Norge etter corona

«Nav-studenter» må vente: - For dumt

Muligheten til å studere mens du er permittert eller får dagpenger kan bli permanent etter coronapandemien. Akademikernes leder advarer om strenge regler.

- SLÅ BEINA UNDER ORDNINGEN: Leder for Akademikerne, Kari Sollien, kommer med en klar beskjed i kjølvannet av regjeringens forslag om å gjøre et av krisetiltakene under corona permanent. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
- SLÅ BEINA UNDER ORDNINGEN: Leder for Akademikerne, Kari Sollien, kommer med en klar beskjed i kjølvannet av regjeringens forslag om å gjøre et av krisetiltakene under corona permanent. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi må sørge for at dette ikke blir en papirtiger. Altså hvor det er en åpning på papiret, men i praksis ingen forskjell, sier Akademikernes leder Kari Sollien.

Hun sikter til regjeringens forslag om å gjøre et av coronakrisetiltakene permanent, nemlig muligheten som mottakere av dagpenger fra Nav har til å fylle dagene med studier og etterutdanning.

- Det er bra og noe Akademikerne har foreslått lenge. Men samtidig vil regjeringen stramme inn og innføre tre måneders karenstid. Det vil slå beina under hele ordningen, advarer Sollien.

Kritisk

Hun framholder at behovet for å få flest mulig ledige raskest mulig tilbake i jobb vil være like stort i tida etter coronapandemien som nå. Da vil påfyll av kompetanse være en av hovednøklene for veldig mange.

KLAR TALE: - Skulle det vise seg at det blir et overforbruk, har man jo raskt muligheten til å stramme inn, mener Kari Sollien, som er leder for Akademikerne. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix
KLAR TALE: - Skulle det vise seg at det blir et overforbruk, har man jo raskt muligheten til å stramme inn, mener Kari Sollien, som er leder for Akademikerne. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix Vis mer

- Utviklingen går i raskere takt enn noen gang tidligere i historien. Utdannelsen du velger vil i utgangspunktet ikke bære gjennom et helt arbeidsliv. Kompetansebehovene endrer seg raskt, så det er altså gode grunner for å åpne for studier med faglig påfyll for ledige og permitterte, sier Sollien, som har 230 000 høyt utdannede medlemmer bak seg i Akademikerne.

Hun påpeker at en som blir permittert i juni, ikke vil rekke semesterstart i august, men da kanskje må vente helt til januar eller februar. Noe som i praksis vil gi langt mer enn tre måneders karenstid.

- Det blir nesten for dumt, sier Sollien til Børsen.

- Makstak

Begrensningene som er lagt inn i regjeringens forslag, skal forhindre at ordningen blir en alternativ studiefinansiering. Hovedregelen er og skal fortsatt være at du får lån i Lånekassa.

- Det prinsippet er vi helt enige i. Men det er foreslått såpass mange andre begrensninger at vi tror dette vil løse seg selv, som en nedre aldersgrense på 30 år og et makstak på 15 studiepoeng pr. semester. Det er også opplyst at snittida for en arbeidsledig er seks måneder, så det store overforbruket av denne ordninger blir det neppe selv om tre måneders karantene tas bort.

Videre er det lagt opp til at ordningen skal evalueres allerede etter et år.

- Skulle det vise seg at det blir et overforbruk, har man jo raskt muligheten til å stramme inn, mener Sollien.

- Dobling i ledigheten

Coronakrisa har rammet skjevt. Reiseliv, hotell, servering og transport er grupper som er langt hardere rammet og med langt høyere ledighet enn andre. Disse bransjene er gjennomgående preget av mange ansatte med lavere utdanning.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

At Sollien - som leder for Akademikernes høyt utdannede medlemmer - stiller seg i spissen for en bred ordning med mulighet til å kombinere etterutdanning med dagpenger, er likevel ikke så merkelig, mener hun.

- Også blant mine medlemmer er det nær en dobling i ledigheten. Det er riktig nok fra et lavt nivå fra før coronapandemien, forteller Sollien.

Registrerte ledige i Nav-statistikken fra mars i år, viser en ledighet i typiske akademikeryrker på 2,4 prosent - mot 1,2 prosent i månedene før pandemien. Målt i antall er det nå 10 000 personer med utdanning over 4 år som er registrert som arbeidsledige, mot 5 000 før pandemien.

Børsen har forsøkt å få en kommentar fra Torbjørn Røe Isaksen via Arbeids- og sosialdepartementet til denne artikkelen. Forespørselen ble videresendt til arbeids- og sosialkomiteen, som foreløpig ikke har besvart vår henvendelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer