Nedturen fortsetter

SISTE: Nedturen fortsetter på Oslo Børs etter den marerittaktige mandagen.

NED: Nedturen på Oslo Børs fortsetter tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
NED: Nedturen på Oslo Børs fortsetter tirsdag. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svimlende 110 milliarder kroner forsvant fra Oslo Børs etter det kraftigste fallet siden høsten 2018 da hovedindeksen stupte til under 900 poeng mandag. Hovedindeksen raste 4,09 prosent.

Aksjemarkedene over hele verden falt 3-4 prosent på ukas første handelsdag etter nyheter om ytterligere spredning av coronaviruset.

Tirsdag var det tegn til forsiktig oppgang i åpningsminuttene. Etter fem minutters handel pekte hovedindeksen opp 1,02 poeng.

Så snudde bildet igjen.

Halvannen time etter at handelen åpnet, pekte hovedindeksen ned nye 0,8 prosent. Det indikerer et fall på 2 prosent målt fra toppen ti minutter etter at handelen startet.

Asia-oppgang

Nedgangen kommer etter at viktige børsindekser i Asia klatret tirsdag.

Før dagens åpning i Oslo, pekte Nordnet-analytiker Roger Berntsen på at S&P Asia 50-indeksen, som måler de asiatiske børsene, endte opp 1,1 prosent i natt, skriver DN Investor.

Oljeprisen er også opp litt over 1 prosent tirsdag fra mandagens kraftige fall.

Blandet bilde

Aksjekursen til børstungvekteren Equinor peker opp rundt 0,5 prosent tirsdag formiddag. Olje- og gassgiganten er så langt dagens nest mest omsatte aksje.

Blant selskapene som trekker i motsatt retning finner vi flyselskapet Norwegian som er ned over 5 prosent, DNB som peker ned 0,8 prosent, oppdrettsgiganten Mowi med over 1 prosent i minus og hydrogenselskapet Nel som faller rundt en halv prosent.

Oppdrettsselskapet Bakkafrost faller over 4 prosent etter å ha levert resultater som skuffet sammenliknet med forventningene.

Frykt for pandemi

DnB Markets-analytiker Magne Østnor skriver i sin morgenrapport at usikkerheten knyttet til konsekvensene av virusutbruddet lenge har vært konsentrert om den kinesiske økonomien, med ringvirkninger til andre land gjennom handelen med Kina.

- Nå som andre land både i Asia og Europa også er rammet og dermed innfører tiltak for å bremse videre smitte, vil de økonomiske konsekvensene bli betydelig større. Frykten for at dette kan bli en global pandemi er økende, og det treffer finansmarkedene, bemerker han om den børstunge mandagen.

Det førte også til fall i råvareprisene som følge av frykt for lavere etterspørsel, nedgang i teknologiaksjene som følge av forventninger om sviktende leveranser fra underleverandører, og fall i transportsektoren på forventning om færre vil reise, anfører han.

Fremover er usikkerheten fortsatt stor. Mye avhenger av hvordan forbrukerne reagerer og hvilke tiltak politikerne kommer opp med, mener Østnor.

- For å forhindre at tilliten blant husholdninger og bedrifter svikter og bidrar til forbruk og investeringer settes på hold, vil en rask respons kunne være hensiktsmessig, skriver DnB Markets-analytikeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer