Nekter å kutte utgifter

President Joe Biden fastholder kravet om at taket for USAs statsgjeld må økes, men han vil ikke godta republikanernes krav om drastiske kutt i utgifter.

KONFRONTASJON: Det går mot en konfrontasjon mellom den demokratiske presidenten Joe Biden og det republikanske flertallet i Representantenes hus. Foto: AP Photo/Evan Vucci
KONFRONTASJON: Det går mot en konfrontasjon mellom den demokratiske presidenten Joe Biden og det republikanske flertallet i Representantenes hus. Foto: AP Photo/Evan Vucci Vis mer
Publisert

Tautrekkingen av gjeldsspørsmålet dro seg til for alvor onsdag, bare uker før taket er nådd. Da kunne USA stå overfor den dramatiske situasjonen med å misligholde lån.

- Jeg møter gjerne republikanernes leder Kevin McCarthy, men ikke for å snakke om hvorvidt gjeldstaket skal økes. Det er ikke gjenstand for forhandlinger, fastholdt Biden onsdag ettermiddag lokal tid.

Men forhandlinger kan det bli likevel. Senere samme dag vedtok Representantenes hus et forslag for å øke landets gjeldstak med 1.500 milliarder dollar – men bare i kombinasjon med utgiftskutt.

Det er ikke ventet at dette forslaget vil vedtas i Senatet, der demokratene har flertallet.

Snaut flertall

Republikanerne jobbet iherdig for å samle alle fraksjoner innen partiet før avstemningen. Republikanernes flertall i Representantenes hus er smalt, og forslaget ble vedtatt med et flertall på 217 mot 215 stemmer.

Kampen om gjeldstaket blir en skyttergravskrig mellom republikanerne og Det hvite hus. Den er også en test for McCarthy personlig som tok over ledelsen i Representantenes hus i januar med løfte om å kutt drastisk i offentlige utgifter, en innrømmelse til den ytterliggående høyrefløyen i partiet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer