USA:

Nammo bøtelagt etter dødsulykke

Norsk-finske Nammo er ilagt strenge bøter etter at en ansatt døde i en arbeidsulykke på deres fabrikk i Arizona, USA. - Alle rutiner gjennomgås, sier selskapet til Dagbladet.

- TRAGISK: - Dette var en ulykke som endte i et tragisk dødsfall. Nammos tanker går til de etterlatte, skriver Nammos pressekontakt Thorstein Korsvold i en e-post til Dagbladet. Foto: Nammo
- TRAGISK: - Dette var en ulykke som endte i et tragisk dødsfall. Nammos tanker går til de etterlatte, skriver Nammos pressekontakt Thorstein Korsvold i en e-post til Dagbladet. Foto: Nammo Vis mer
Publisert

Torsdag morgen 23. mars i år brøt en brann ut som følge av en eksplosjon på Nammos heleide fabrikk i Mesa, Arizona.

Én ansatt mistet livet. Dødsulykken ble omtalt av en rekke lokale medier i den amerikanske delstaten.

Den avdøde medarbeideren ble seinere identifisert som 22 år gamle Jake Tilly.

Ifølge den lokale nyhetskanalen ABC15 Arizona, som viser til en rapport fra arbeidstilsynsorganet Arizona Division of Occupational Safety and Health (ADOSH), jobbet Tilly med et parti med eksplosiver som hadde blitt kassert to uker tidligere.

I slutten av august ble Nammo ilagt bøter på 84 821 dollar (cirka 902 000 kroner per 31. august), for totalt seks brudd på bestemmelser for sikkerhet på arbeidsplassen, skriver nyhetskanalen. Beløpet er det høyeste ADOSH kan ilegge for de aktuelle avvikene.

- Nammo kan bekrefte at opplysningene i ABC15-artikkelen er korrekte, skriver pressekontakt Thorstein Korsvold i Nammo i en e-post til Dagbladet.

Arizona-fabrikken leverer produkter til romfarts- og forsvarsindustrien - deriblant panservernraketter og rakettmotorer - i tillegg til blant annet kommersiell ammunisjon, ifølge Nammos nettsider.

- Alle rutiner gjennomgås

Ifølge ABC15 brukte Tilly håndverktøy til å flytte eksplosivene da eksplosjonen fant sted.

- Dette var en ulykke som endte i et tragisk dødsfall. Nammos tanker går til de etterlatte. Saken er en sterk påminnelse om at det alltid er en risiko knyttet til å jobbe med eksplosiver eller energetiske materialer, skriver Korsvold.

ADOSH slår ifølge ABC15 fast at Nammo ikke i tilstrekkelig grad ga sine ansatte opplæring i sikkerhetsrutiner, og ikke gjennomførte en «pre-startup safety review» - en systematisk gjennomgang av potensielle risikoer - i forkant av hendelsen.

Under inspeksjonen fant ADOSH også ei utgangsdør blokkert av lagrede gjenstander.

- Sikkerhet er vår høyeste prioritet. På denne fabrikken i Mesa stengte vi ned produksjonen, for å forstå hendelsesforløpet og forbedre og ivareta sikkerheten til våre ansatte. Alle rutiner gjennomgås som del av dette arbeidet, skriver Korsvold.

Ingen avvik i januar

Brannvesenet i Mesa sier i en uttalelse gjengitt av ABC15 at de gjennomfører årlige branninspeksjoner ved fabrikken - seinest i januar i år. Det ble ikke funnet avvik under denne inspeksjonen.

Nammos fabrikk i Mesa - tidligere kjent som Nammo Talley - er underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk, men er heleid av norsk-finske Nammo - som er 50 prosent eid av den norske stat.

Den andre halvparten er eid av det finske selskapet Patria - som igjen er 49,9 prosent eid av norske Kongsberg Defence & Aerospace AS.

I 2021 inngikk Nammo en kontrakt om levering av panservernraketter til det amerikanske forsvaret til en verdi av om lag 4,5 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer