Nav-sjefens største bekymring

- Det er ingen tvil om at vi får et nytt løft i ledigheten nå, sier Nav-sjef Hans Christian Holte. Det er likevel ikke den akutte krisa som bekymrer mest.

AKTIVT RÅD: Nav-sjef Hans Christian Holte har stor forståelse for at mange langtidsledige sliter nå. - Men å forsøke å holde aktiviteten oppe, det er bra uansett - også for den mentale helsa, lyder rådet. Foto: Lise Åserud, NTB

AKTIVT RÅD: Nav-sjef Hans Christian Holte har stor forståelse for at mange langtidsledige sliter nå. - Men å forsøke å holde aktiviteten oppe, det er bra uansett - også for den mentale helsa, lyder rådet. Foto: Lise Åserud, NTB

Vis mer
Publisert

- Vi må håndtere den akutte krisa. Dette minner litt om situasjonen vi hadde i mars i fjor, sier Nav-sjef Hans Christian Holte.

- Ledighetstallene har svingt fra 2 prosent før coronautbruddet for et snaut år siden og opp til rekordhøye 10 prosent i ukene etter nedstengningen - til nå rundt 4-tallet.

- Det er ganske åpenbart at vi vil få en ny vekst i antall arbeidssøkere. Men vi når neppe samme nivå av permitteringer som i mars, sier Holte i forkant av at nye Nav-tall legges fram tirsdag til uka.

- De siste dagene har det vært rimelig hektisk, legger han til.

Bølge kommer

- Det handler om å analysere effekten av nye smitteverntiltak. Først de restriktive tiltakene i 25 kommuner etter funnet av det muterte coronaviruset, og deretter stengte grenser. Mange er spente på hva de neste ukene bringer. Mye av spenningen knytter seg til hvor mye is i magen arbeidsgiverne har for å avvente hvor lenge disse nye tiltakene vil vare, sier Nav-sjefen.

- Men vi har jo alle lest i mediene om bransjer, kjeder og butikker som varsler permitteringer. Og pågangen inn til kontaktsenteret vårt har økt merkbart. Neste uke vet vi mer om hvor omfattende bølge av permitteringer vi vil se nå, sier Holte.

Han minner om at ledigheten raskt steg med 13 000 personer etter tiltakene som ble innført i november i fjor.

- De tiltakene var jo langt mindre omfattende enn det vi står i nå, bemerker Nav-sjefen.

Tøffere for de sårbare

For hvert nytt hopp i ledighetstallene må prognosene justeres ut i tid for når vi er tilbake til normale tall.

- Hva er din største bekymring nå?

- Vi må håndtere det akutte. Men når jeg løfter blikket, er min største bekymring de gruppene som fra før står svakest. De som står lenge utenfor arbeidsmarkedet. Vi vet at når du har stått utenfor lenge, og heller ikke får etterutdanning, så blir terskelen for å komme tilbake til jobb mye høyere.

- Det er vel også de som er truffet hardest av coronakrisa?

- Ja, og derfor er de jeg er mest bekymret for, de gruppene vi jobber med også i normale tider. Unge under 30 uten fast jobb, de med avbrutt utdanning og som ikke har fullført videregående skole, de med helseutfordringer, innvandrere fra land utenfor EØS-området. Kort sagt, de gruppene vi vet trenger ekstra bistand for å komme inn i arbeidsmarkedet.

Her er Nav-sjefens prognoser ekstra dystre:

- Vi vet at krisa treffer skjevt. Og de sårbare gruppene har rett og slett mye tøffere konkurranse nå. Vi har gjort noen vurderinger som peker i retning av at vi vil ha mange flere i disse gruppene utenfor arbeidslivet ved utgangen av 2021 enn rett før coronakrisa.

Frykter 45 000 permitterte

Hovedorganisasjonen Virke organiserer mange av foretakene som har måttet stenge ned etter at regjeringen bestemte at bare matbutikker, apotek og Vinmonopolet får holde åpent i Nordre Follo og 24 nærliggende kommuner.

Tiltakene for å begrense det langt mer smittsomme muterte coronaviruset, blir møtte med forståelse - men også betydelig bekymring for arbeidsplassene.

Ivar Horne Kristiansen, administrerende direktør i Virke, har anslått at så mange som 45 000 ansatte står i umiddelbar fare for å bli permittert i disse bransjene.

- Hva om det muterte viruset ikke blir slått ned, om vi får nye utbrudd andre steder i landet?

- Den vurderingen overlater jeg til helsesektoren. Det er mye som er usikkert nå. Effekten av smitteverntiltak, tempoet i vaksineringen. For Nav handler det om å være rigget for både mindre og større bølger av nye permitteringer. Jeg vil si at vi står bedre rustet nå enn vi gjorde i mars. Folk som søker dagpenger skal raskt få det de har krav på, sier Holte.

Vanskelig for mange

- Hva vil du si til alle som har vært permittert siden mars?

- Det generelle rådet er å holde seg aktiv. Ikke tenk at permittering betyr passivitet, men prøv å skaffe påfyll av kompetanse, søk deg til andre bransjer hvis du ikke tror du får jobben tilbake, se om du finner andre måter du kan bidra på.

- Så på spørsmål om folk bør bite seg fast og håpe at jobben fortsatt er der etter corona eller om de bør søke nye jobber, så sier du?

- Det er ingen i Norge som sikkert kan si hvordan arbeidsmarkedet vil se ut etter corona. I noen bransjer, som for eksempel reiseliv, er det nok en betydelig usikkerhet. Bildet nå er at noen bransjer er i beit for folk, noe som kan bli en ekstra utfordring nå som grensen er stengt. Samtidig er det andre bransjer hvor det er veldig vanskelig å få seg ny jobb. Det er et sammensatt bilde. Jeg har stor forståelse for at mange opplever at dette er en vanskelig situasjon. Men å forsøke å holde aktiviteten oppe, det er bra uansett - også for den mentale helsa.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer