Ola Mæle

Nedslående beskjed: - Merkelig

Kommunen varsler langt på vei at de vil sette en stopper for milliardærens badetrapper. - Vi får se, sier Mæle.

14 ÅR: Så lenge har Ola Mæle hatt badetrapper på eiendommen før en tipser varslet Lillesand kommune. Nå kan Mæle bli tvunget til å fjerne dem, etter et nedslående brev. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti
14 ÅR: Så lenge har Ola Mæle hatt badetrapper på eiendommen før en tipser varslet Lillesand kommune. Nå kan Mæle bli tvunget til å fjerne dem, etter et nedslående brev. Foto: 1881.no / Norkart AS / Geovekst og kommunene / OpenStreetMap / NASA / Meti Vis mer
Publisert

- Det er kanskje noe ulikt syn på hvordan man bør kunne disponere egen eiendom. Jeg synes det bør være greit å ha en badestige, sier Ola Mæle (65) til Børsen.

- Det er ganske merkelig hvis man ikke kan ha det.

Mulig avslag

Det sier han etter at Lillesand kommune nylig kom med en nedslående beskjed: I et ferskt brev varsler de et «mulig avslag på søknaden».

Stridens kjerne er badetrappene på Mæles spektakulære hytteiendom på Kalvøya i sørlandsparadiset Lillesand.

Motekongen, milliardæren og investoren punget ut 23 millioner kroner for fritidseiendommen i 2007. Badetrappene har vært der i 14 år - helt uten problemer. Fram til en tipser varslet kommunen.

- Festlig

Som Børsen har omtalt, truet kommunen med tvangsmulkt fordi de mener trappene er oppført ulovlig.

Mæle omtalte badetrapp-nekten som «tull».

- Det er jo litt festlig det hele, man bør vel få lov å ha badetrapp på hytta. Jeg synes Lillesand kommune bør bruke tida på andre og viktigere ting, sa en lattermild Mæle til Børsen i fjor.

MILLIARDÆR: Mæle er utdannet lege, men er mer kjent for å stå bak kleskjemper som BikBok, Poco Loco og Henry Choice. I dag eier han halve Follestad. Han har en formue på 1,5 milliarder kroner, ifølge Kapital. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
MILLIARDÆR: Mæle er utdannet lege, men er mer kjent for å stå bak kleskjemper som BikBok, Poco Loco og Henry Choice. I dag eier han halve Follestad. Han har en formue på 1,5 milliarder kroner, ifølge Kapital. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Det får være grenser for hvordan stat og kommune skal detaljregulere liv og eiendom, la han til.

Badetrappene blir festet til fjellet med braketter av syrefast stål. Mæle hevder de ikke kan regnes som permanente, da de tas inn etter ferien.

Kommunen ser annerledes på det:

«Begrunnelsen er byggeforbudet i 100-metersbeltet og i LNF-områder. Det at badetrappene fjernes og settes ut på samme plass år etter år i 14 år bidrar til at de anses som permanent installasjon», hevder kommunen.

Fikk nedslående brev

Det endte altså med at Mæle søkte om dispensasjon. Men nå ser det nokså mørkt ut.

Kommunen begynner brevet, datert 20. februar, med å «varsle om mulig avslag på søknaden».

Mæle gis imidlertid en mulighet til å endre søknaden om dispensasjon:

«Dersom dere trekker søknaden om de to badetrappene mot vest og fjerner disse, og flytter badetrappen på sydøstsiden lenger inn i bukta ved eksisterende brygge, så vurderer kommunen en slik løsning mindre negativ.»

Når det gjelder et stupebrett som Mæle ifølge søknaden er villig til å fjerne for å kompensere, kan ikke kommunen se at dette er omsøkt eller godkjent.

Kommunen skriver at stupebrettet må fjernes eller eventuelt søkes om dispensasjon for ettergodkjenning.

«Kommunen er imidlertid av den oppfatning at eiendommen allerede har et forholdsvis stort område rundt fritidsboligen som er privatisert, og at både stupebrett og de tre badetrappene med dagens plassering ytterligere utvider dette området», skriver kommunen og legger til:

«Om det ikke innkommer dokumentasjon som endrer på søknaden innen 27. februar, så behandles søknaden slik den foreligger.»

Vil ikke endre

På spørsmål om han vil rette seg etter det kommunen foreslår i brevet, er Mæle bestemt:

- Jeg har ikke tenkt å endre søknaden, sier han til Børsen.

- Synes du det er urimelig det kommunen ber om her?

- Vi har nok et ulikt syn på råderetten over egen eiendom.

Når det gjelder veien videre, og om dette betyr at badetrappene må vekk, sier Mæle at det trolig er en normal saksgang med klagemuligheter.

- Så får vi se.

Selv om kommunens begrunnelse for badetrapp-nekten er byggeforbudet i 100-metersbeltet og i LNF-områder, sier Mæle:

- Det er ingen som berøres av disse tingene, slik jeg ser det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer