Nedstengt Viken og Oslo

Nav-sjefen ser ny ledighetstopp

- Effekten kan komme ganske fort.

HOPP: Nav-sjef Hans Christian Holte sier at det kan ventes tydelige utslag på ledighetsstatistikken allerede neste uke. Foto: NTB
HOPP: Nav-sjef Hans Christian Holte sier at det kan ventes tydelige utslag på ledighetsstatistikken allerede neste uke. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Bare timer etter at helseminister Bent Høie (H) mandag kveld innførte skjenkestopp og varslet stengte butikker i hele Viken, kom de første meldingene om permitteringer i flere store virksomheter.

Arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte er beredt på en brå vekst i ledighetstallene:

- Effekten vil komme ganske fort på ledighetstallene, og den vil være tydelig når vi får slike omfattende innstramminger. Dette vet vi fra tidligere innstrammende tiltak i Oslo og andre steder. Denne omfattende nedstengingen må vi forvente vil gi tydelige utslag, sier Holte til Børsen.

Massepermitteringer

Tirsdag varslet klesgiganten H&M at totalt 53 av H&M Group sine butikker i Norge nå er midlertidig stengt som følge av tiltak fra myndighetene. Det berører 1350 ansatte som blir permittert.

Tidligere på dagen meldte blant andre Mester Grønn og Nille at de permitterer henholdsvis 350 og nesten 1000 av sine ansatte i forbindelse med smitteverninnstrammingene i Oslo og Viken.

- Ser du konturene av mars 2020 på nytt, et år etter?

-Hvor kraftige utslag dette vil gi er det for tidlig å si. Men allerede neste uke vil vi legge fram tall som fanger opp effekten av denne Viken-nedstengingen. En faktor som spiller inn er hvordan arbeidsgiverne reagerer nå. Det henger blant annet sammen med hvordan de vurderer utsiktene framover, og altså hvor mange som går til permitteringer de kommende dagene, sier Holte.

Over 200 000

Tirsdag la Nav fram tall som viser at 205 800 personer er registrert som helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak nå. Det er 100 flere enn i forrige uke.

Holte sier at statistikken Nav legger fram tirsdag om ei uke kan se helt annerledes ut.

Det er bare ei uke siden Nav la fram prognoser som peker i retning av en høyere ledighet ved utgangen av 2022 enn vi hadde før februar i fjor, altså før pandemien traff oss.

- Hvor aktuell er denne prognosen nå etter at landets største region stenges ned?

- Både i november i fjor og januar i år, da vi fikk nye runder med innstramminger, så ga det umiddelbar effekt i ledighetstallene de påfølgende dagene. Slike hopp gir en tidsforskyvning i scenarioene. Det vil si at vi får et løft i grafen for arbeidsledighet, og at det tar lengre tid før den faller tilbake igjen, sier Holte.

- Hvor godt er Nav rustet til å ta unna brå skifter som følge av en omfattende nedstenging på kort varsel?

-Det siste året har gitt oss noen erfaringer i å håndtere nye bølger og ny pågang. Vi skal klare å håndtere denne situasjonen også, sier Holte.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer