Nav-blemme: «Å nei, dette er trøbbel»

Kari Elisabeth Kaski (SV) forteller at hun fikk utbetalt «en større sum» fra Nav ved en feil. Det kan koste henne dyrt.

OPPGITT: SV-topp Kari Elisabeth Kaski må betale dyrt for en feil Nav selv har gjort. Foto: Alf Simensen / NTBFoto: Alf Simensen / NTB
OPPGITT: SV-topp Kari Elisabeth Kaski må betale dyrt for en feil Nav selv har gjort. Foto: Alf Simensen / NTBFoto: Alf Simensen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I september fikk jeg plutselig en større sum på konto. Det viste seg at Nav ved en feil hadde utbetalt penger jeg ikke skulle ha. Min første tanke: å nei, dette er trøbbel, skriver finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, på Twitter.

Gjennom en lang rekke innlegg forteller Kaski, som for tida er i mammaperm, om en særdeles trøblete opplevelse med Nav-systemet.

- Det er jo et tankekors. At første tanke er trøbbel. For å få penger urettmessig fra Nav er åpenbart ikke en fillesak. Men NAV skal jo gi hjelp, ikke være noe man frykter, fortsetter SV-toppen.

- Vil ikke ha penger

Kaski forklarer at hun umiddelbart tok kontakt med Nav for å informere om feilutbetalingen - og med spørsmål om hvordan hun kunne returnere beløpet.

- Jeg vil ha det gjort så fort som mulig, for man vil helst ikke ha penger man ikke skal ha på konto. Men jeg hører ikke noe fra Nav, framholder hun.

Først tre dager etter utbetalingen, skal Kaski ha fått et formelt brev fra Nav der hun varsles om tilbakebetaling.

- I brevet skrives det at feilen ligger hos Nav. Likevel - de skal vurdere flere faktorer som at jeg burde skjønt at jeg ikke skulle ha pengene … Men ingen beskjed om hvordan pengene kan betales tilbake.

«JEG FORSTO DET»

Kaski forklarer at hun «noen dager etter det igjen» får svar på sin opprinnelige henvendelse.

- Saksbehandler sier hun vil videreformidle til «min» saksbehandler at jeg selv har tatt kontakt og ønsker å tilbakebetale.

Så «går dagene og ukene», som Kaski skriver. I løpet av denne perioden ringer hun også Nav for å purre på saken.

- Så - over en måned etter pengene kom på konto og jeg tok kontakt og ga beskjed, får jeg endelig vedtak! Kryss i taket. Nav skriver jeg burde forstått at jeg ikke skulle fått de pengene (JEG FORSTO DET) og må betale tilbake. Men - ikke ennå. Først må jeg få et brev fra NAV innkreving.

I en e-post til Børsen skriver Nav-sjef Hans Christian Holte at etaten ikke kan kan uttale seg om den konkrete saken til Kaski, fordi Nav ikke er fritatt fra taushetsplikten.

  • Se svaret hans nederst i saken.

- Har heldigvis sparepenger

Ifølge Kaski har brevet ennå ikke nådd henne.

- Jeg vet ennå ikke når eller hvordan jeg kan få betale tilbake. Men jeg skylder nå NAV mer enn 20 000 mer enn de betalte meg ved en feil. Fordi jeg må betale tilbake summen før skatt, mens jeg fikk summen etter skatt.

Hun fortsetter:

- Godt over en måned siden NAV ga meg penger jeg ikke hadde bedt om, gjennom en feil de hadde gjort, har jeg enda ikke «fått lov» til å betale tilbake. Og jeg skylder også nå NAV en betydelig sum jeg aldri fikk i utgangspunktet. Jeg har heldigvis sparepenger jeg kan bruke.

- Mistenkeliggjørende

Overfor Børsen utdyper Kaski sin opplevelse:

- Det er fascinerende. Hvorfor har de ikke bare et kontonummer man kan overføre til eller noe, ler Kaski, om enn lettere oppgitt, av egen historie.

Hun mener det er på høy tid med en tillitsreform i Nav som gir rom for ansatte til å utøve skjønn og fleksibilitet.

- Her er jeg i kontakt med ansatte og saksbehandlere i Nav. De burde ha mulighet til å kunne kvittere ut saken, i stedet for at det kommer autogenererte brev som er mistenkeliggjørende og som tar unødvendig tid - både for min del og for saksbehandlere. Sistnevnte gruppe har nok langt viktigere ting å gjøre.

Kaski presiserer at «det ikke er de som jobber i Nav sin feil, men kortene de har fått utdelt av departement og storting.» Hun understreker også at en tillitsreform ikke minst må gi tillit til brukerne.

- Denne tillitsdimensjonen må komme brukerne til gode, i stedet for det behovet som er for mistenkeliggjøring i dag. For det oser av det, sier Kaski.

På generelt grunnlag forklarer Holte:

- Rutinen i feilutbetalingssaker er at NAV først sender et brev og varsler om mulig tilbakekreving av et beløp. Det gjør vi også når mottaker selv melder fra. Ved vedtak om tilbakekreving, informerer vi om hvilket beløp som må betales tilbake, og at dette skal gjøres når det er sendt et krav. Innkreving foretas av Skatteetaten, som er ansvarlig for innkreving av blant annet feilutbetalinger fra NAV,

- Når vi krever tilbake for eksempel foreldrepenger som har blitt feilutbetalt samme år, krever vi ikke tilbake det som er betalt i skatt - det gjør vi opp direkte med Skatteetaten.

- Vi beklager hvis denne informasjonen ikke har kommet tydelig nok fram i brevet Kaski har mottatt. Vi jobber hardt med å sikre et klart og forståelig språk i NAV, og vi kommer til å se nærmere på ordlyden i disse brevene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer