Frykter kompetansjeflukt:

- Negativ spiral

En trippel, negativ effekt for bygg- og anleggsbransjen gjør at næringen nå frykter å miste framtidas kompetanse. - Vi har lenge slitt med å få nok kandidater. Nå har vi kandidatene, men vi må ha en jobb å tilby dem, sier byggmester.

TRENGER FLERE JOBBER: Bygg- og anleggsbransjen rapporterer om stor uro for tida som kommer. - Vi er bekymret får hva som skjer til våren, sier markedssjefen i Byggmester Markhus. Byggmesteren arbeider mye med leilighetsbygg, som dette på Gartnerløkken i Åsane i Bergen. Foto: Byggmester Markhus
TRENGER FLERE JOBBER: Bygg- og anleggsbransjen rapporterer om stor uro for tida som kommer. - Vi er bekymret får hva som skjer til våren, sier markedssjefen i Byggmester Markhus. Byggmesteren arbeider mye med leilighetsbygg, som dette på Gartnerløkken i Åsane i Bergen. Foto: Byggmester Markhus Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Det er stor uro i bygg- og anleggsbransjen. Hyppige rentehevninger, prisstigning og et omveltende statsbudsjett, har skapt en «trippel effekt» for bransjen, forteller Inge Unneland Bauge, daglig leder for Byggmesterforbundet Region Vest.

- Tidligere regjeringer har igangsatt tiltak i nedgangstider, men nå kjører vi oss ned i kjelleren, forteller Unneland Bauge.

Som Børsen tidligere har omtalt, er det stor pessimisme i bransjen. I januar var det klart flest permitteringer innen industri- og byggenæringen, ifølge tall fra Nav.

- For mange per konkurranse

Første tegn på mer urolige tider kom i høst, forteller daglig leder i Byggmester Markhus, Kaya Markhus Skjold.

- Anbudskonkurransene fra det offentlige er tøffere. Nå regner «hele» Bergen på de samme jobbene. Det virker som har mange har jobb nå, men framtida er usikker. Det er for mange per konkurranse, sier Markhus Skjold.

Stramme offentlige budsjett gjør at det igangsettes færre investeringsprosjekter, og det er derfor flere aktører som kjemper om de samme jobbene.

I tillegg er det private markedet preget av usikkerhet.

- Det er stor konkurranse om de få jobbene som er ute fra det offentlige, og de private utbyggerne har bremset litt opp. Det skyldes flere faktorer, blant annet økte priser. Samtidig er det mindre kjøpekraft i markedet. Folk på boligjakt er mindre villige til å betale. Det gjør at innkjøpspris går opp, mens salgsprisen går ned, forteller Stein Otto Johannessen, som er partner og markedssjef i samme selskap.

STOR KONKURRANSE: Kaya Markhus Skjold og Stein Otto Johannesen ser at det er langt flere om beinet nå enn tidligere. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
STOR KONKURRANSE: Kaya Markhus Skjold og Stein Otto Johannesen ser at det er langt flere om beinet nå enn tidligere. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Kniper til etter påske

Byggmester Markhus, som har nesten 145 faste ansatte, jobber mye i nettopp det private markedet. Stort sett med totalentrepriser, altså hele leilighetsbygg eller næringsbygg.

Selv en så stor aktør er urolig for den kommende tida.

- Vi har vært flinke og heldige. Vi har bygget opp en trygg og god basis. Derfor kan vi stå gjennom en storm til, men vi trenger mer jobb utover våren, forteller Markhus Skjold.

- Vi er bekymret får hva som skjer til våren. Historisk pleier det å være en grei tid for bransjen, men når høsten og vinteren kommer, må vi ha tilførsel, legger Johannessen til.

Unneland Bauge i Byggmesterforbundet forteller at dette gjelder flere selskaper.

- Mange har arbeid nå, men etter påske og fram mot sommeren, kniper det til. Vi skal ikke rope ulv, men vi er bekymret.

Frykter for kompetanseflukt

Nå frykter Byggmesterforbundet blant annet for kompetanseflukt fra bransjen, etter årevis med oppfordringer om at unge skal søke seg til bygg- og anleggsbransjen.

Ved tidligere nedgangstider i bransjen, har påvirket rekrutteringen, forteller Unneland Bauge. Lærlingene får ikke lærlingplass, og ansatte går over til andre næringer.

- Vi er midt i en positiv trend med å få unge til å søke våre fag, så det er veldig uheldig om det arbeidet er bortkastet, sier han, og forklarer:

- Hvis bedriftene ikke ser positivt på høsten og vinteren, så tar de ikke inn lærlinger. Da får vi en negativ spiral, og det tar lang tid å hente inn de tapte ressursene.

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Inge Unneland Baugei Byggmesterforbundet frykter at arbeidsgivere ikke vil ha nok arbeid til å hente inn lærlinger, og at den positive utviklingen i rekrutteringen vil snu. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Inge Unneland Baugei Byggmesterforbundet frykter at arbeidsgivere ikke vil ha nok arbeid til å hente inn lærlinger, og at den positive utviklingen i rekrutteringen vil snu. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Skal bygge framtida

Byggmester Markhus har nå 18 lærlinger. De er opptatt av at lærlingene skal få kvalitet på den opplæringen de får. Dermed er det begrenset hvor mange de kan ha til enhver tid.

- Vi har lenge slitt med å få nok kandidater. Nå har vi kandidatene, men vi må ha en jobb å tilby dem, sier markedssjef Johannessen.

- Vi trenger lærlingene. Det er de som skal bygge Bergen i framtida, legger Markhus til.

JOBB NÅ: Byggmester Markhus har blant annet på grunn av utsettelser som følge av pandemien, nok arbeid nå. Framtida er derimot mer usikker. Foto: Byggmester Markhus
JOBB NÅ: Byggmester Markhus har blant annet på grunn av utsettelser som følge av pandemien, nok arbeid nå. Framtida er derimot mer usikker. Foto: Byggmester Markhus Vis mer

- Konsekvenser i hytt og pine

Utfordringene i bransjen har stått på rekke og rad. I likhet med store deler av næringslivet, ble bransjen hardt rammet av coronapandemien og restriksjoner.

- Det var spesielt en periode som var ganske heftig, da vi fikk en forskrift i byggebransjen som kostet oss mye. At vi i tillegg mistet tilgang på mye utenlandsk arbeidskraft, gjorde situasjonen spesiell, sier daglig leder Markhus Skjold.

Materialprisene føk i været, og pandemi ble erstattet med krig i Europa. Med det kom «konsekvenser i hytt og pine», forteller hun.

- Det var en del ting vi ikke ante at ble produsert i Ukraina, som plutselig ble vanskelig å få tak i. Det har for eksempel nesten blitt helt umulig å få tak i trestavs parkett.

Tips oss om Bergen!

Har du et tips eller en historie fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer