Nekter å gi slipp på luksusslott

Flere ønsker seg en bit av den avdøde oligarkens gigantpalass, som samler støv på den franske rivieraen.

ENORMT: Herregården ligger på en 100-måls tomt, og skal være verdt over 1 milliard kroner. Foto: Google Earth
ENORMT: Herregården ligger på en 100-måls tomt, og skal være verdt over 1 milliard kroner. Foto: Google Earth Vis mer
Publisert

Da den russiske oligarken Boris Berezovskij døde i 2013, etterlot han seg en enorm gjeld.

Ifølge regnskapsfirmaet Grant Thornton skyldte russeren svimlende 419 millioner dollar - 3,5 milliarder kroner.

På vegne av Berezovskijs angivelige långivere, har de en stund forsøkt å ta beslag i et enormt palass som oligarken etterlot seg på den franske rivieraen, ifølge Bloomberg.

Det skulle kompensere for deler av summene Berezovskij skyldte, men franske myndigheter har satt seg på bakbeina.

Milliardslott

Slottet, en herregård med navn «Chateau de la Garoupe», ligger i den såkalte «Milliardærbukta» i det ettertraktede luksusområdet Cap d'Antibes.

Oligarken skal ha kjøpt eiendommen for 22 millioner euro i 1999.

Eiendommen ble nylig priset til 121 millioner dollar - i overkant av én milliard norske kroner.

Den strekker seg over 100 mål, med et bruksareal på 1500 kvadratmeter, hvilket gir en kvadratmeterpris på ikke helt beskjedne 600 000 kroner.

I 2015 beslagla franske myndigheter eiendommen, etter en helt annen underslags- og hvitvaskingssak den omstridte russeren skal ha vært involvert i. Den franske domstolen mener Berezovskij anskaffet seg eiendommen ved hjelp av ulovlige penger.

Krever gigantsummer

Det er denne beslaglegginga kreditorene nå ønsker å reversere - for å kunne sikre seg penger de mener å ha krav på. Dermed har de gått til sak mot franske myndigheter.

Det er det russiske flyselskapet Aeroflot som retter det største kravet, men beløpet er ukjent. De hevder russeren underslo penger mens han kontrollerte selskapet på 90-tallet. Milliardær Roman Abramovitsj, som for øvrig eier fotballklubben Chelsea, krever 1 million dollar.

De tidligere kameratene, begge oligarker, havnet på 2000-tallet i en innviklet disputt over oljeselskapet Sibneft, som kulminerte i en av de mest omfattende sivile rettssakene i britisk historie. Beskyldninger om utpressing, trusler, og enorme pengekrav var stikkord i den omfattende rettstvisten - som den avdøde Berezovskij til slutt tapte.

RETTSSAK: Oligarkkrangelen vekket oppsikt over hele verden. - Jeg er helt sjokkert, men sånn er livet, sa Berezovskij etter å ha tapt rettssaken mot tidligere kompis, Chelsea-eier Roman Abramovitsj, ifølge BBC. Foto: David Crump/Daily Mail/REX / Shutterstock editorial / NTB
RETTSSAK: Oligarkkrangelen vekket oppsikt over hele verden. - Jeg er helt sjokkert, men sånn er livet, sa Berezovskij etter å ha tapt rettssaken mot tidligere kompis, Chelsea-eier Roman Abramovitsj, ifølge BBC. Foto: David Crump/Daily Mail/REX / Shutterstock editorial / NTB Vis mer

Baltic International Bank hevder Berezovskij skylder dem 66 millioner pund - 776 millioner kroner.

Russerens ekskjæreste Elena Gorbunova og britiske skattemyndigheter krever begge cirka halvparten av dette beløpet, ifølge Bloomberg.

Stephane Bonifassi, advokat for regnskapsfirmaet Grant Thornton, opplyser at avgjørelsen blir anket, melder Bloomberg.

Mystisk dødsfall

Berezovskij gikk i enkelte miljøer under navnet «Gudfaren i Kreml» og var en av Russlands fremste oligarker. På 90-tallet skal han ha vært en av president Jeltsins nærmeste støttespillere. Jeltsins arvtaker, Vladimir Putin var ikke oligarken like begeistret for. Det skal ha vært bakteppet for at han flyktet Russland rundt årtusenskiftet, ifølge Guardian. Han fikk innvilget politisk asyl i Storbritannia i 2003.

I 2013 ble han under mystiske omstendigheter, funnet død i London med ei løkke rundt halsen. En rettsmedisiner kunne imidlertid ikke slå fast om dødsfallet skyldes selvdrap eller drap, ifølge New York Times.

FUNNET DØD: Putin-kritikeren Boris Berezovskij ble funnet med ei løkke rundt halsen 23. mars 2013 i sitt hjem i Titness Park, i Birkshire, Storbritannia. Eksperter kan imidlertid ikke utelukke at det har skjedd noe kriminelt. Foto: Leon Neal / AFP / NTB
FUNNET DØD: Putin-kritikeren Boris Berezovskij ble funnet med ei løkke rundt halsen 23. mars 2013 i sitt hjem i Titness Park, i Birkshire, Storbritannia. Eksperter kan imidlertid ikke utelukke at det har skjedd noe kriminelt. Foto: Leon Neal / AFP / NTB Vis mer

Oligarkene spilte en sentral rolle under den russiske privatiseringstida i kjølvannet av Sovjetunionens oppløsning på 1990-tallet, der et fåtall ble veldig rike.

Under Putin har oligarkenes makt blitt redusert, der noen av dem har et nært forhold til Putin, mens andre har falt i unåde og blitt fengslet eller tvunget ut i eksil, ifølge Store norske leksikon.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer