Julehandel:

Nedslående beskjed: Varsler julesmell

Nordmenn står i fare for å møte økte priser og tomme butikkhyller under juleshoppinga. Nå advarer norske gigantkjeder som Europris, Nille og Coop.

UROLIG MARKED: Desember måned er for mange et pengesluk. Nå advares det om at årets juleshopping kan bli dyrere enn vanlig. Her fra Torggata i Oslo. Foto: Sara Estiri / Dagbladet
UROLIG MARKED: Desember måned er for mange et pengesluk. Nå advares det om at årets juleshopping kan bli dyrere enn vanlig. Her fra Torggata i Oslo. Foto: Sara Estiri / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det risikerer å bli alt annet enn en gledelig jul for lommeboka, skal man tro markedssituasjonen drøye to måneder før desember.

Fraktforstyrrelser, produksjonsutfordringer og kaos ved verdens havneknutepunkter har ført til forsinkelser, delvis tomme butikkhyller og økte varepriser.

Særlig truet er årets julehandel, hvor internasjonale aktører nå slår full alarm. Den trøblete situasjonen har skutt fraktkostnadene til himmels. Det får både varehandelen - og forbrukerne - svi kraftig for.

- Vi har ikke annet valg enn å øke prisene. For trær blir det en gjennomsnittlig økning på 20 prosent, sier Mac Harman, administrerende direktør i Balsam Hill, til CNN.

Skyhøy prisøkning

Selskapet spesialiserer seg på salg av kunstige juletrær og juledekorasjoner, og omsetter vanligvis for 200 millioner dollar årlig. Nå risikerer Balsam Hill - i likhet med andre aktører - å gå på en gigantsmell.

- Selv da (med prisøkningen på trær, journ.anm.) vil ikke salget dekke over tapet vi lider, fordi vi betaler 300 prosent mer per fraktcontainer i år, fortsetter Harman.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer