Simon Spies:

Nazi-dokument blottlegger reisekongens fortid

Reiselivskongen har fått et brutalt fall fra tronen. Nye opplysninger sverter hans ettermæle ytterligere.

«MORGENBOLLEDAMER»: Simon Spies påståtte utnyttelse av unge jenter skaper skjelvinger i Danmark. Foto: Pressens Bild / TT / kod 190
«MORGENBOLLEDAMER»: Simon Spies påståtte utnyttelse av unge jenter skaper skjelvinger i Danmark. Foto: Pressens Bild / TT / kod 190 Vis mer
Publisert

For to uker siden ble dokumentaren «Spies og morgenbolledamerne» publisert av Danmarks Radio. Grunnleggeren av Spies Rejser, Simon Spies, gikk lynraskt fra å være en elsket eksentriker til å bli døpt til «Danmarks Jeffrey Epstein».

En lang rekke overgreps- og voldsanklager mot den avdøde rikingen har de siste ukene pepret skandinaviske forsider.

Nazi-kobling

I omtalen av dokumentaren om Spies, som døde i 1984 62 år gammel, kommer det også fram at han var medlem av det danske nazistpartiet DNSAP.

Han meldte seg inn 5. februar 1942, noe som ikke var en hemmelighet. Forklaringen han den gang ga slår imidlertid sprekker, viser et dokument Berlingske har fått tilgang på.

I 1980 forklarte Spies at det hele skyldtes at han søkte jobb som regnskapsfører i Østerrike etter å ha gått konkurs, og at en forutsetning var at han måtte være medlem av nazistpartiet.

«Han ble nazist av opportunistiske og praktiske grunner, og ikke av politiske eller ideologiske», står det i boka «Simon Spies: Solkongens liv og tid», ifølge avisa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer