Simon Spies:

Nazi-dokument blottlegger reisekongens fortid

Reiselivskongen har fått et brutalt fall fra tronen. Nye opplysninger sverter hans ettermæle ytterligere.

«MORGENBOLLEDAMER»: Simon Spies påståtte utnyttelse av unge jenter skaper skjelvinger i Danmark. Foto: Pressens Bild / TT / kod 190
«MORGENBOLLEDAMER»: Simon Spies påståtte utnyttelse av unge jenter skaper skjelvinger i Danmark. Foto: Pressens Bild / TT / kod 190 Vis mer
Publisert

For to uker siden ble dokumentaren «Spies og morgenbolledamerne» publisert av Danmarks Radio. Grunnleggeren av Spies Rejser, Simon Spies, gikk lynraskt fra å være en elsket eksentriker til å bli døpt til «Danmarks Jeffrey Epstein».

En lang rekke overgreps- og voldsanklager mot den avdøde rikingen har de siste ukene pepret skandinaviske forsider.

Nazi-kobling

I omtalen av dokumentaren om Spies, som døde i 1984 62 år gammel, kommer det også fram at han var medlem av det danske nazistpartiet DNSAP.

Han meldte seg inn 5. februar 1942, noe som ikke var en hemmelighet. Forklaringen han den gang ga slår imidlertid sprekker, viser et dokument Berlingske har fått tilgang på.

I 1980 forklarte Spies at det hele skyldtes at han søkte jobb som regnskapsfører i Østerrike etter å ha gått konkurs, og at en forutsetning var at han måtte være medlem av nazistpartiet.

«Han ble nazist av opportunistiske og praktiske grunner, og ikke av politiske eller ideologiske», står det i boka «Simon Spies: Solkongens liv og tid», ifølge avisa.

Danske BT skrev i 2012 at Spies flere ganger måtte svare for sitt medlemsskap.

- Jeg innrømmer at jeg var noe imponert over nazi-førerne, og at jeg - da jeg reiste sør for å jobbe - meldte meg inn i partiet. Jeg hadde fått et tips om at det var bra å være medlem når man skulle jobbe der nede. I tillegg kunne jeg som ung ikke fordra jøder. De første jødene jeg stiftet bekjentskap med var noen pappagutter. Og jeg så på dem, som enhver velbegavet og ambisiøs gutt fra små kår ser på pappagutter, skal han ha sagt.

Så følger han opp med at han endret oppfattelsen, av både nazisme og jøder.

- Siden har jeg truffet mange jøder. Noen av dem var dumme svin, noen flinke fyrer, men de fleste ganske alminnelige mennesker som alle andre.

Det hører med til historien at Tyskland forsøkte å ta over et stort landområde i det daværende Sovjetunionen.

SOFIE LINDE: «X Factor»-programlederen Sofie Linde overrasket alle fra scenen. Under «Zulu Comedy Galla», danskenes svar på «Humorprisen», serverte hun en tale om kjønn, lønn og metoo som skriver seg inn i mediehistorien. Video: TV 2 Zulu. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Området, kalt «østrommet», hadde 30 millioner innbyggere som skulle likvideres, eller sultes og jobbes i hjel. Innbyggerne skulle erstattes av ti millioner tyskere og annet germansk folk, blant andre dansker, skriver Berlingske.

Avisa skriver at Spies var en av 170 dansker som uoppfordret meldte seg til østromsutvalget, og viser til boka «Hitlers spisekammer» av Joachim Lund.

Berlingske har ikke sitert kilder som kommer til Spies' forsvar i saken.

«Ren nordisk avstamming»

Berlingske har fått tak i nettopp denne søknaden gjennom danske Riksarkivet, som vitner om at Spies' medlemskap i nazistpartiet var veldig mye mer enn bare enn praktisk ordning.

«Jeg er 21 år gammel og 176 centimeter høy. Jeg har alltid vært sunn og rask, og jeg er av ren nordisk avstamming», innledes søknaden.

Lenger ned står det også at Spies i en kort periode var ansatt i Terra Film A.G., som var blant de meste aktive produsentene av nazistiske propagandafilmer.

«Jeg vil gjerne selv oppleve noe av vår tids store begivenheter og personlig yte en innsats for dem, og det ville gledet meg hvis De kunne finne anvendelse for min arbeidskraft i Russland», avsluttes brevet.

Dokumentet slår også beina fullstendig under forklaringen om jobben i Østerrike. Der står det nemlig at han begynte i jobben 1. april, nesten to måneder etter at han meldte seg inn i partiet. Bedriften hans ble begjært konkurs 1. mars.

FJERNES: Denne scenen blir ikke lenger å se i nye utgivelser av «Toy Story 2». Vis mer

Berlingske har også intervjuet seniorforsker ved Riksarkivet, Steen Andersen, som har skrevet boka «Danmark i det tyske storrum». Han er ikke i tvil om Spies' motiv og tilhørighet.

- Når man melder seg inn i DNSAP og seinere melder seg som maktutøver i det nazistiske østrom, så er man ubetinget nazist, slår han fast.

- Ingen til felles med Spies Reisers verdier

Det er Nordic Leisure Travel Group som eier reisebyåret og turoperatøren Spies reiser.

Kommunikasjonssjef i Nordic Leisure Travel Group, Claes Pellvik, skriver i en e-post til Børsen at de har sett dokumentaren, og at de tar sterkt avstand fra kontakten mellom Simon Spies og de unge kvinnene, som blir beskrevet i dokumentaren.

- Det har ingenting til felles med hverken Spies Reisers verdier, eller verdiene vi har i Nordic Leisure Travel Group, skriver han, og fortsetter:

- Vi er trygge på at den danske allmennheten kan skille mellom reisearrangøren Spies av i dag, Danmarks største og ledende arrangør, som 38 år etter Simons død har hatt fire ulike eiere. Det er ingen som jobber i firmaet i dag som var med under Simons epoke, og som var med på de handlinger fra 70-tallet som blir beskrevet i dokumentaren.

Pellvik viser til en nylig undersøkelse gjennomført av Ritzau, der 73 prosent av de spurte mener Spies-konsernet ikke skal måtte unnskylde for Simon Spies.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer