Nedlagte selskaper fikk coronastøtte

Over 600 selskaper eksisterte ikke da pandemien begynte, men har likevel fått coronastøtte. Ti av selskapene var for lengst nedlagt da de fikk støtte.

MISTENKTE JUKS: Økokrim med bistand fra politiet foretok pågripelser av personer de mistenkte for svindel av coronastøtte i november i fjor. NAV utelukker ikke at det finnes saker med coronajuks som ikke er avdekket. Foto: Bjørn Langsem
MISTENKTE JUKS: Økokrim med bistand fra politiet foretok pågripelser av personer de mistenkte for svindel av coronastøtte i november i fjor. NAV utelukker ikke at det finnes saker med coronajuks som ikke er avdekket. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert

I enkelttilfeller blant selskapene Dagbladet har kommet over, er det indikasjoner på juks med coronastøtte (se lenger ned i saken).

Da Norge stengte ned i mars i fjor, rullet regjeringen ut støtteordninger for å hjelpe pressede selskaper gjennom krisa.

Nå viser det seg at mange av selskapene som har fått coronastøtte, ikke en gang eksisterte da pandemien kom.

677 selskaper som ikke eksisterte i mars, kan ha fått nesten 77 millioner kroner i støtte.

Det viser Dagbladets gjennomgang, der vi har koblet data fra støtteordningene opp mot data fra Brønnøysundregistrene (se fakta).

Det kan være gode grunner for at firmaer som ble opprettet etter at krisen inntrådte får støtte.

For eksempel er det firmaer som har skiftet selskapsform, eller blitt skilt ut fra eksisterende selskaper. Det innebærer at bedriften som sådan kan ha eksistert, men at det er opprettet et nytt selskapsnummer etter 12. mars 2020, og at støtte er gitt til dette nyregistrerte selskapet.

Tegn på juks

Enkelte selskap ser ut til å ha ha blitt opprettet utelukkende for å jukse med støtteordningene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.