Sindre Finnes-lobby mot statsråd Siv Jensen

Navnet avsløres av elektroniske spor

Elektroniske spor peker på Erna Solbergs ektemann som den usynlige forfatteren av et lobby-brev til finansministeren om statsbudsjettet.

INHABIL: 15. september 2023 innrømmet Erna Solberg på en pressekonferanse at hun har vært inhabil i sin tid som statsminister i forbindelse med ektemannen Sindre Finnes' aksjekjøp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med noen påståtte unntak, skulle fagsjef Sindre Finnes ifølge arbeidsgiveren Norsk Industri unngå lobbyvirksomhet mot regjeringen mens kona Erna Solberg (H) var statsminister.

- Avtalen som ble inngått med Statsministerens kontor, var at Finnes ikke skulle være involvert i noen saker knyttet til regjering, noe departement eller lobby, sa sjefen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen nylig ifølge VG.

Nå kan Dagbladets finansnettsted Børsen avsløre at Finnes likevel ble involvert i lobbying mot regjeringen - i en annen rolle enn hittil kjent.

Bak et dokument signert av Stein Lier-Hansen, skjuler et annet navn seg: Sindre Finnes.

«Forfatter: Sindre Finnes»

Dette er en ny tvist i skandalen som eksploderte da Høyre-leder Erna Solberg etter høstens valg innrømmet at ektemannen hadde handlet heftig i en lang rekke aksjer mens hun fra 2013 til 2021 var statsminister.

Blant selskapene var Equinor og Norske Skog, og flere oppdretts-, shipping og teknologi-selskaper.

SKJULT FORFATTER: Høsten 2019 la finansminister Siv Jensen (Frp) fram statstsbudsjettet for 2020 i Stortinget (bildet). De færreste visste at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes hadde blitt trukket inn i sin arbeidsgiver Norsk Industris arbeid med innspill til budsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
SKJULT FORFATTER: Høsten 2019 la finansminister Siv Jensen (Frp) fram statstsbudsjettet for 2020 i Stortinget (bildet). De færreste visste at Erna Solbergs ektemann Sindre Finnes hadde blitt trukket inn i sin arbeidsgiver Norsk Industris arbeid med innspill til budsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Vis mer

I tillegg til inhabilitet, har saken reist spørsmål om innsidehandel, noe Økokrim-sjefen har sagt til Børsen at de vurderer å etterforske.

Dokumentet hvor Finnes' navn ligger gjemt, er et brev med innspill fra Norsk Industri til statsbudsjettet for 2020. Børsen har fått det utlevert via Finansdepartementets postjournal.

Selv om det er signert Stein Lier-Hansen, peker de elektroniske sporene direkte på Sindre Finnes. I opplysningene om «dokumentegenskaper» står Finnes' navn i forfatterfeltet (se illustrasjon med skjermdump av brevet).

Børsen har konfrontert Norsk Industri og Finnes' advokat med dette, men de har ikke villet kommentere.

Erna Solberg svarer slik på om innspillene om statsbudsjettet kan ha påvirket aksjekursen i selskaper Finnes investerte i: «Andre må vurdere om et brev fra Norsk Industri kan påvirke aksjekurser.»

Solberg synes ikke saken er problematisk (se hele svaret lenger nede).

VED ERNAS SIDE: I mars 2019 sto Sindre Finnes (bak t.h.) ved Erna Solbergs side da hun hilste på kombinert-vinner Jarl Magnus Riiber under Holmenkollen skifestival. Samtidig handlet Finnes aksjer i det skjulte - og ble involvert i arbeidsgiverens lobbying mot konas regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
VED ERNAS SIDE: I mars 2019 sto Sindre Finnes (bak t.h.) ved Erna Solbergs side da hun hilste på kombinert-vinner Jarl Magnus Riiber under Holmenkollen skifestival. Samtidig handlet Finnes aksjer i det skjulte - og ble involvert i arbeidsgiverens lobbying mot konas regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

2015: I kopifeltet

Allerede i 2013 advarte Statsministerens kontor (SMK) om Finnes' aksjehandler.

For å unngå habilitetsproblemer, tilrådte SMK at han ikke opptrådte «som rådgiver for bedrifter og aktører opp mot staten i enkeltsaker».

Men i mars 2015, sytten måneder etter at Solberg ble regjeringssjef, kom et hint om at Finnes likevel ikke sto på sidelinja. Da fikk Finansdepartementet e-post fra Norsk Industri, med innspill til årets kanskje viktigste sak:

Statsbudsjettet for 2016.

I kopifeltet sto Sindre Finnes, sammen med Stein Lier-Hansen og Knut E. Sunde. Sistnevnte er bransje- og industripolitisk direktør og en av de fire i ledergruppa i Norsk Industri.

I påfølgende år sto ikke Finnes i kopi, ved oversendelsen av statsbudsjettet.

Men så var han tilbake – i en diskret, men likevel viktig rolle.

Lobbet mot lakseskatt

I mars 2019 sendte Norsk Industri over innspill til statsbudsjettet 2020, stilet til finansminister Siv Jensen.

NHOs største landsforening gikk inn for videre nedtrapping av formuesskatten, nullsats i elavgift for treforedling, og for å fjerne CO2-avgiften for kvotepliktige bedrifter som oljeraffinerier.

Dessuten argumenterte brevskriveren hardt mot grunnrenteskatt på oppdrettsbedriftene – et syn som vant fram i Solbergs regjering.

«(Vi kan) ikke grunnrentebeskatte et oppdrettsanlegg som midlertidig bruker en fjord, når den har konkurrenter hhv ute i havgapet, på land og i utlandet», skrev Norsk Industri, signert lederen Stein Lier-Hanssen.

Nå indikerer nye opplysninger at Lier-Hansen hadde fått hjelp med brevskrivingen.

Benektet korrespondanse

Selv om epost-brevet fra Norsk Industri er signert Stein Lier-Hansen, kommer et annet navn fram i den elektroniske informasjonen om dokumentet.

I feltet for «forfatter» står det «Sindre Finnes».

For den som bare leser brevet – uten å granske «dokumentegenskaper» – er derimot ikke Sindre Finnes’ navn synlig.

LOBBY-BREVET: Her er lobby-brevet fra Norsk Industri, med såkalte metadata hvor Sindre Finnes' navn framgår. Foto: Skjermdump
LOBBY-BREVET: Her er lobby-brevet fra Norsk Industri, med såkalte metadata hvor Sindre Finnes' navn framgår. Foto: Skjermdump Vis mer

Dermed hadde på en måte Finansdepartementet sitt på det tørre, i sitt svar til Stavanger Aftenblad, da avisa høsten 2019 ba om all korrespondanse mellom departementet og Sindre Finnes.

Departementet la fram flere dokumenter, av eldre dato.

«(…) alle dokumentene (er) fra forrige regjeringsperiode. Det har ikke vært korrespondanse mellom Finansdepartementet og Sindre Finnes etter at Solbergregjeringen tiltrådte», skrev departementet.

Henviser til SMK

Børsen har bedt om all korrespondanse mellom Finnes og Finansdepartementet fra august 2019 og til nå.

«Det er ikke registrert saksdokumenter i Finansdepartementet mellom Sindre Finnes i Norsk Industri og Finansdepartementet, i tida 1. august 2019 og fram til i dag», skriver avdelingsdirektør Håkon Tandstad i sitt svar.

Seniorrådgiver Cecilie Skjennald skriver at departementet «forholder seg generelt til innkommende korrespondanse» som utrykk for hva virksomhetene står for eller ønsker å formidle.

«På samme måte er korrespondansen fra Norsk Industri behandlet som et uttrykk for Norsk Industris synspunkter», skriver Skjennald til Børsen.

Hun skriver at Statsministerens kontor må svare på om Finnes’ rolle som «skjult» forfatter var i tråd med en angivelig avtale med SMK om å unngå direkte kontakt med regjeringen.

SMK: Ukjent med avtale

Fra seniorrådgiver Tone Hertzberg ved SMK har Børsen fått følgende svar:

«Vi kjenner ikke til at det var noen avtale som beskrev hva Sindre Finnes kunne gjøre og ikke gjøre i sitt arbeid for Norsk Industri».

Hun skriver at det var et møte mellom SMKs embetsverk og Finnes før Solberg tiltrådte, og at SMK etter møtet sendte et notat til Finnes om habilitetsproblemstillinger.

«Der går det fram at embetsverket på SMK forsto det slik at Sindre Finnes av hensyn til påtroppende statsminister sin habilitet i sitt arbeid ikke ville kontakte statsråder og politisk ledelse i departementene. Vi kjenner ikke til videre oppfølging av dette notatet, men kan ikke utelukke at det har vært ytterligere dialog.»

Erna: «Ikke yrkesforbud»

I sitt svar til Børsen skriver Erna Solberg at hun er enig i at det må være noen rammer for hva ektemannen til en statsminister kan gjøre.

«I vårt tilfelle var det klart fra starten av at Sindre skulle jobbe med næringspolitikk i Norsk Industri, men at han ikke skulle ha direktekontakt med departementer og underliggende etater. At han deltok i utarbeidelsen av et dokument internt i Norsk Industri, kan jeg ikke se at var problematisk i så måte», skriver hun til Børsen.

«Sindre hadde ikke yrkesforbud da jeg var statsminister», skriver Solberg.

«Vi er nå opptatt av å få til en god intern gjennomgang, og har ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt», skriver Norsk Industris kommunikasjonssjef Cathrine W. Eidal til Børsen.

Sindre Finnes har via sin advokat, Thomas Skjelbred, hele tiden nektet for å ha drevet med innsidehandel. Både via jobben i Norsk Industri og som Erna Solbergs ektemann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer