Etterforskes for svindel:

Nedla driften - fikk coronastøtte for 69 ansatte

To rumenske brødre drev hvert sitt firma på Nordmøre og i Narvik. Da coronakrisa startet, hadde selskapene null aktivitet og brødrene hadde flyttet til Romania. Likevel fikk selskapene coronastøtte i millionklassen fra NAV.

FORLATT: Byggselskapet som var registrert på denne adressen fikk corona-støtte for 18 ansatte sommeren 2020. Men den rumenske håndverkeren og familien som bodde her flyttet til Romania allerede i slutten av 2019. Han sier han er utsatt for id-tyveri. Foto: Nina Hansen
FORLATT: Byggselskapet som var registrert på denne adressen fikk corona-støtte for 18 ansatte sommeren 2020. Men den rumenske håndverkeren og familien som bodde her flyttet til Romania allerede i slutten av 2019. Han sier han er utsatt for id-tyveri. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble lurt trill rundt.

Den 24-år gamle snekkeren «Mads» har sagt ja til å snakke med Dagbladet, men vil være anonym.

Han forteller hvordan han mener han ble lurt av den tidligere partneren sin i et byggefirma på Nordmøre. Den rumenske mannen (37) stakk fra Norge og firmaet i slutten av 2019.

Nå er både den 37-åringen og broren hans (32), som drev et firma i Narvik, under politietterforskning. NAV har anmeldt dem for mulig svindel med coronastøtte i millionklassen.

Selskapet til den ene broren var registrert med bare én ansatt ved inngangen av coronakrisa, det andre selskapet hadde ingen ansatte. Begge brødrene flyttet til Romania i slutten av 2019. Driften i begge selskaper var da opphørt.

Likevel fikk de to brødrenes to selskaper utbetalt coronastøtte fra NAV for til sammen 69 ansatte - rundt 2,2 millioner kroner.

Dagbladet har snakket med begge brødrene på telefon fra Romania. De sier de aldri har søkt om corona-støtte, at de er utsatt for identitetssvindel og ikke har gjort noe ulovlig. Les svarene deres lenger ned i saken.

Brødrenes firmaer er bare to av over femti firmaer som politiet nå etterforsker for coronastøtte-juks, de fleste med den såkalte lønnskompensasjonsordningen. Mange av dem som er under etterforskning for bedrageri med ordningen, er også tilknyttet kriminelle nettverk, ifølge politiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer