Alisjer Usmanov:

Nekter for å være «Putins favoritt»

En av de mest omtalte oligarkene etter invasjonen av Ukraina, nekter for å være oligark.

NEKTER FOR NÆRT FORHOLD: Alisjer Usmanov avviser at han er Vladimir Putins favorittoligark. Foto: Aleksej Nikolskyj / Sputnik / Reuters / NTB
NEKTER FOR NÆRT FORHOLD: Alisjer Usmanov avviser at han er Vladimir Putins favorittoligark. Foto: Aleksej Nikolskyj / Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Siden Russland invaderte Ukraina for snart ett år siden, har de russiske oligarker i president Vladimir Putins maktelite fått sin spalteplass i vestlige medier. Vestlige myndigheter har sanksjonert bredt og hardt, spesielt mot noen av Russlands aller rikeste menn.

En av dem er Alisjer Usmanov (69), tidligere eier av fotballaget Arsenal. Han blir av EU omtalt som «Putins favoritt» i sanksjonsbegrunnelsen.

Nå har han stilt opp i et intervju med italienske Tgcom24, hvor han avviser at han er en oligark i utgangspunktet.

- Jeg mener dem som har tatt valget å identifisere meg som en oligark har vist sin komplette uvitenhet. Oligarker er forretningsmenn som har tjent penger ved hjelp av makt, sier Usmanov i intervjuet.

Store Norske Leksikon skriver at ordet oligark fikk en ny betydning etter Sovjetunionens fall, og at det er en «betegnelse på dem som brukte forbindelser og manøvreringsevner til å skaffe seg eierskap i bedrifter og naturressurser under privatiseringen i de tidligere sovjetrepublikkene». Ofte var korrupsjon en sentral del av bildet.

- Stolver over å kjenne Putin

69-åringen sier at han har pensjonert seg og bor nå i hjemlandet Usbekistan.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.