Russland:

Nærmer seg avtale

Russland og Tyrkia er nær en gassavtale, ifølge Kreml. Det skal være et ledd i å erstatte tap i det europeiske markedet.

FULL GASS: Russland har en stund snakket om et nytt gassknutepunkt i Tyrkia, men prosjektet har latt vente på seg. Nå kan det nærme seg en avtale, ifølge den russiske visestatsministeren. Foto: AFP/NTB
FULL GASS: Russland har en stund snakket om et nytt gassknutepunkt i Tyrkia, men prosjektet har latt vente på seg. Nå kan det nærme seg en avtale, ifølge den russiske visestatsministeren. Foto: AFP/NTB Vis mer
Publisert

I kjølvannet av krig i Ukraina, og massive sanksjoner, har EU brått vendt ryggen til russisk energi - noe Kreml merker kraftig på bunnlinja.

Nå er Russland nær en avtale om et nytt gassknutepunkt i Tyrkia, sier visestatsminister Alexander Novak lørdag.

Det skriver Bloomberg og Reuters.

Venter enighet i nær framtid

En tyrkisk delegasjon skal snart i samtaler med den russiske gassgiganten Gazprom i St. Petersburg, ifølge Novak.

- Jeg er sikker på at vi kommer til enighet i nær framtid når det gjelder den praktiske implementeringen av dette prosjektet, sier visestatsministeren.

EN TRAGEDIE: Russlands president Vladimir Putin kaller krigen i Ukraina for en tragedie. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Det var i fjor at president Vladimir Putin kunngjorde planene om en gasshandelsterminal i Tyrkia, men også muligheten for å legge en undersjøisk gassrørledning gjennom Svartehavet.

Det skulle erstatte et tapt europeisk marked, og samtidig passer det inn i Ankaras langvarige ønske om å fungere som et mellomledd for energitørste land, skriver Reuters.

Utsatt

Prosjektet kan bli Russlands viktigste transportrute for gass til Europa, sa Putin den gang.

Samtalene ble satt på vent som følge av de kraftige jordskjelvene i Tyrkia i februar, samt valget i mai. Forhandlingene har også dratt ut i tid som følge av uenigheter om hvem som skal lede det aktuelle knutepunktet, sier to kilder med kjennskap til saken til Reuters.