Nedgang i harryhandelen

Nordmenn på dagstur la igjen 14,3 milliarder kroner hos våre naboer i Sverige i fjor. Svenskehandelen gikk noe ned fra året før.

Svinesund, Sverige 20170413.
Kjøtt og handleposer i bilen på Nordby Shoppingcenter like utenfor Svinesund. Nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer på skjærtorsdag i Sverige.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Svinesund, Sverige 20170413. Kjøtt og handleposer i bilen på Nordby Shoppingcenter like utenfor Svinesund. Nordmenn benytter seg av lave priser og stort utvalg av mat og varer på skjærtorsdag i Sverige. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Til sammen la nordmenn ut på 8,5 millioner handleturer til Sverige i løpet av 2019, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det vil si at de i snitt la igjen 1682 kroner. Totalt handlet de for 557 millioner kroner mindre enn året før.

Mer enn ni av ti kroner nordmenn brukte på grensehandel i fjor ble brukt i Sverige. Strömstad er det desidert mest populære reisemålet og står for 46 prosent av handelen. På andre og tredjeplass følger Charlottenberg (18 prosent) og Töckfors (9 prosent).

Det er østlendinger som bruker mest penger på grensehandel.

Folk fra Sør-Østlandet la igjen 5,55 milliarder kroner på dagsturer til utlandet, folk fra Oslo og Akershus handlet for 4,81 milliarder kroner og Hedmark og Oppland sto for 1,61 milliarder kroner.

For landets øvrige regioner fordeler grensehandelen seg slik: Agder/Rogaland og Vestlandet: 1,59 milliarder kroner, Trøndelag: 1,03 milliarder kroner og Nord-Norge: 1,03 milliarder kroner.

Regner man med all grensehandel, også utenfor Sverige, var den samlede handelssummen på 15,7 milliarder kroner i fjor.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer