Den siste tiden har nyheter om prisøkninger i ulike land kommet på løpende bånd. I USA er inflasjonen den høyeste på 40 år, og i EU-landene spås den å nå et historisk høyt nivå i 2022.
– Det kan være at vi får noen måneder til med høyere prisvekst før den blir svakere, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB.
Likevel mener han at inflasjonen, i hvert fall i Norge, er nær toppen.
Pandemien gir prisøkninger
Den høye inflasjonen, både i Norge og i resten av verden, har flere årsaker. En av disse er oppgangen i energiprisene. Konsumprisindeksen for bolig, lys og brensel har økt med 8,3 prosent det siste året, viser tall fra SSB.
– Oppgangen i energiprisene bidrar til å løfte kostnadsveksten for mange bedrifter, som fører til en enda høyere prisvekst, sier Aamdal til Børsen.
Pandemien ligger som et bakteppe for prisøkningene. Aamdal påpeker at den førte til flaskehalser og problemer med produksjon og transport. For produsentene resulterte dette i prisøkninger, som gir høyere utsalgspris.
– I perioder hvor husholdningene har vært forhindret fra å bruke så mye penger, har de økt sparingen. Dette slår ut i forsterket etterspørsel etter at samfunnet åpnet opp igjen. Bedriftene har kunnet heve prisene uten å stanse salg fordi etterspørselen er så god, forklarer Aamdal.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger