Massivt trykk på Grensetjänsten:

Nedringt i jula: - Gråter

- Jeg føler at jeg ødelegger mange juledrømmer.

I GRENSELAND: Midt på grensa mellom Norge og Sverige på riksvei 2 ved Morokulien ligger Grensetjänstens kontorer. Nå blir de nedringt av fortvilte nordmenn og svensker. Bildet er tatt da grenseovergangen ble åpnet for normal trafikk i sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I GRENSELAND: Midt på grensa mellom Norge og Sverige på riksvei 2 ved Morokulien ligger Grensetjänstens kontorer. Nå blir de nedringt av fortvilte nordmenn og svensker. Bildet er tatt da grenseovergangen ble åpnet for normal trafikk i sommer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

12. mars 2020 vil for alltid stå som en viktig dag i Norges historie. Det var dagen da statsminister Erna Solberg varslet at regjeringen ville innføre de sterkeste og mest inngripende tiltakene landet har opplevd i fredstid, for å stoppe spredningen av coronaviruset.

Konsekvensene for det norske samfunnet, norsk økonomi og næringsliv var umiddelbare og enorme.

Arbeidsledigheten skjøt i været, oljeprisen stupte og stupte, kronekursen falt kraftig, nordmenns forventninger til landets økonomi nådde tidenes bunnivå, og betydelige deler av norsk næringsliv har siden balansert på stupet.

Men det er på ingen måte bare nordmenn som har fått kjenne på alvoret. For med Norges strenge retningslinje fulgte i praksis stengte grenser mot våre naboer i øst.

Aller verst har det gått utover svenske grensekommuner, som fram til 2020 har kunnet forvente en jevn flyt av norske «harry-handlere».

Grensehandelen har for lengst kollapset, arbeidsledigheten i en rekke svenske grensekommuner har skutt i været, og politikere på begge sider av grensa har slått alarm om økt fiendtlighet mellom tidligere gode naboer.

USIKKERHET: Dersom det nye viruset er mer smittsomt vil det kunne dominere, sier Espen Nakstad om det muterte viruset. Programleder: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Ødelegger juledrømmer

Få personer har fingeren mer på pulsen enn de norske og svenske ansatte på Grensetjänsten, som bokstavelig talt har kontorer på svenskegrensa.

Den norsk-svenske informasjonstjenesten i Morokulien har merket et voldsomt trykk fra bekymrede nordmenn og svensker siden mars.

Så langt i år kan de rapportere om rundt 20 000 henvendelser.

DELT I TO: Grensetjänstens kontorer er delt på midten av grensa mellom Norge og Sverige. Foto: Grensetjänsten
DELT I TO: Grensetjänstens kontorer er delt på midten av grensa mellom Norge og Sverige. Foto: Grensetjänsten Vis mer

I jula har det blitt ekstremt.

- Jeg føler tidvis at jeg ødelegger mange juledrømmer, forteller Katharina Hagerud til Børsen.

Hun jobber som rådgiver ved Grensetjänsten, og har de siste ukene brukt mye tid på å forklare regelverket for nordmenn og svensker som ønsker å feire jul med familie i nabolandet.

- Selv om det ikke er vi som «eier» spørsmålet, så gjør informasjonen vi gir, folk fortvila. Jeg kjenner på den fortvilelsen hos de jeg snakker med, fortsetter hun.

ROMJULA: Pfizer-vaksinen rulles ut til flere norske kommuner i romjula. Foto: AP / NTB Vis mer

- Gråter i telefonen

Som den svenske rikskringkasteren SVT påpeker, har grensa i prinsippet vært fri å passere siden nazistene trakk seg ut av Norge i 1945. Nå er den stengt som følge av den globale coronapandemien og Norges strenge regelverk for grensepasseringer til og fra Sverige.

Hageruds svenske kollega Kjell Olsén forteller også om et voldsomt trykk inn mot julehøytida.

- Det påvirker mange. En del blir fortvila, og noen gråter i telefonen av forståelige grunner. Det koster jo også penger om man skal ta seg over grensa, og noen har kanskje ikke det. I tillegg blir det karantene. Så det er følelser knyttet til det. Det er det ingen tvil om, sier Olsén til SVT - som først omtalte saken.

Han legger til:

- Det er trist, men vi kan ikke glemme at det er en pandemi.

Utsetter julefeiringen

Med unntak av noen få uker med åpne grenser til kommuner med lavt smittetrykk, har Norge holdt grensene så godt som lukket. Likevel har det vært noen muligheter alle som lever og jobber på begge sider av svenskegrensa.

KUNDENE UTEBLIR: Nordby shoppingcenter i Strömstad ligger like ved grensen til Norge. Hit kommer mange nordmenn for å shoppe. Nå er det ikke mange kunder her. Foto: Adam Ihse / TT / NTB
KUNDENE UTEBLIR: Nordby shoppingcenter i Strömstad ligger like ved grensen til Norge. Hit kommer mange nordmenn for å shoppe. Nå er det ikke mange kunder her. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Vis mer

Da norske myndighetene innførte karantenehotell forrige måned, ble imidlertid situasjonen langt vanskeligere for mange, mener gjengen ved Grensetjänsten. Det merker de spesielt godt nå i jula.

- Det har blitt strammet inn veldig, og det er ikke så enkelt å reise over som tidligere. Folk som skal besøke slekt på den andre siden av grensa, må ha med seg en negativ coronatest og gå i ti dagers karantene. Da er det mange som ikke får vært med de man ønsker å besøke.

Flest spørsmål kommer fra folk som er bosatt i Sverige. Selv bor Hagerud i Norge, mens hennes mor er bosatt i Lidköping.

- Jeg skulle egentlig feire jul hos mor i Sverige i år, men det må utsettes, forteller hun.

SAMARBEID: Landshövdingen i Värmland Georg Andrén og Fylkesmann i Innlandet Knut Storberget møttes tidligere i år på Fredens bro ved Morokulien. Foto: Annika Byrde / NTB
SAMARBEID: Landshövdingen i Värmland Georg Andrén og Fylkesmann i Innlandet Knut Storberget møttes tidligere i år på Fredens bro ved Morokulien. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

- Vi kan ikke gjøre annet enn å informere om de offisielle retningslinjene. Det er forståelse for det, selv om noen er småhissige til å begynne med. Folk skjønner at vi vil få bukt med smitten vi har rundt oss, men det er mange som forteller at de «skulle så gjerne besøkt foreldrene mine», eller «barna mine».

Det er sårt å høre om, også for en rådgiver ved Grensetjänsten.

Julehandelen stuper

Noen olympiske spydkast unna grensa ligger store butikker og kjøpesentrene i Charlottenberg. Der er et helt næringsliv bygget opp rundt forventningen om en stadig strøm av handleglade nordmenn.

Nå er det nær folketomt.

- Der er det stille som i graven. Mange har redusert åpningstid, redusert bemanning og redusert vareinntak. Det påvirker hele samfunnet. Spesielt nå i jula, når nordmenn skulle vært over for å kjøpe inn mat og drikke, sier Hagerud.

I forrige uke, 13. til 19. desember, lå forbruket i Sverige 19 prosent lavere enn i tilsvarende uke i fjor. Pandemi og restriksjoner får skylda.

- Det er tragisk å se. Hypermat er vel Nordens største matvarebutikk. Der står det bare noen få biler parkert utenfor. Man merker det på stemninga.

SVERIGE: Da regjeringen åpnet grensene til flere nye svenske regioner i sommer, var flere nordmenn raske med å komme seg over grensa. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Savner oss

Selv om hun hørte svensker fleipe om at det var godt å slippe unna nordmenn en stund, er det tydelig at situasjonen nå er vanskelig.

- Jeg tror nok de savner oss.

- Hvis jeg tenker tilbake ett år så er det stor forskjell. Hadde vi hatt denne praten i fjor, hadde det vært kø på veien utenfor vinduet.

- Hvordan er biltrafikken utenfor vinduet hos deg nå?

Det blir stille i den andre enden av røret. Sekundene tikker av gårde.

Først etter en god pause kommer svaret fra Hagerud:

- Der kom det en bil, men det hører med til sjeldenhetene.

Tall fra den svenske Folkhälsomyndigheten viser at Sverige etter alle solemerker kommer til å passere 400 000 smittetilfeller i løpet av julehelga. Nær 8300 personer har dødd i pandemien i Norges naboland.

I Norge er tilsvarende tall 44 900 smittede og 421 døde siden pandemiens utbrudd.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer