Nedslående tall: - Urovekkende

En fersk undersøkelse sender dystre signaler om nordmenns økonomi. - En stor inkassoøkning blant nyetablerte småbarnsfamilier, rapporterer Kredinor.

DYRTID: Mange nordmenn har fått kjenne effekten av økte renter og stigende priser. Det får inkassoselskapene også erfare. Foto: Javad Parsa / NTB

DYRTID: Mange nordmenn har fått kjenne effekten av økte renter og stigende priser. Det får inkassoselskapene også erfare. Foto: Javad Parsa / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er bekymret for nordmenns økonomi. Den siste tida har vi fått flere signaler på at mange sliter med å betale regningene sine, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor.

Stadig flere nordmenn får erfare stress og ubehag knyttet til det skyhøye rente- og inflasjonsnivået. I en fersk Norstat-undersøkelse gjennomført for Kredinor svarer så mye som én fjerdedel at de ikke vil klare en uforutsett ugift på 10 000 kroner.

Det kommer fram i en pressemelding.

- Det viser at mange har svært lite bufferkapital hvis noe som ikke er planlagt skulle skje. Vi synes det er urovekkende, fortsetter Kredinor-sjefen.

- Økning

Og tøffere skal det bli. I midten av august jekket Norges Bank opp styringsrenten for tolvte gang på to år - til 4 prosent. Renteøkningen får imidlertid ikke full effekt før seinere i høst.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache innrømmer stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen. Reporter: Anniken Aronsen. Video: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Kredinor har sett en stor inkassoøkning blant nyetablerte småbarnsfamilier. Hele 36 prosent i aldersgruppen 30-39 år vil ikke klare en stor uforutsett regning, dette har åpenbart en sammenheng med prisvekst og stadig høyere rente, sier Nysteen.

- Klar sammenheng

Til tross for at flere opplever en hverdag med langt strammere økonomi, kunne ikke sentralbanksjef Ida Wolden Bache utelukke et nytt rentehopp i september.

Det uttalte målet er altså en årsvekst i konsumprisene som over tid er nær 2 prosent. For juli måned tikket den inn på 5,4 prosent.

- Vi er mest bekymret for småbarnsfamiliene, spesielt de som nylig har kjøpt bolig eller etablert familie. For aldersgruppen under 33 år ser vi en økning på 15-20 prosent sammenliknet med fjoråret når det gjelder inkassosaker, og dette har åpenbart en sammenheng med prisvekst og stadig høyere rente, uttalte Nysteen tidligere i sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer