Saltdalshytta:

Nedbemanner etter krisehøst

Denne uka ble det lagt fram blodrøde tall for nyboligsalget. Saltdalshytta har nå startet en nedbemanningsprosess.

UTBYGGER NEDBEMANNER: Hyttegigant Saltdalshytta må kutte i ansatte på grunn av salgsfall. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
UTBYGGER NEDBEMANNER: Hyttegigant Saltdalshytta må kutte i ansatte på grunn av salgsfall. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom Boligprodusentenes Forening med skrekktall for byggebransjen i Norge. På ett år har nyboligslaget falt grådige 23 prosent.

Med det varslet de også permitteringer og oppsigelser, i tillegg til utsettelser av planlagte prosjekter.

Flere frykter nå for konkurser i bransjen, skrev Børsen tidligere i uka. Lite tyder på at situasjonen vil snu med det første, og etter en tøff vinter kommer en ny, tøff vår, tror utbyggerne selv.

Renter, inflasjon og strøm

Blant dem som allerede gjør grep for å holde hodet over vannet er Saltdalshytta. De har fått halvert salgene sine fra i fjor, da det ble bygget 550 hytter. Bedriften med 270 ansatte står nå i en nedbemanningsprosess.

- Det er spesielt de siste månedene etter sommeren at salget har falt, og årsaken mener vi er høyere renter, inflasjon og dyr strøm i deler av landet. Spesielt driftskostnader knyttet til strøm er noe kundene er svært opptatt av for tida, sier administrerende direktør Stine Røsand til Børsen.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I høst omtalte Børsen at hyttemarkedet er snudd på hodet til sammenlikning med pandemiåra. Stadig flere hytter legges ut på Finn.no, og det tar lengre tid å selge.

- Vår største utfordring framover blir å holde aktiviteten oppe. Vi ser på ulike tiltak, blant annet produksjon av prosjektboliger på Rusånes Fabrikker, slik at vi har flere bein å stå på enn fritidsboligmarkedet. I tillegg er produktutvikling knyttet til strømsparing naturlig for oss å jobbe ekstra mye med i disse dager, forklarer Røsand.

Flere må gå

Hun vil ikke gå ut med hvor mange som må gå, ettersom nedbemanningsprosessen foregår nå.

- På grunn av den endrede markedssituasjonen ser vi på det som en nødvendighet å tilpasse organisasjonen for 2023 og tida framover. Det er med tungt hjerte at vi nå har innledet prosessen med å nedbemanne årsverk.

Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen fortalte tirsdag til Børsen at nyboligsalgstallene ikke har vært lavere siden finanskrisa.

- Tallene for nyboligmarkedet er definitivt bekymringsfullt. Når vi får disse stoppene, med boliger som ikke kommer til å bli bygget på mange år, får vi flere år med ubalanse i boligmarkedet, lød den dystre profetien.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer