Nekter å jobbe med Biden

Nasa-sjefen planlegger å si fra seg prestisjejobben.

GIR SEG: Nasa-sjef Jim Bridenstine (til venstre), her avbildet med SpaceX-grunnlegger Elon Musk og astronauten Doug Hurley, har ingen planer om å fortsette i jobben med Joe Biden som USAs president. Foto: Philip Pacheco / AFP
GIR SEG: Nasa-sjef Jim Bridenstine (til venstre), her avbildet med SpaceX-grunnlegger Elon Musk og astronauten Doug Hurley, har ingen planer om å fortsette i jobben med Joe Biden som USAs president. Foto: Philip Pacheco / AFP Vis mer
Publisert

I april 2018 tok president Donald Trump grep og pekte på amerikanske Jim Bridenstine (45) som sin kandidat til å fylle sjefsstolen i Nasa. Utnevnelsen var mildt sagt kontroversiell, og bråket som fulgte gikk verden rundt.

Men Bridenstine fikk jobben etter en knepen seier i Senatets avstemming. Siden den gang har 45-åringen stått i front for en rekke av romfartsorganisasjonens storslåtte prosjekter og ambisiøse satsinger - blant annet det omstridte samarbeidet med SpaceX.

- Jeg var skeptisk til Bridenstine i starten, men etter kort tid har han gjort det bra som leder av Nasa, uttalte astrofysiker John O'Meara, professor ved Saint Michael's College i Vermont i USA, i juli 2018, ifølge NTB.

To og et halvt år etter at republikanske Bridenstine overtok den prestisjefulle jobben, planlegger han å kaste inn håndkleet. Det skriver CNN og Aviation Week.

- Vi har opplevd mye suksess, men det er på grunn av forholdene. Du må ha disse forholdene. Uansett hvem presidenten er, må de og administrasjonen ha noen de kjenner og stoler på. Den personen kommer ikke til å være meg, framholder Bridenstine til Aviation Week.

Bakteppet er Joe Bidens overgang til Det hvite hus. Selv om den påtroppende presidenten skulle be om at Bridenstine forblir i sin rolle, har Nasa-sjefen altså ingen intensjon om å akseptere et eventuelt frieri.

- Trenger full tillit

Ifølge Aviation Week har Bridenstine begrunnet sin avgjørelse med at Nasa «vil trenge noen som administrasjonen har full tillit til», og som vil sette Nasas beste behov og interesser først.

- Det du trenger er en som har et nært forhold til USAs president. (...) Jeg tror ikke at jeg ville vært den rette personen for det i en ny administrasjon, sier Bridenstine til Aviation Week.

HISTORISK: SpaceX tok av fra NASA i Florida 21.22 lørdag 30. mai. Video: NASA TV Vis mer

Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter, er på ingen måte overrasket over at Bridenstine ønsker å kaste inn håndkleet.

- Posisjonen som NASA-sjef er en politisk utpekt stilling i USA, og det er en viss presedens for at man bytter NASA-toppen ved presidentskifter, sier Wahl til Børsen.

- Dramatisk

Selv om verdensrommet sjelden er det heteste valgkamptemaet, har historien vist at flere presidentskifter har markert et betydelig skille i rompolitikken, påpeker han.

- Det skjedde da Obama overtok etter George W. Bush. Da kansellerte Obama-administrasjonen måneprogrammet Bush hadde igangsatt. Det var en dramatisk beslutning den gang, for det tvang fram en ny tenkning for hvordan USA skulle komme seg tilbake til månen.

Wahl mener det var starten på et voldsomt inntog for private aktører og kommersielle interesser i romfarten. I åra som har gått siden har NASA samarbeidet tett med selskaper som Elon Musks SpaceX i planleggingen av framtidige utflukter utenfor jordkloden.

INNSIDEN: Astronautene viser innsiden av romkapselen. Video: NASA Vis mer

- Under Trump har månen igjen blitt et satsingsfelt, som jeg opplever har betydelig oppslutning. Det som har vært kontroversielt under Trump, er at han ga beskjed om at USA skulle gjennomføre en bemannet landing på månen allerede i 2024, sier han og legger til:

- Det er det Bridenstine har lovet Trump å få til, men det er ingen grunn til å tro at Biden-administrasjonen kommer til å føle seg forpliktet av den visjonen.

- Neppe den første

Wahl mener Bridenstine lojalt har forsøkt å følge opp instruksjonene fra Trump. Det har vært få kontroverser under hans tid som Nasa-sjef, og det største stridstemaet har vært hvorvidt det haster veldig med å komme tilbake til månen.

- Nasa-sjefen er neppe den første personen Biden-administrasjonen kommer til å kvitte seg med. Men det er åpenbart at Bridenstine selv ikke opplever at han har de nødvendige kontaktene blant Demokratene, mener han.

SUPERNOVA: Disse unike bildene er tatt av NASA, og viser er stjerne som eksploderer og blir til ingenting. Vis mer

Det er hittil få detaljer om Biden-administrasjonens rompolitikk og hvordan den vil se ut. Donald Trump har blant annet jobbet for å øke Nasas budsjett, og brakt nytt fokus på bemannede ferder til månen og Mars.

Administrasjonen har også signert flere direktiver for å gjøre romindustrien mer kommersiell, skriver Norsk romsenter.

Wahl ser ikke for seg at det kommer til å endre seg med Biden i Det hvite hus.

- Økt bruk av kommersielle aktører i romfarten har felles oppslutning. Demokratene og Republikanerne krangler nærmest om hvem av dem det var som først foreslo å satse på kommersielle krefter, så jeg tror ikke Biden vil rokke voldsomt ved det.

Han forventer imidlertid at Joe Bidens administrasjon vil nedprioritere en umiddelbar tur til månen, for å satse på Nasas klimaovervåkning av jorda.

- Det vil sannsynligvis til en viss grad gå på bekostning av månesatsingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer