Nato tar grep i Østersjøen

Trapper opp tilstedeværelsen som følge av skader på rørledning.

SKADET RØRLEDNING: Nato trapper opp tilstedeværelsen rundt Østersjøen etter skadene på rørledningen Balticconnector. Her er en kompresjonsstasjon ved Balticconnector avbildet i 2019. Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / AP / NTB
SKADET RØRLEDNING: Nato trapper opp tilstedeværelsen rundt Østersjøen etter skadene på rørledningen Balticconnector. Her er en kompresjonsstasjon ved Balticconnector avbildet i 2019. Foto: Mikko Stig / Lehtikuva / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nato trapper opp tilstedeværelsen rundt Østersjøen etter skadene på rørledningen Balticconnector som går mellom Finland og Estland, opplyser alliansen.

Blant tiltakene er hyppigere overvåkings- og rekognoseringsflyginger, og fire minedykkerfartøy blir utsendt, opplyser forsvarsalliansen.

- Vi fortsetter å følge situasjonen tett, og vi er i tett kontakt med våre allierte Estland og Finland og vår partner Sverige, sier Nato-talsperson Dylan White.

Finsk politi har i samarbeid med forsvaret og kystvakta gjort åstedsundersøkelser på gassrørledningen. Nå venter analyse av prøver tatt på stedet.

Myndighetene i Finland har tidligere meldt at det ikke kan utelukkes at en statlig aktør var involvert i skadene på gassrørledningen.

Balticconnector er en toveis rørledning på 77 kilometer som forbinder gassnettet i Finland og Estland. Rørledningen gir også Finland tilgang til gass fra Latvia. Den ble satt i full drift da Russland kuttet gassforsyningene til Finland i mai i fjor.

Gassrørledningen er satt ut av spill fram til minst april.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer