Nav-alarm: - Skrikende behov

Norske virksomheter mangler 53 000 arbeidstakere, viser ferske tall fra Nav.

GREP: Nav-sjef Hans Christian Holte etterlyser flere grep for å fylle norske virksomheters skrikende behov for arbeidskraft. Foto: Vidar Ruud / NTB
GREP: Nav-sjef Hans Christian Holte etterlyser flere grep for å fylle norske virksomheters skrikende behov for arbeidskraft. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Særlig innenfor helse og omsorg, håndverksfag og industrien er det et skrikende behov.

Nav-sjef Hans Christian Holte sier at tallet er betydelig lavere enn ved forrige telling for et år siden, da norske virksomheter manglet rundt 70 000 personer.

- Selv om den anslåtte mangelen på kvalifisert arbeidskraft er betydelig lavere i år, er den fortsatt på et veldig høyt nivå. Med unntak av 2022 og 2019, må vi tilbake til 2008 for å finne et enda høyere nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

En av fire sliter

Mangelen på arbeidskraft har gått ned i hele landet sammenliknet med i fjor, med unntak av Troms og Finnmark.

Målt i absolutte tall er mangelen på arbeidskraft størst i Oslo, etterfulgt av Øst-Viken. Ser vi på mangelen på arbeidskraft målt i prosent, er den størst i Troms og Finnmark, etterfulgt av Nordland.

En av fire virksomheter opplever rekrutteringsproblemer. 26 prosent av virksomhetene svarer at de har hatt problemer med å få tak i arbeidskraft de siste tre månedene.

Mange bedrifter svarer at de ikke fikk ansatt noen, mens andre igjen endte opp med å ansette folk med lavere eller annen formell kompetanse enn de søkte etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.