Nedgang i våpen­eksporten i fjor

I 2019 eksporterte Norge våpen for 1,9 milliarder kroner. Det er over 600 millioner kroner mindre enn året før.

NEDGANG: Norge eksporterte våpen for 600 millioner mindre i 2019 enn året før. 79 prosent av eksporten går til Nato-land. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Scanpix
NEDGANG: Norge eksporterte våpen for 600 millioner mindre i 2019 enn året før. 79 prosent av eksporten går til Nato-land. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er også 1,5 milliarder kroner mindre enn tallene for våpeneksporten fra 2017, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er land utenfor Nato som står for den største nedgangen.

Nedgangen fra 2018 er omtrent likt fordelt på gruppene «patroner og deler» og «våpen og deler». Hver for seg er disse redusert med omtrent 300 millioner kroner.

79 prosent til Nato-land

Sammenlignet med 2017, som var et toppår for våpeneksporten, har varer i gruppen «våpen og våpendeler» sunket med 1,1 milliard kroner.

Den største våpengruppen i 2019 var «bomber, granater, torpedoer, miner, raketter o.l. krigsmateriell samt deler», og det ble eksportert for rundt 900 millioner kroner.

Nato mottar en stor del av norsk våpeneksport, og i 2019 gikk 79 prosent av eksporten til Nato-land, med en verdi på drøyt 1,5 milliarder kroner.

Dette er en nedgang på 147 millioner fra 2018.

Redusert eksport til Polen

USA er den største mottakeren blant Nato-landene, og hadde en norsk import verdt 888 millioner kroner, som er 56 millioner kroner mer enn året før.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer