapet, men der hvis du skattlegger for tungt at næringslivet og enkeltpersoner flytter, så ødelegger du hele skattegrunnlaget, sier Melby.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer