Ikea rammes av global krise:

Nedslående Ikea-beskjed: - Kan ta tid

En «perfekt storm» har sørget for at store deler av verdenshandelen er nede i knestående. Nå går møbelgiganten Ikea ut og advarer kundene.

KAN MØTE TOMME HYLLER: Den svenske møbelgiganten Ikea varsler at kundene kan oppleve å møte delvis tomme hyller i deres varehus den kommende tida. Her fra Ikea på Slependen. Foto: Lise Åserud / NTB
KAN MØTE TOMME HYLLER: Den svenske møbelgiganten Ikea varsler at kundene kan oppleve å møte delvis tomme hyller i deres varehus den kommende tida. Her fra Ikea på Slependen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert

Den svenske møbelgiganten Ikea har varslet at kundene kan oppleve å møte delvis tomme hyller i deres varehus den kommende tida. Bakgrunnen er utfordringer knyttet til varetransport som følge av coronakrisa og internasjonale restriksjoner.

Ifølge danske Børsen, gjengitt av BT, kan problemene vare så lenge som i halvannet år.

- Vi gjør alt for å rette opp i det, men det neste året til halvannet vil våre kunder dessverre oppleve at vi har utsolgte varegrupper som ikke kan kjøpes, sier Peter Langeskov, logistikkansvarlig for Ikea i Danmark, ifølge avisa.

Situasjonen er ikke spesielt mye lysere i Norge.

- Vi vet ikke hvor lang tid det tar før situasjonen bedrer seg, men vi jobber kontinuerlig for å sikre at de mest relevante Ikea-produktene er tilgjengelig for kundene våre. Vi er forberedt på at det kan ta tid før situasjonen igjen blir bedre, sier Eja Tuominen, kommersiell sjef i Ikea Norge, til Børsen.

Dette kan også føre til en smell for omsetningsresultatet for møbelgiganten, som mot alle odds kom styrket ut av det første året i pandemien.

ALLE JOBBER: Regjeringens corona-retningslinjer førte til stenging av alle IKEA-varehusene. Til tross for at det var tomt for kunder i butikken på Furuset i Oslo tidligere i år, beholdt assisterende varehussjef Omed Poor alle sine ansatt på jobb. Video: Bjørn Langsem Vis mer

I knestående

Som Børsen tidligere har omtalt har en «perfekt storm» ført til at store deler av verdenshandelen er nede i knestående. I august advarte logistikk-kjempe om at situasjonen for verdenshandelen blir bare «verre og verre». Blant annet er julehandelen truet, prisene skyter i været og forsinkelsene blir stadig større.

Sammenfallet av alle disse hendelsene har skapt mangel på alt fra sykler til databrikker.

- I løpet av det siste året har Ikea, i likhet med store deler av varehandelen, opplevd en svært utfordrende situasjon med uforutsigbar og ustabil tilgang på produkter. Situasjonen er kompleks og mye kan knyttes direkte opp mot COVID-19-pandemien, sier Tuominen og legger til:

- Stengte fabrikker som forsinker produksjonen, ekstraordinær etterspørsel etter våre produkter og store problemer med transport har skapt en ubalanse, fortsetter hun.

OPPTUR: Til tross for en coronakrise som rammet store deler av næringslivet, kom Ikea styrket ut av det første året i pandemien. Bildet viser folk som står i kø for å komme inn på Ikea på Slependen i fjor sommer. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
OPPTUR: Til tross for en coronakrise som rammet store deler av næringslivet, kom Ikea styrket ut av det første året i pandemien. Bildet viser folk som står i kø for å komme inn på Ikea på Slependen i fjor sommer. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

- Tidlig å si

Ikea-toppen sier at selskapet har jobbet tett med sine partnere siden starten av coronapandemien for å begrense konsekvensene.

- Vi har jobbet med alternative fraktruter, transportformer og leverandører.

Likevel er det få aktører innen varehandelen som slipper unna de globale forstyrrelsene i fraktruter. I likhet med resten av næringslivet, sitter ikke Ikea på noe godt svar på hvor lang tid det vil ta før problemene er over.

- Hva slags varer er mest utsatt for å «forsvinne»?

- Det er litt tidlig å si men vi jobber kontinuerlig med å sikre at kundene våre møter forutsigbarhet når de besøker oss, enten det er i varehuset, på vårt planleggingsstudio eller på nett.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer