Nedslående beskjed fra ølgigant

Det danske bryggeriet Carlsberg varsler at prisene skal opp.

BLIR DYRERE: Nok en gang varsler Carlsberg-konsernet at de kommer til å sette opp prisene på øl. Foto: Terje Pedersen / NTB
BLIR DYRERE: Nok en gang varsler Carlsberg-konsernet at de kommer til å sette opp prisene på øl. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Bryggerier verden over har blitt rammet av en kraftig økning i produksjonskostnader på grunn av Russlands invasjon av Ukraina - verdens to største kornprodusenter. I tillegg har det påfølgende strømprissjokket sprengt kostnadsrammene ytterligere.

Det førte til at prisen på øl, i likhet med mye annet, ble oppjustert i flere omganger i fjor.

Nå varsler den danske ølkjempen Carlsberg at det er umulig for dem å unngå nye prishopp i 2023.

Nyheten kommer i forbindelse med framleggelsen av selskapets årsrapport tirsdag. I rapporten understreker Carlsberg Group at de forventer at 2023 blir «nok et utfordrende år», og at fjorårets råvare- og energiprisøkninger vil ha en betydelig innvirkning på salgskostnader og logistikkostnader i 2023.

Selskapet gir ikke noe nøyaktig anslag for hvor høyt prishoppet blir, men de forventer at ølforbruket vil gå ned i Europa som følge av de økte prisene.

ÅPNER: De administerende direkørene i Mat og Drikke-gruppen Markus og Joppe Gjelseth er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer

«Selv om øl historisk sett har vært en stabil kategori blant forbrukerne, kan de økende prisene - kombinert med generell høy inflasjon - få en negativ innvirkning på ølforbruket i våre markeder. Spesielt i Europa», skriver selskapet i årsrapporten.

Dette til tross for gode inntekter i 2022.

- Den høye inntjeningen ble oppnådd til tross for mange utfordringer, inkludert krigen i Ukraina, stigende energi- og råvarepriser, samt virkninger av pandemien - spesielt i Asia, sier konsernsjef Cornelis Christiaan 't Hart i forbindelse med rapporten.

I Norge falt salget for Carlsberg-konsernet i 2022. Selskapet knytter dette til gjenåpning av grensene mot Sverige. Mens Carlsberg, Brooklyn Lager og Somersby økte, falt salget av Ringnes og Tuborg, ifølge konsernet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer