Nedjusterer: - To massive sjokk

EU-kommisjonen nedjusterer sitt vekstanslag for både 2023 og 2024. - Usikkerheten er fortsatt høy, sier EU-kommisjonens visepresident.

JEKKER NED: EU skrur ned vekstanslaget for i år og neste år. EU venter at Tyskland, her representert ved Frankfurt, ender året med resesjon. Foto: Michael Probst / AP / NTB
JEKKER NED: EU skrur ned vekstanslaget for i år og neste år. EU venter at Tyskland, her representert ved Frankfurt, ender året med resesjon. Foto: Michael Probst / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

EU-kommisjonen nedjusterer vekstanslaget for EUs økonomi til 0,8 prosent i 2023, ned fra 1 prosent som var anslaget i vår.

For 2024 venter EU en vekst på 1,4 prosent, ned fra anslaget på 1,7 prosent i vår.

Det skriver EU-kommisjonen i en pressemelding.

Samtidig ventes det at året ender med resesjon i Tyskland.

- EUs økonomi har fått to massive sjokk med pandemien og Russlands uprovoserte krig i Ukraina. Den svært høye inflasjonsraten har gjort sitt, selv om den nå er på vei ned, sier EU-kommisjonens visepresident og handelskommissær Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis sier videre at veksten ventes å ta seg litt opp neste år, underbygget av et sterkt arbeidsmarked, rekordlav arbeidsledighet og avtakende prispress.

- Selv om økonomien vår fortsatt er i vekst, er usikkerheten fortsatt høy, og vi må overvåke risikoer nøye, legger han til.

EU nedjusterer også inflasjonsanslaget i eurosonen til 5,6 prosent i 2023, ned fra 5,8 prosent. Det ventes en inflasjon på 2,9 prosent i 2024.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer