- Nærmer seg en skandale

Matvareleverandøren Oda har ennå ikke levert årsregnskap for 2021, selv om fristen gikk ut 31. juli i år. Grunnen er at selskapet ønsker å framstå mer lønnsomt enn det egentlig er, ifølge ekspert.

MANGLENDE REGNSKAP: Dagligvarebutikken Oda må spare penger, og har ikke levert inn årsregnskap for 2021, til tross for at 2022 snart er over. Foto: Oda
MANGLENDE REGNSKAP: Dagligvarebutikken Oda må spare penger, og har ikke levert inn årsregnskap for 2021, til tross for at 2022 snart er over. Foto: Oda Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at matvareleverandøren Oda må spare penger, og kutter 70 årsverk i selskapets utviklingsgruppe.

Selskapet har slitt med lønnsomheten i det norske markedet, og endrer nå strategi fra hypervekst til moderat vekst, ifølge konsernsjef Karl Munthe-Kaas. De må også hente inn 1,5 milliarder i friske penger.

Samtidig som dette pågår, har matvareleverandøren også en annen knipe de må komme seg ut av.

Selskapet har nemlig ikke levert årsregnskap for 2021, selv om fristen gikk ut 31. juli.

SISTE ÅPNINGSDAG: Joker Melsom i Vestfold har vært i drift i nesten 100 år. Lørdag 15. oktober var det derimot kroken på døra for lokalbutikken. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- En skandale

Kapital omtalte saken i midten av oktober, men i skrivende stund er regnskapet fortsatt ikke levert.

Ifølge dagligvareekspert og tidligere høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt, er det ulovlig.

- Det nærmer seg en skandale, sier han til Børsen.

For hver uke som går får selskapet et forsinkelsesgebyr, som øker.

Gisholt er sterkt kritisk til hvordan matvareleverandøren håndterer saken.

- De går så høyt ut på banen og skryter uhemmet av seg selv, men så greier de ikke å dokumentere det. Det er ikke bra, sier han til Børsen.

- Bare påstander

Gisholts teori er at Oda ikke er enig med revisorne sine om hvilke tall de skal rapportere, og at de derfor ikke får levert dem.

- Du kan tenke deg selv: alle som har gode regnskapssystemer i dag, kan til enhver tid dokumentere hva bunnlinjen er. Men det forutsetter at man er enig med regnskapsfører og revisor. Og hvis de ikke blir enige, så fører det til at tida går, og at man strides, sier han.

- Du mener Oda-ledelsen vil at det skal virke bedre enn det egentlig er?

- Det kan man formode. Administrerende direktør i selskapet har sagt at de nå er like ved å skulle tjene penger. Men det er bare hans påstander, det har aldri blitt dokumentert.

- Et evig stort sluk

Selskapet byttet navn til det mer engelsk-vennlige navnet Oda fra Kolonial.no i fjor. I år lanserte de at de ekspanderer til Finland og Tyskland.

Dagligvareeksperten tror ikke at utenlandssatsningen vil bli en suksess.

- Kassa går snart tom, hvis den ikke allerede er det. Han trenger påfyll. Samtidig har de valgt å investere i Finland og i Tyskland. Men hvis det aldri har vært mulig for dem å tjene penger i Norge, så vil det ta lang tid før de tjener penger i Finland og i Tyskland. Det vil bli et evig stort sluk. Så om noen er villige til det, er det store spørsmålet, sier han, og legger til:

- For å være ærlig, så tror jeg ikke Munthe-Kaas sover så godt om natta lenger.

Oda og Karl Munthe-Kaas har fått forelagt kritikken fra Gisholt, og fått flere spørsmål angående det manglende årsregnskapet.

- Vi jobber med å levere regnskapet, og vil gjøre det snart, skriver Karl Munthe-Kaas i en epost til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer