Narkokonge gir bort luksusøy

I håp om å få redusert straff gir den italienske narkokongen og informanten Raffaele Imperiale bort en kunstig øy i Dubai.

VERDEN: Slik ser det kunstige øyprosjektet til Dubai, kalt «The World», ut. Foto: NASA / REX / NTB
VERDEN: Slik ser det kunstige øyprosjektet til Dubai, kalt «The World», ut. Foto: NASA / REX / NTB Vis mer
Publisert

Det pågår for tida en rettssak mot den tidligere italienske narkokongen Raffele Imperiale, med det velklingende kallenavnet «van Gogh-sjefen», i Napoli.

Imperiale var en narkotikasmugler som jobbet for den napolitanske mafiaen Camorra.

Fra januar 2016 var han en av de mest ettersøkte mennene i Italia. Han ble også ansett som farlig.

- Kjøpte stjålne malerier

Kallenavnet stammer fra da myndigheter i 2016 fant to verk av van Gogh, som hadde blitt stjålet i 2002, i et gårdshus i Imperiales fødeby Castellamaer di Stabia. Eiendommen var eid av Imperiale, skriver The Guardian.

I et intervju han ga i 2021 sa Imperiale at han ikke var involvert i selve tyveriet.

- Jeg kjøpte maleriene direkte fra tyven, fordi prisen var attraktiv. Men først og fremst fordi jeg elsker kunst, sa Imperiale.

Selv om det ikke var noen hemmelighet at Imperiale oppholdt seg mye i Dubai, ble han ikke pågrepet før i 2021.

- Han var i stand til å bygge et imponerende internasjonalt nettverk av narkotikahandel, spesielt kokain, het det i en pressemelding fra politiet da han ble pågrepet.

Vil selge luksusøy

Sammen med rundt 20 andre sitter han nå i retten, der Imperiale på kreativt vis forsøker å sikre seg selv nedsatt straff.

I løpet av sine år på frifot hadde han en svært utsvevende og dyr livsstil, og han skal ha brukt rundt 400 000 dollar hver måned.

I tillegg gjorde han store investeringer. Det mest iøynefallende er nok at han kjøpte den kunstige luksusøya «Taiwan» i Dubais elleville prosjekt «The World».

Der har de forsøkt å sette sammen en kunstig øygruppe som skal se ut som et verdenskart, og Imperiale har altså punget ut enorme summer for å sikre seg sin bit av verden.

Nå ønsker den italienske narkokongen å gi bort øya, som har en anslått verdi på 60 til 80 milliarder dollar til italienske myndigheter, i håp om å få en redusert straff, skriver The Guardian.

- Vil ha redusert straff

Han står overfor en fengselsstraff på 14 år og ti måneder.

- Det er åpenbart at Imperiale vil ha redusert straff. Vi vurderer gyldigheten av uttalelsene hans, men det ser ikke ut til å være noen tvil om at de er troverdige, sier aktor Maruzio De Marco.

Imperiale skal også ha gått med på å være fortelle om sin befatning med den napolitanske mafiaen.

Han startet karrieren sin i en hasjkafé i Amsterdam - der han solgte cannabis, og skal ha vært en av lederne i et svært internasjonalt narkotikakartell.