Nav-alarm: - Skrikende behov

Norske virksomheter mangler 53 000 arbeidstakere, viser ferske tall fra Nav.

GREP: Nav-sjef Hans Christian Holte etterlyser flere grep for å fylle norske virksomheters skrikende behov for arbeidskraft. Foto: Vidar Ruud / NTB
GREP: Nav-sjef Hans Christian Holte etterlyser flere grep for å fylle norske virksomheters skrikende behov for arbeidskraft. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Særlig innenfor helse og omsorg, håndverksfag og industrien er det et skrikende behov.

Nav-sjef Hans Christian Holte sier at tallet er betydelig lavere enn ved forrige telling for et år siden, da norske virksomheter manglet rundt 70 000 personer.

- Selv om den anslåtte mangelen på kvalifisert arbeidskraft er betydelig lavere i år, er den fortsatt på et veldig høyt nivå. Med unntak av 2022 og 2019, må vi tilbake til 2008 for å finne et enda høyere nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

En av fire sliter

Mangelen på arbeidskraft har gått ned i hele landet sammenliknet med i fjor, med unntak av Troms og Finnmark.

Målt i absolutte tall er mangelen på arbeidskraft størst i Oslo, etterfulgt av Øst-Viken. Ser vi på mangelen på arbeidskraft målt i prosent, er den størst i Troms og Finnmark, etterfulgt av Nordland.

En av fire virksomheter opplever rekrutteringsproblemer. 26 prosent av virksomhetene svarer at de har hatt problemer med å få tak i arbeidskraft de siste tre månedene.

Mange bedrifter svarer at de ikke fikk ansatt noen, mens andre igjen endte opp med å ansette folk med lavere eller annen formell kompetanse enn de søkte etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer