Moldova:

Nekter å betale gass-gjeld

Moldova og det russiske gass- og oljeselskapet Gazprom er i gjeldskonflikt.

FÅR IKKE BETALT: Moldova nekter å betale angivelig gjeld til det russiske energiselskapet Gazprom, som kontrolleres av Vladimir Putins Russland. Foto: Reuters / NTB
FÅR IKKE BETALT: Moldova nekter å betale angivelig gjeld til det russiske energiselskapet Gazprom, som kontrolleres av Vladimir Putins Russland. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Stridens kjerne er Moldovas gjeld til Gazprom, eller rettere sagt størrelsen på gjelden.

Gazprom, deleid og kontrollert av den russiske staten, mener at Moldova skylder selskapet hele 709 millioner dollar, nesten 7,6 milliarder kroner.

Moldova derimot mener summen er 8,6 millioner dollar, 92 millioner kroner, og nekter å betale mer.

- Vi har ikke til hensikt å betale ikke-eksisterende gjeld, sier Moldovas energiminister Victor Parlicov, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

DRONEANGREP: Dette klippet, delt av Ukrainas 92. mekaniske brigade, skal vise en ukrainsk drone slå ut et russisk artillerisystem. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer

- Mangler dokumentasjon

Moldova mener, etter å ha gjennomført en revisjon av Gazproms leveranser og fakturering, at de russiske kravene ikke kan dokumenteres.

- Vi er totalt uenige i påstandene fra Moldova, og akter å fortsette å forsvare vårt syn, heter det i en uttalelse fra Gazprom.

Russiske myndigheter er foreløpige varsomme i sin ordbruk.

- Vi ønsker å understreke at Gazprom har vært en pålitelig leverandør av energi i flere tiår. Vi ber myndighetene i Chisinau om utvise liknende ansvarlighet ved å oppfylle sitt ansvar, heter det i en uttalelse fra Marija Zakharova, talsperson for det russiske utenriksdepartementet.

ANGRIPER: Videoer og bilder sprer seg nå på Twitter og Telegram av det som skal være luftangrepet mot havnebyen Reni i Odesa-regionen. Flere ble skadd i hendelsen. Video: X/ Twitter. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Under okkupasjon

Moldova er et av Europas fattigste land, og ligger mellom Ukraina og Romania.

Deler av Moldova, områdene som utgjør den såkalte utbryterrepublikken Transnistria, anses i praksis å være under russisk okkupasjon.

Etter Vladimir Putins fullskala invasjon av Ukraina i februar i fjor, tok Moldova en rekke grep for å gjøre seg mindre avhengig av Russland.

Et av de grepene var å kutte ut russisk gass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer