Alisjer Usmanov:

Nekter for å være «Putins favoritt»

En av de mest omtalte oligarkene etter invasjonen av Ukraina, nekter for å være oligark.

NEKTER FOR NÆRT FORHOLD: Alisjer Usmanov avviser at han er Vladimir Putins favorittoligark. Foto: Aleksej Nikolskyj / Sputnik / Reuters / NTB
NEKTER FOR NÆRT FORHOLD: Alisjer Usmanov avviser at han er Vladimir Putins favorittoligark. Foto: Aleksej Nikolskyj / Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russland invaderte Ukraina for snart ett år siden, har de russiske oligarker i president Vladimir Putins maktelite fått sin spalteplass i vestlige medier. Vestlige myndigheter har sanksjonert bredt og hardt, spesielt mot noen av Russlands aller rikeste menn.

En av dem er Alisjer Usmanov (69), tidligere eier av fotballaget Arsenal. Han blir av EU omtalt som «Putins favoritt» i sanksjonsbegrunnelsen.

Nå har han stilt opp i et intervju med italienske Tgcom24, hvor han avviser at han er en oligark i utgangspunktet.

- Jeg mener dem som har tatt valget å identifisere meg som en oligark har vist sin komplette uvitenhet. Oligarker er forretningsmenn som har tjent penger ved hjelp av makt, sier Usmanov i intervjuet.

Store Norske Leksikon skriver at ordet oligark fikk en ny betydning etter Sovjetunionens fall, og at det er en «betegnelse på dem som brukte forbindelser og manøvreringsevner til å skaffe seg eierskap i bedrifter og naturressurser under privatiseringen i de tidligere sovjetrepublikkene». Ofte var korrupsjon en sentral del av bildet.

- Stolver over å kjenne Putin

69-åringen sier at han har pensjonert seg og bor nå i hjemlandet Usbekistan.

- Den andre delen av anklagen fra EU er at jeg ikke bare er en oligark, men også Putins «favorittoligark». Jeg har aldri hatt et slikt forhold til ham, framholder han.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er en annen tone enn da han ble intervjuet av Forbes i 2010:

- Jeg er stolt over å kjenne Putin, og det faktum at ikke alle liker ham, er ikke Putins problem. Jeg tror ikke verden elsket Truman etter Nagasaki, sa han ifølge boka «The Billionaire Club».

Han blir også spurt om hva han tenker om krigen i Ukraina. Usmanov sier ingenting om Putin, men tar et forsiktig avstand fra krigen:

- Førsteinntrykket av krigen, som for alle, var et sjokk. Hvordan blir man ikke sjokkert av det som skjer? I det 21. århundre er det ingen som tjener på krig, for å oppnå menneskehetens mål. Men det er ikke min «business», jeg er ikke en politiker, og jeg vil ikke være i politikken. Og det er sannsynligvis derfor jeg mener enhver konflikt burde slutte fredfullt, og enda viktigere - uten dødsfall, sier han.

Beslagla luksusyacht

Usmanov har fått store verdier beslaglagt som følge av sanksjonene - verdens største yacht, «Dilbar», og en imponerende kunstsamling om bord.

Oligarken skal ifølge gravegruppa Organized Crime and Corruption Reporting prosjekt (OCCRP) sitte på eiendommer til minst 3,4 milliarder dollar, inkludert to gigantiske herskapshus i England. Det har imidlertid vist seg vanskelig å bevise eierskap bak kompliserte eierstrukturer.

Usmanov tjente seg rik gjennom produksjon av plastposer, en sjelden ressurs i Sovjettida. Etter Sovjetunionens fall fikk han lukrative stillinger, og ledet investeringsselskapet til gassgiganten Gazprom fra slutten av 90-tallet fram til 2014.

Han er majoritetseier i gruveselskapet Metalloinvest, som spesialiserer seg på produksjon av stål.

Les mer om Usmanov og hans antatte verdier under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer