Frykter kompetansjeflukt:

- Negativ spiral

En trippel, negativ effekt for bygg- og anleggsbransjen gjør at næringen nå frykter å miste framtidas kompetanse. - Vi har lenge slitt med å få nok kandidater. Nå har vi kandidatene, men vi må ha en jobb å tilby dem, sier byggmester.

TRENGER FLERE JOBBER: Bygg- og anleggsbransjen rapporterer om stor uro for tida som kommer. - Vi er bekymret får hva som skjer til våren, sier markedssjefen i Byggmester Markhus. Byggmesteren arbeider mye med leilighetsbygg, som dette på Gartnerløkken i Åsane i Bergen. Foto: Byggmester Markhus
TRENGER FLERE JOBBER: Bygg- og anleggsbransjen rapporterer om stor uro for tida som kommer. - Vi er bekymret får hva som skjer til våren, sier markedssjefen i Byggmester Markhus. Byggmesteren arbeider mye med leilighetsbygg, som dette på Gartnerløkken i Åsane i Bergen. Foto: Byggmester Markhus Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Det er stor uro i bygg- og anleggsbransjen. Hyppige rentehevninger, prisstigning og et omveltende statsbudsjett, har skapt en «trippel effekt» for bransjen, forteller Inge Unneland Bauge, daglig leder for Byggmesterforbundet Region Vest.

- Tidligere regjeringer har igangsatt tiltak i nedgangstider, men nå kjører vi oss ned i kjelleren, forteller Unneland Bauge.

Som Børsen tidligere har omtalt, er det stor pessimisme i bransjen. I januar var det klart flest permitteringer innen industri- og byggenæringen, ifølge tall fra Nav.

- For mange per konkurranse

Første tegn på mer urolige tider kom i høst, forteller daglig leder i Byggmester Markhus, Kaya Markhus Skjold.

- Anbudskonkurransene fra det offentlige er tøffere. Nå regner «hele» Bergen på de samme jobbene. Det virker som har mange har jobb nå, men framtida er usikker. Det er for mange per konkurranse, sier Markhus Skjold.

Stramme offentlige budsjett gjør at det igangsettes færre investeringsprosjekter, og det er derfor flere aktører som kjemper om de samme jobbene.

I tillegg er det private markedet preget av usikkerhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer