Nedslående beskjed til Syden-turister

Spania vil ikke åpne grensene for turister før tidligst om fem uker, sier landets turistminister.

ÅPNER OPP: Lokale myndigheter på Mallorca (bildet) har åpnet opp for at utvalgte turister igjen kan få nye strendene på den spanske ferieøya. Mandag kom imidlertid spanske myndigheter med en nedslående beskjed. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ÅPNER OPP: Lokale myndigheter på Mallorca (bildet) har åpnet opp for at utvalgte turister igjen kan få nye strendene på den spanske ferieøya. Mandag kom imidlertid spanske myndigheter med en nedslående beskjed. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av 2019 valgte 83,7 millioner utenlandske turister å besøke Spania. I år har reiselivet i landet, som er verdens nest største turistdestinasjon - bare slått av Frankrike, opplevd en bråstans.

Allerede i mars falt antallet turistankomster med 64 prosent. Siden har tallene, som allerede var vonde for eurosonens fjerde største økonomi, utviklet seg til å bli skrekkelige.

Spania er verdens nest største turistdestinasjon, bare forbigått av Frankrike, og hadde i fjor 83,7 millioner besøkende fra utlandet.

Turistnæringen står for 12 prosent av bruttonasjonalproduktet i Spania, og de økonomiske følgene av coronakrisa har derfor vært dramatiske. Ikke minst for de mange ansatte innen turistnæringen som nå er permittert eller har mistet jobben for godt.

Derfor har det vært knyttet ekstra stor forventning til myndighetenes planer om gjenåpningen av landegrensene.

«OVERTATT» BYEN: Mens innbyggerne i den spanske landsbyen Moron de la Frontera holder seg inne, har flere fjellgeiter inntatt gatene. Video: Kameraone Vis mer

- Kan ikke

Mandag kom landets turistminister José Luis Ábalos med klar tale:

- Vi kan ikke la utlendinger komme til landet mens vi fortsatt nekter våre egne innbyggere å forlate hjemmet, sier han ifølge nyhetsbyrået DPA.

Uttalelsen kommer etter at Italia, som sammen med Spania er et av landene i Europa som er hardest rammet av koronapandemien, kunngjorde at landet vil slippe inn turister fra 3. juni.

Spania er i ferd med å gradvis åpne opp igjen, men gjenåpningen går sakte.

Så seint som torsdag meldte lokale myndigheter på den spanske ferieøya Mallorca at de planlegger å tillate et begrenset antall turister å besøke øya. Det skulle etter planen skje som et forsøksprosjekt i juni, opplyste Balearenes regionspresident Francina Armengol, ifølge CNN.

TVINGES UT AV TURISMEN: Enqui Lopez må trolig flytte ut av sin leilighet i Palma på Mallorca som følge av masseturismen som preger øya. Utleier ønsker ikke å fornye hennes kontrakt, og vil heller leie leiligheten ut til turister som betaler mer. Video: Christian Roth Christensen og Amanda Walnum Vis mer

- Vi er klare

Ifølge kanalen involverer planen i første omgang at et begrenset antall tyskere «og andre turister» får besøke øya.

Det ble samtidig understreket at planen var at reiseoperatøren TUI skulle fly turister fra «Tyskland, eller andre europeiske land som i likhet med Mallorca har lave smittetall» til feriefavoritten.

- Vi er klare til å gjennomføre dette pilotprosjektet innen utgangen av juni, slik at turistene som kommer hit kan være sikre på at helsa er ivaretatt, sa Armengol.

- Vi må lære oss å leve med Covid-19, og å leve med det på en trygg måte, fortsatte regionspresidenten.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer