Juletrær

Nedslående beskjed: - Alt går opp

Årets juletre kan bli betydelig dyrere enn fjorårets. - Skal ikke se bort ifra at salget blir mindre, sier juletreselger Harald Medgard til Børsen.

DYRERE DANS: Årets juletrær ligger an til å bli betydelig dyrere enn i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB
DYRERE DANS: Årets juletrær ligger an til å bli betydelig dyrere enn i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Prisene stiger på det meste. Årets juletrær er ikke noe unntak.

Bransjeorganisasjonen Norsk Juletre, som er tilknyttet NHO, forteller om dyrere innkjøpspriser for juletreselgere i år. De anslår at årets juletrær derfor kan bli så mye som sju-åtte prosent dyrere enn i fjor.

- Innkjøpsprisen på trær fra salgsleddet til de som skal selge på torgene, har gått opp med sju-åtte prosent. Det gjør nok at utsalgsprisen til forbrukerne vil øke med omtrent det tilsvarende uten at torgselgerne får en økt fortjeneste, sier Heidi Amundsen, daglig leder i Norsk Juletre, til Børsen.

Hun beskriver hvordan produksjonen og salget av juletrær er rammet av den generelle prisstigningen. Utgiftene til emballasje og spesialpaller av tre har blant annet økt med nesten 40 prosent.

NON STOP: En slange gjemte seg i et juletre i Australia. Non Stop TV med Sondre Rahm og Christian Wehus. Vi lager Norges beste viralprogram som daglig gir deg de mest spektakulære klippene du ikke vil gå glipp av! Vis mer

- Alt går opp

- Utgiftene til lønn øker nå mer i nesten alle bransjer, og ofte er lønn den største utgiften for en god del juletreproduksjon og salgsledd, sier Amundsen.

For selgerne er også utgiftene blitt større.

- Vi ser særlig at transportutgiftene har gått opp. Mange har også fått økte utgifter til leie av plassene sine. På en del av plassene er det også strøm, og strømprisen har også økt. Alt går opp, og sånn sett må selgerne også øke utsalgsprisen, forklarer Amundsen.

DYRERE: Daglig leder for Norsk Juletre, Heidi Amundsen, forteller om økte kostnader. Foto: Norsk Juletre
DYRERE: Daglig leder for Norsk Juletre, Heidi Amundsen, forteller om økte kostnader. Foto: Norsk Juletre Vis mer

Det er imidlertid ikke sikkert prisen stiger like mye for dem som driver med selvhogst.

- Vi så de to siste åra - med pandemien og sånne ting - hvor viktig det var å komme seg ut for dem som har tilgang til juletreskog. Og vi håper jo at det å dra ut for å hogge selv, er blitt en juletradisjon for mange familier som fortsetter i 2022, sier Amundsen.

Samtidig advarer hun mot å øke prisene for mye.

- Det er jo sånn at dersom prisene øker for mye, så vil ikke folk tenke seg om før de kjøper juletrær, sier Amundsen.

- Tror du det blir en nedgang i salget av juletrær dersom prisene stiger med 7-8 prosent?

- Jeg tror ikke det. I disse tider med et par vanskelige år og nå med dyr strøm, hvor det skal spares på alt og med store globale utfordringer har vi sett hvor viktig det er å ha noe å glede seg over. Juletrær er for de aller fleste symbolet på jul og glede. De aller fleste trenger dette juletreet å glede seg over, sier Amundsen.

Juletreprodusentene bekrefter også at de må selge trærne sine til en høyere pris enn tidligere.

- Vi har vært nødt til å legge på sju prosent på prisene i år, forteller daglig leder i Norsk Juletreservice, Mikal Hetland, til Børsen.

UVANLIG: Prinsesse Madeleine og familien er tilbake i Sverige, og viser seg fra en sjelden side i forbindelse med en svensk juletre-tradisjon. Video: Swedish Press Agency Vis mer

Underproduksjon

Selskapet har et nettverk av juletreprodusenter over store deler av Norge, og Hetland forteller om en voldsom økning i blant annet kostnadene til trepaller på 40 prosent.

- Den største utgiftsposten er likevel på transport. Her har prisene økt med 12-17 prosent, forteller Hetland.

Han forteller dessuten at det nå er en underproduksjon av juletrær i Europa, som også vil føre til økte priser framover.

- Produksjonen går veldig ned, så min spådom er at prisene vil stige mer, sier Hetland.

I dag koster de billigste juletrærne fra rundt 200 kroner. Hetland anslår at gjennomsnittsprisen hos torgselgere ligger på 650 til 700 kroner. Til tross for økte priser frykter likevel ikke Hetland at folk vil droppe juletreet.

- Jul er tradisjon. Folk vil kanskje ikke kjøpe et tre av den dyreste typen, men folk vil gjerne ha juletrær, sier Hetland.

Mindre salg

Harald Medgard, som har solgt juletrær på Hvervenkastet på Ringerike i 30 år, forteller også at utgiftene har gått opp. Han ser ikke bort ifra at det kan føre til en prisstigning på sju-åtte prosent.

- Jeg leier blant annet bolig, så strømmen vi kjøper for å ha lys og varme går opp. Vi vet jo alle hvordan strømmarkedet har vært. Transport har gått opp nesten 10 prosent. Det skjer ting overalt. Vi må muligens sette opp prisen, men det er ennå 14 dager igjen til jeg starter salget, sier Medgard til Børsen.

ØKTE UTGIFTER: Harald Medgard har solgt juletrær på Hvervenkastet på Ringerike i 30 år, og forteller om økte utgifter. Foto: Privat
ØKTE UTGIFTER: Harald Medgard har solgt juletrær på Hvervenkastet på Ringerike i 30 år, og forteller om økte utgifter. Foto: Privat Vis mer

Han legger til:

- Man driver jo butikk. Hvis prisene går opp, må vi jo følge etter. Det er klart. Om man ikke klarer å hente inn alt over ett år, vil man kanskje ta det over et par år, sier Medgard.

- Er du bekymret for at det blir en nedgang i salget i år?

- Nei, jeg er ikke særlig bekymret. Med konkurransen fra plastjuletre, som er rimeligere og billigere, og de store kjedene som kjøper voldsomme mengder og selger til spotpris, skal man ikke se bort ifra at salget blir mindre fordi prisforskjellen blir for stor. Men jeg er ikke pessimist, så jeg har trua på at det skal gå bra, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer