Navnet vekker oppsikt: - Historieløst

Familienavnet til den norske landssvikeren lever videre i USA.

BELASTET NAVN: I USA lever etternavnet til den norske landssvikeren Vidkun Quisling videre, blant annet på en bygning i Wisconsin.
BELASTET NAVN: I USA lever etternavnet til den norske landssvikeren Vidkun Quisling videre, blant annet på en bygning i Wisconsin. Vis mer
Publisert

Her hjemme i Norge, og også ellers i verden, er etternavnet Quisling synonymt med landssviker.

Det kommer selvsagt av den norske politikeren Vidkun Quisling, som under 2. verdenskrig var ministerpresident under den tyske okkupasjonsmakten, og ble henrettet som landssviker etter krigen.

I Norge har Quisling-navnet, kanskje ikke så overraskende, forsvunnet helt. Vidkun og hans kone Marie hadde ingen barn.

Det finnes heller ingen etterkommere av Vidkuns tre søsken i Norge. Barn og barnebarn av fettere og kusiner har tatt andre etternavn.

- Historieløst

Men i USA lever fremdeles en Quisling-slekt videre, noe som også vekker oppmerksomhet på andre måter.

Nylig ble det publisert to innlegg i Facebook-gruppa «Art Deco», som skulle vise eksempler på nettopp art deco-arkitektur. Men det som er mest iøynefallende, og vekker mest oppmerksomhet, er navnet på byggene i byen Madison i Wisconsin i USA, skriver Subjekt.

Byggene heter nemlig «Quisling Terrace» og «Quisling Towers» - sagt på norsk: Quisling terrasse og Quislings tårn.

- Dette kan vitne om noe litt historieløst, sier forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn, til Subjekt.

Leger

Bakgrunnen for navnet er at bygget opprinnelig var en klinikk for legen Abraham Quisling og tre av brødrene hans. De er etterkommere av den norske utvandreren Andreas Quisling, som forlot Fyresdal på slutten av 1800-tallet for å søke lykken i USA.

Brødrene grunnla «The Quisling Clinic» i 1933, altså en god del år før etternavnet deres ble påført negativt stigma, og klinikken var i bruk fram til siste halvdel av 90-tallet.

De tre brødrene er også i slekt med den norske landssvikeren Vidkun - de var fettere.

Slektskapsbånd til tross - de sto ikke på samme side under krigen. En av de tre brødrene, Gunnar Quisling, var involvert i 2. verdenskrig på de alliertes side. Han deltok blant annet under invasjonen av Normandie.

Kan leie leilighet

Med andre ord har den amerikanske delen av Quisling-familien et betydelig bedre omdømme enn sin norske slektning. Og kanskje er det derfor de har valgt å holde fast ved navnet.

Ved årtusenskiftet ble byggene som utgjorde «The Quisling Clinic» omgjort til leilighetsbygg, men ombyggingen førte ikke til at Quisling-navnet forsvant.

- Jeg tror ingen i Tyskland ville finne på å kalle for eksempel en gate for «Hitlers Strasse». Så dette synes jeg høres ut som en kuriositet, sier Kohn.

Det går an å leie leiligheter i komplekset. De er av forskjellig størrelse, og månedsleia er fra 999 til 1999 dollar i måneden.

- En tragedie

For fire år siden var Dagbladet i USA for å besøke Tori Quisling, oldebarnet til Vidkun Quislings onkel. Hennes slekt har altså holdt på navnet, men hun brukte nødig fornavnet på sin fjerne slektning, som hun helst bare omtalte som «ham».

- Familien har måttet gå under jorda der borte i Norge. Og min familie her assosierte seg aldri med ham da jeg vokste opp, fortalte Tori Quisling.

- Familien min har alltid snakket om det som en tragedie. Vi forsvarer ham ikke, vi forstår ikke hvorfor han gjorde det han gjorde. Jeg er amerikaner, født over tjue år etter at alt dette hendte. Jeg har ikke noe med ham å gjøre.

Hun var mer opptatt av å fortelle om alle de andre i slekta, der flesteparten er leger.

- De gjør folk godt. De helbreder, fortalte Tori Quisling.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer