Massivt trykk på Grensetjänsten:

Nedringt i jula: - Gråter

- Jeg føler at jeg ødelegger mange juledrømmer.

I GRENSELAND: Midt på grensa mellom Norge og Sverige på riksvei 2 ved Morokulien ligger Grensetjänstens kontorer. Nå blir de nedringt av fortvilte nordmenn og svensker. Bildet er tatt da grenseovergangen ble åpnet for normal trafikk i sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I GRENSELAND: Midt på grensa mellom Norge og Sverige på riksvei 2 ved Morokulien ligger Grensetjänstens kontorer. Nå blir de nedringt av fortvilte nordmenn og svensker. Bildet er tatt da grenseovergangen ble åpnet for normal trafikk i sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

12. mars 2020 vil for alltid stå som en viktig dag i Norges historie. Det var dagen da statsminister Erna Solberg varslet at regjeringen ville innføre de sterkeste og mest inngripende tiltakene landet har opplevd i fredstid, for å stoppe spredningen av coronaviruset.

Konsekvensene for det norske samfunnet, norsk økonomi og næringsliv var umiddelbare og enorme.

Arbeidsledigheten skjøt i været, oljeprisen stupte og stupte, kronekursen falt kraftig, nordmenns forventninger til landets økonomi nådde tidenes bunnivå, og betydelige deler av norsk næringsliv har siden balansert på stupet.

Men det er på ingen måte bare nordmenn som har fått kjenne på alvoret. For med Norges strenge retningslinje fulgte i praksis stengte grenser mot våre naboer i øst.

Aller verst har det gått utover svenske grensekommuner, som fram til 2020 har kunnet forvente en jevn flyt av norske «harry-handlere».

Grensehandelen har for lengst kollapset, arbeidsledigheten i en rekke svenske grensekommuner har skutt i været, og politikere på begge sider av grensa har slått alarm om økt fiendtlighet mellom tidligere gode naboer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.