Etterforskes for svindel:

Nedla driften - fikk coronastøtte for 69 ansatte

To rumenske brødre drev hvert sitt firma på Nordmøre og i Narvik. Da coronakrisa startet, hadde selskapene null aktivitet og brødrene hadde flyttet til Romania. Likevel fikk selskapene coronastøtte i millionklassen fra NAV.

FORLATT: Byggselskapet som var registrert på denne adressen fikk corona-støtte for 18 ansatte sommeren 2020. Men den rumenske håndverkeren og familien som bodde her flyttet til Romania allerede i slutten av 2019. Han sier han er utsatt for id-tyveri. Foto: Nina Hansen
FORLATT: Byggselskapet som var registrert på denne adressen fikk corona-støtte for 18 ansatte sommeren 2020. Men den rumenske håndverkeren og familien som bodde her flyttet til Romania allerede i slutten av 2019. Han sier han er utsatt for id-tyveri. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble lurt trill rundt.

Den 24-år gamle snekkeren «Mads» har sagt ja til å snakke med Dagbladet, men vil være anonym.

Han forteller hvordan han mener han ble lurt av den tidligere partneren sin i et byggefirma på Nordmøre. Den rumenske mannen (37) stakk fra Norge og firmaet i slutten av 2019.

Nå er både den 37-åringen og broren hans (32), som drev et firma i Narvik, under politietterforskning. NAV har anmeldt dem for mulig svindel med coronastøtte i millionklassen.

Selskapet til den ene broren var registrert med bare én ansatt ved inngangen av coronakrisa, det andre selskapet hadde ingen ansatte. Begge brødrene flyttet til Romania i slutten av 2019. Driften i begge selskaper var da opphørt.

Likevel fikk de to brødrenes to selskaper utbetalt coronastøtte fra NAV for til sammen 69 ansatte - rundt 2,2 millioner kroner.

Dagbladet har snakket med begge brødrene på telefon fra Romania. De sier de aldri har søkt om corona-støtte, at de er utsatt for identitetssvindel og ikke har gjort noe ulovlig. Les svarene deres lenger ned i saken.

Brødrenes firmaer er bare to av over femti firmaer som politiet nå etterforsker for coronastøtte-juks, de fleste med den såkalte lønnskompensasjonsordningen. Mange av dem som er under etterforskning for bedrageri med ordningen, er også tilknyttet kriminelle nettverk, ifølge politiet.

Men det er ikke bare den norske stat som mener å ha blitt lurt av de to brødrene.

TUNGT: Snekkeren «Mads» stoler ikke lenger like mye på andre etter det som skjedde, sier han. Foto: Nina Hansen
TUNGT: Snekkeren «Mads» stoler ikke lenger like mye på andre etter det som skjedde, sier han. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Gikk på en smell

Den unge snekkeren Mads føler at han er blitt ribbet. Etter å ha brukt nesten to år på å bygge opp et firma, er firmaet konkurs, han mangler to måneders lønn, og er uten verktøy som han sier den tidligere partneren stjal – noe partneren benekter.

Etter det som skjedde, har «Mads» slitt med tunge tanker og blitt deprimert.

- Jeg gikk på en smell og møtte veggen. Jeg hadde lagt ned 12-timers arbeidsdager og hele livet mitt i firmaet. Jeg sleit med å sove, jeg tenkte og tenkte på det hele tida. Jeg var økonomisk pressa og måtte finne meg ny jobb. En dag lå jeg bare i senga og taklet ikke å stå opp.

Nå bor snekkeren et par times kjøring unna tettstedet der de bygget opp firmaet. Han orket ikke å bo der lenger.

En annen ansatt i firmaet bekrefter overfor Dagbladet at den 37-år gamle rumeneren forlot landet plutselig, og at de ansatte da ikke hadde fått lønn på to måneder. Den tidligere ansatte sier han seinere ble kontaktet av NAV, som mistenkte at den ansattes navn var misbrukt i en svindel – både i selskapet på Nordmøre, og i den 32-år gamle brorens selskap i Narvik.

Tilbake i bygda utenfor Molde står bare et forlatt hus tilbake.

GRANSKER CORONA-JUKS

Dagbladet har tidligere skrevet at politiet nå etterforsker mer enn 50 saker med mistenkt coronastøtte-juks. Økokrim anslår at 60 prosent av sakene gjelder misbruk av den såkalte lønnskompensasjonsordningen.

Per dags dato er det utbetalt over 8 milliarder kroner i lønnskompensasjon til 74 000 bedrifter for 393 000 arbeidstakere. Lønnskompensasjon ble utbetalt fra Nav.

Ordningen skulle kompensere bedrifters og ansattes første periode med lønnsutbetalinger etter permitteringer på grunn av corona-utbruddet. Det ble utbetalt inntil 42 141 kroner per lønnsforhold (18 dager med lønn tilsvarende 6G).

Det forlatte huset

Nordmøre, desember 2020: Vinduene på det grå huset gaper svart mot en overskyet himmel. Det forlatte huset ligger mellom bratte fjell i vestlandsbygda.

Den hvite postkassa utenfor huset er sprengfull av post når Dagbladet besøker huset: Brev fra politiet, fra kommunen og fra flere banker.

Huset er lagt ut for tvangssalg. Inne i huset strømmer varmluft ut av flere ovner. Ellers er huset ribbet. Til og med kjøkkeninnredningen og et av toalettene er fjernet. Bare en rosa papirblomst på veggen på barnerommet minner om familien som bodde her.

BORTE: Her var kjøkkenet i boligen. Noen tømte boligen helt etter at familien var flyttet til Romania. Foto: Nina Hansen
BORTE: Her var kjøkkenet i boligen. Noen tømte boligen helt etter at familien var flyttet til Romania. Foto: Nina Hansen Vis mer

Det var her den 37 år gamle rumeneren bodde sammen med kona og de to barna sine. Snekkeren «Mads» møtte rumeneren da de to jobbet sammen i et annet selskap, mens Mads ennå var lærling. Det var i januar 2018 at han startet et håndverksfirma med den 13 år eldre håndverkeren.

Han likte den østeuropeiske håndverkeren, syntes han var smart, at han sto på og fikk ting gjort.

Selv ville Mads gjerne starte byggefirma, men ønsket ikke å være sjef. Han overlot det ansvaret til partneren. Firmaet splittet de med 30 prosent til Mads og 70 prosent til partneren. Han visste da ikke at mannen hadde hatt en tidligere konkurs med eget firma, bare at han tidligere hadde avviklet et annet firma.

Og mens partneren tok seg av det økonomiske, skrev Mads tilbud, møtte kunder og skaffet jobber: Rehabilitering, malejobber, snekkerjobber. Langsomt fikk de større jobber. På det meste var de ni ansatte i selskapet.

NATURSKJØNT: I over et år har boligen på Nord-Møre stått forlatt etter at håndverkeren og familien reiste. Foto: Nina Hansen
NATURSKJØNT: I over et år har boligen på Nord-Møre stått forlatt etter at håndverkeren og familien reiste. Foto: Nina Hansen Vis mer

Mads forteller at det tok litt tid å komme i gang og få jevnt med jobber, men at det gikk bra etter mye arbeid. Såpass bra at det burde gått med overskudd, mener han. Men så ble lønninger forsinket. Mads sier han hadde en stor diskusjon med daglig leder rundt økonomi.

- Ingenting igjen

En mandag i november 2019 fikk han ikke tak i sin rumenske partner.

Mads kjørte til huset til mannen. Det var blitt mørkt. Med en lommelykt lyste han inn gjennom stuevinduet. Han følte seg med ett helt nummen.

- Alt var tomt. Alle hyllene var tomme. Det var ingenting igjen. Det er ikke slik du gjør hvis du skal dra bort en helg. Da skjønte jeg at han hadde dratt for godt.

To rumenske ansatte var også forsvunnet. Et par dager etter møtte Mads banken og regnskapsfører.

- Jeg fikk vite at han hadde tatt ut forbrukslån og at penger som skulle vært brukt til skatt, var utbetalt til ham. Det var ikke en eneste regning som var betalt den siste tida.

Seinere har enda flere ting forsvunnet fra huset: Kjøkkeninnredning. Takspotter. Dører. Mads har sett bilspor ved huset.

- Noen hentet resten av flyttelasset. Huset er ribbet. Det virker godt organisert, sier han.

Mads sier han i november 2019 anmeldte partneren for å ha stjålet utstyr fra ham, samt å ha tappet firmaet for penger og utstyr. Bostyrer i konkursboet sier at det etter det han har fått opplyst var verken var verktøy eller andre eiendeler igjen på virksomhetens forretningssted i november 2019.

MÅTTE SKAFFE NY JOBB: Mads sier han sto på bar bakke etter at den tidligere forretningspartneren forsvant. Foto: Nina Hansen
MÅTTE SKAFFE NY JOBB: Mads sier han sto på bar bakke etter at den tidligere forretningspartneren forsvant. Foto: Nina Hansen Vis mer

Møre og Romsdal politidistrikt bekrefter å ha fått en anmeldelse av underslag i firmaet.

Politiet ser nå denne saken i sammenheng med den seinere anmeldelsen for mulig bedrageri av offentlige midler, som kom fra fra NAV i juli 2020.

Mads ville slå firmaet konkurs, noe som var vanskelig fordi han ikke satt i styret. Selskapet ble slått konkurs i august 2020, etter et lønnskrav fra Mads. Det ble meldt inn 46 krav på 2,8 millioner kroner i boet, men det var ikke grunn til å tro at det er noe uregelmessig ved fordringene, ifølge bostyrer Øyvind Hasselø Meisingset.

Men det var noe annet som ikke stemte.

Tømrerfirma «ansatte» bibliotekar

Den 12. mars i fjor stengte landet ned på grunn av pandemien. Vidtgående støtteordninger som skulle sikre inntekten for bedrifter landet rundt, ble rullet ut. Blant dem var lønnskompensasjonsordningen.

For å få penger, måtte bedriftene registrere at de ansatte var permittert gjennom såkalte a-meldinger til NAV.

Men da bostyrer Meisingset i konkursboet til byggeselskapet på Nordmøre så listen over ansatte, skjønte han at noe kunne være galt.

Selskapets drift hadde opphørt i november 2019. Men arbeidstakerregisteret viste at selskapet i perioden 1. november 2019 til 2. mars 2020 ansatte til sammen 16 nye ansatte.

Blant de ansatte var to snekkere, seks rengjøringsassistenter, sju vaskeriassistenter - og ikke minst: en «førstefullmektig bibliotek».

- I og med at selskapets virksomhet opphørte i november 2019 fikk vi mistanke om at dette kunne være svindel. At bare to av 16 ansatte i et tømrerfirma var snekkere var også mildt sagt påfallende, sier advokat Meisingset.

FATTET MISTANKE: Bostyrer Øyvind Hasselø Meisingset. Foto: Nina Hansen.
FATTET MISTANKE: Bostyrer Øyvind Hasselø Meisingset. Foto: Nina Hansen. Vis mer

NAV har anmeldt firmaet for mulig bedrageri av ca. 650 000 kroner. Dagbladets oversikt viser at selskapet mottok støtte for til sammen 18 ansatte.

Noe annet fikk også alarmbjellene til å ringe. En dag fikk bostyreren i Molde en telefon fra en annen bostyrer på et helt annet sted i landet, i et konkursbo i Narvik. Selskapet hadde tilhørt rumenerens bror (32). Firmaet leverte rengjøringstjenester og håndverkstjenester som maler- og snekkerarbeid.

Broren dro fra landet

Også den yngste broren skal ha forlatt Narvik og Norge i slutten av 2019, altså flere måneder før nedstengningen, ifølge den midlertidige innberetningen fra konkursboet.

Likevel fikk selskapet utbetalt lønnskompensasjon for 51 ansatte som coronastøtte. Til tross for at firmaet bare var registrert med én ansatt da coronakrisa satte inn i mars.

- Det har ikke vært noe drift i det selskapet i år i det hele tatt, sier bostyrer Svein-Arvid Frantzen i Narvik til Dagbladet.

Politiet etterforsker saken. Nav har anmeldt Narvik-selskapet for mulig bedrageri av nesten 1,6 millioner kroner i lønnskompensasjon, viser innberetningen.

32-åringen bak Narvik-firmaet sier han ikke har søkt om NAV-penger, og at han er utsatt for identitetstyveri.

- Her nede i Romania tror alle nå at jeg er millionær, men jeg har aldri sett snurten av noen penger fra Nav, sier mannen til Dagbladet på telefon fra Romania.

- Vi har aldri vært mer enn fem, seks personer som har jobbet sammen. Jeg aner ikke hvem som har gjort dette her. Men jeg har hvert fall ikke fått noen corona-støtte, sier 32-åringen.

Narvik-selskapet hans skyldte nærmere 3,7 millioner kroner da det ble slått konkurs i oktober 2020, til 61 kreditorer.

I en kort periode november og desember 2019 ble en rekke varer kjøpt inn på kreditt, blant annet fire ATV-er, en biltilhenger, to stillashengere, et titall iPhoner, Apple watch og Samsung mobiltelefoner, verktøy og byggevarer.

«Innkjøpene bærer klart preg av planlagte bedragerier», skriver bostyrer.

Selskapet solgte i november 2019 en varebil for 120 000 kroner. Da pengene kom på driftskonto i januar og februar 2020 ble pengene disponert til visa-kjøp i Bistrita i Romania, ifølge innberetningen. Bostyrer Frantzen har ikke klart å spore opp noe av utstyret.

- Alt er borte. Det er ikke en spiker igjen i byen, ikke et spor.

Dagbladet er kjent med at det har gått penger fra den yngre brorens Narvik-selskap til et kriminelt miljø på Østlandet.

Selv sier broren at selskapet og hans navn er misbrukt av andre, og at han ikke har hatt noen befatning med pengene. Videre sier han at han reiste fra Norge i november 2019 og ikke sto bak kredittkjøpene.

INTENS JAKT: Økokrim jakter nå på corona-juksere. Her fra en aksjon sist torsdag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Hvitvaskingsnettverk

Oslo-politiet og Økokrim bekrefter at de mener de har støtt på et etablert hvitvaskingsnettverk i etterforskningen av corona-jukset.

- Vi ser rene hvitvaskingsfabrikker, hvor det er innarbeidet rutiner for hvordan de kriminelle vasker pengene, har politiadvokat Helge Vigerust tidligere sagt til Dagbladet.

NAV har levert 36 anmeldelser for brudd på korona-ordningene NAV forvalter, for 29,5 millioner kroner. Blant dem er 33 anmeldt for brudd på lønnskompensasjonsordningen på til sammen 29,2 millioner kroner.

Politiadvokat Trond Lakselvhaug i Nordland politidistrikt bekrefter at politiet etterforsker selskapet i Narvik, som ble anmeldt av NAV i juli. Etterforskere har snakket med den 32-år gamle mistenkte i Romania.

- Han tok selv kontakt med politiet, og som vi har oppfattet det, vil han avgi en skriftlig redegjørelse om sitt syn på saken. Deretter må vi avgjøre om det er grunnlag for å begjære ham utlevert fra Romania, sier Lakselvhaug.

Fiktive arbeidere

Politiet arbeider ut fra en mistanke om at det er benyttet fiktive arbeidere for å få stønad, ifølge Lakselvhaug.

- Det har vært flere slike saker i Norge, og det er det samme mønsteret overalt: Det framstår som om de har hatt arbeidere som de ikke har hatt, og at det er grunnlaget for stønaden.

Han utelukker ikke at noen kan ha misbrukt mannens identitet.

- Er det grunn til å tro at den eller de som har utført dette er del av et kriminelt nettverk?

- Det har vi ikke noen forutsetning for å avgjøre, men vi er åpne for det.

Tilbake i Molde forteller politiadvokat Janne Woie i Møre og Romsdal politidistrikt at de samarbeider tett med politiet i Nordland.

ETTERFORSKER: Politiadvokat Janne Woie ved politistasjonen i Molde utelukker ikke at det kan bli aktuelt å be om å få den 37 år gamle mannen utlevert fra Romania. - Man må nok etablere et samarbeid med utenlandske myndigheter på et tidspunkt, men detaljene i hvordan det skal gjøres kan jeg ikke gå inn i nå, sier hun.
ETTERFORSKER: Politiadvokat Janne Woie ved politistasjonen i Molde utelukker ikke at det kan bli aktuelt å be om å få den 37 år gamle mannen utlevert fra Romania. - Man må nok etablere et samarbeid med utenlandske myndigheter på et tidspunkt, men detaljene i hvordan det skal gjøres kan jeg ikke gå inn i nå, sier hun. Vis mer

- Vi ser at de to sakene synes å ha mange fellestrekk, sier Woie.

Hun sier at politiet ser alvorlig på et eventuelt misbruk av lønnskompensasjonsordningen og andre coronastøtteordninger.

- Det er en ekstraordinær ordning i en krevende tid. Systemet er basert på tillit. Å misbruke en velferdsordning, er noe politiet ser veldig alvorlig på. Å misbruke et land i krise, det skjerper alvoret og gjør at vi prioriterer saken høyt, sier Woie.

- Ser ikke igjen pengene

Noen få minutters kjøring fra den forlatte eneboligen på Nordmøre holder kreditor Svein Kåre Toven til. Han er sikker i sin sak: Han kommer ikke til å få tilbake de pengene som det konkursrammede selskapet skyldte ham for lagerplass.

- Nei, de pengene ser jeg ikke igjen, sier han.

OVERRASKET: Plutselig var lageret tømt, forteller Svein Kåre Toven. Foto: Nina Hansen
OVERRASKET: Plutselig var lageret tømt, forteller Svein Kåre Toven. Foto: Nina Hansen Vis mer

Han står utenfor noen svære røde dører. Bak ligger lageret på rundt 120 kvadratmeter som han leide ut til selskapet. Rundt 25 000 kroner i utestående leie og noen bildekk mistet han da rumeneren reiste i november, ifølge Toven.

- Jeg trodde ikke i min villeste fantasi at han kunne dra slik. Han var en helt vanlig person – høflig og imøtekommende.

Toven bekrefter at noen tømte byggefirmaets lager for verktøy, byggematerialer og annet på nattetid.

- Tilbake var bare rot og skrot som vi måtte rydde opp i.

- Selskapet fikk lønnskompensasjon for 18 ansatte, hva tenker du om det?

- Har han klart å få ut penger? Da må det være ganske enkelt å få ut, for det var jo et firma som var avviklet. Det er ikke mye oppfølging fra staten sin side, sier Toven.

- Jeg var naiv

Snekkeren «Mads» sier at han først fikk vite om det antatte lønnskompensasjons-bedrageriet av tidligere ansatte i selskapet, som ble varslet av NAV.

- Men at det var 18 mennesker hadde jeg ikke trodd. Så mange var vi aldri.

- Du eide også firmaet – det er ikke du som har gjort det?

- Nei, jeg har ikke hatt signaturrett og har ikke kunnet søke om slik stønad. Jeg har forsøkt å legge ned firmaet siden november 2019.

Han sier at han har vært naiv.

- Ja, jeg var naiv. Men jeg kjente ham, jeg følte vi var gode venner. Han hadde kjøpt hus, hadde unger i barnehage og skole. Jeg hadde aldri trodd det skulle bli slik, sier snekkeren.

Nå har Mads fått seg ny jobb. Han har ikke helt gitt opp drømmen om å starte for seg selv, men det blir i tilfelle lenge til.

- Hele situasjonen har fått meg til å tvile litt mer på min egen dømmekraft.

Han sier opplevelsen har gjort noe med ham.

- Jeg stoler mindre på folk. I stedet for å tenke det beste, ser jeg det verste.

- Noen misbruker problemene mine

Gjennom Facebook finner Dagbladet et bilverksted i Romania der den eldste broren jobber. Han tar telefonen med en gang vi ringer.

Når han blir konfrontert med at politiet etterforsker selskapet hans for mulig bedrageri, benekter han på det sterkeste at han har svindlet NAV. Han sier han ikke har vært i Norge siden oktober 2019, og hevder at noen har misbrukt hans identitet:

- Jeg hørte at noen fyrer gjorde et bedrageri og brukte navnet til mitt tidligere selskap. Jeg aner ikke hva som har skjedd, eller hvem som har gjort det, sier 37-åringen.

Han sier broren har hatt det samme problemet i sitt firma.

- Politiet sier de tar dette veldig alvorlig, og at det er et tillitsbrudd hvis man misbruker støtteordninger slik. Hva tenker du om det?

- Noen misbruker problemene mine.

Mannen avviser at han har lurt sin tidligere forretningspartner, eller stjålet verktøy. Han sier videre at han ikke har hatt tilgang til firmaets kontoer siden desember 2019, da den tidligere partneren politianmeldte ham.

Han sier at han siden da ikke har hatt noen kodebrikke som kunne gi ham tilgang til konti eller andre tjenester på nett. Han mener det er lett for politiet å sjekke de elektroniske sporene.

- Hvis jeg ikke har tilgang til banken eller en funksjonell kodebrikke, hvordan kunne jeg gjøre dette? Spør han.

- Har du gjort noe som helst kriminelt?

- Selvsagt ikke. Jeg bare dro til Romania. Jeg har ikke gjort noe galt.

Selv sier han at han flyttet fra Norge på grunn av familieproblemer, og hevder han sa fra til andre ansatte før han reiste. Han sier også at det er noen andre som har ribbet huset og stjålet tingene deres etter at familien reiste. 37-åringen sier også at han ikke har underslått verktøy eller andre verdier fra firmaet.

- Da jeg dro, hadde firmaet ingen penger i banken. Hver måned var det minus. Det var ikke nok arbeid, sier mannen.

- Måtte utvikles svært raskt

Dagbladet har stilt flere spørsmål til direktør Ole Johan Heir i NAV Kontroll om saken, som svarer via epost.

- NAV kan ikke kommentere konkrete enkeltsaker som er under etterforskning av politiet, skriver Heir.

Han skriver at NAV anmelder svindelsaker eller mistanke om svindel av lønnskompensasjonsmidler til politiet. Kontrollene utføres blant annet gjennom samkjøring av registre og sporing av data.

- Har det vært for lett å få midler?

- Lønnskompensasjonsordningen måtte utvikles svært raskt, og det ble derfor ikke tid til å bygge inn omfattende kontrolltiltak i løsningen. Dette har det blitt kompensert noe for med løpende kontroller og etterkontroller, skriver Heir.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer