Nedtur på Oslo Børs

John Fredriksens oppdrettsgigant fikk juling, og bidro til dårlig dag på Oslo Børs.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 1,01 prosent til 740,9 poeng mandag.

Oppdrettsgiganten Mowi falt med 6,66 prosent etter et varslel til markedet mandag morgen om et betydelig svakere drifsresultat enn ventet.

Det John Fredriksen-eide konsernet varlser at beslutningen om å betale utbytte for første kvartal utsettes.

Mowi opplyser at det ligger an til et operasjonelt driftsresultat på 107 millioner euro i første kvartal, langt under estimatet som ifølge E24 var 155 millioner euro.

Oljeprisfall

Prisen på amerikansk råolje kollapset med nesten 40 prosent til 11 dollar fatet mandag.

Det er det laveste nivået siden 1998, og skyldes kollaps i etterspørselen grunnet coronaviruset.

Nordsjøolje ble mandag morgen omsatt for rundt 27,3 dollar fatet på spotmarkedet. Nedturen fortsatte utover dagen og var ved stengetid på Oslo Børs ned med 5,8 prosent til en pris på 26,68 dollar fatet.

– Frykten for at overfylte oljelager kan bli en realitet begynner å synke inn i markedet. På tross av Opec sine kutt på nær 10 millioner fat per dag er det fortsatt 10–20 millioner fat per dag overproduksjon i markedet som følge av det enorme etterspørselsbortfallet, sier Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen.

Svarte natta

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet skriver i sin morgenrapport at de største oljeselskapene - som Exxon Mobil, Chevron, Total, BP og Equinor, forventes å kutte betydelig i sine investeringsbudsjetter framover som følge av kuttavtalen mellom Opec og G20-landene tidligere denne måneden.

- For oljeserviceindustrien er dette klimaet svarte natta. Og det er en industri som står for en betydelig sysselsetting i Norge, skriver Berntsen.

Blikket framover

De toneangivende indeksene i USA steg 2,4 prosent i snitt fredag.

Investorene har i stor grad priset inn at det verste er over, og retter blikket mot de forestående resultatframleggelsene, bemerker Berntsen.

Han skriver videre at Oslo Børs er ned rundt 19 prosent så langt i år, Dow Jones ned 15 prosent og S & P minus 11 prosent så langt i år.

Ned 99 prosent

Børsene i Asia endte ned i snitt 0,5 prosent i natt, målt gjennom S & P Asia 50-indeksen. Det var et typisk hvileskjær, ifølge Berntsen.

Samtidig la japanske myndigheter fram tall som viser at landets handelsoverskudd i mars har sunket med hele 99 prosent sammenliknet med samme tidspunkt for et år siden.

Overskuddet i mars ble 4,9 milliarder yen, rundt 472 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Det er mindre enn 1 prosent av resultatet fra året før som var 517 milliarder yen, ifølge finansdepartementet i Japan.

Nikkei-indeksen i Tokyo endte ned 1,2 prosent.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer