Vinmonopolet

Nekter Israel­grep

Vin fra okkuperte områder blir fortsatt å finne i Vinmonopolets hyller.

VINGREP AVVIST: Vinmonopolet viser til alkoholloven når israelsk vin fortsatt blir å finne i hyllene. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VINGREP AVVIST: Vinmonopolet viser til alkoholloven når israelsk vin fortsatt blir å finne i hyllene. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Publisert

For noen er dette kanskje å regne som en gladnyhet: Vinmonopolet fortsetter å selge israelsk vin produsert i okkuperte områder.

Det er klart etter at bedriftsforsamlingen i dag diskuterte om Vinmonopolet «bør ta initiativ til å begrense eller avslutte importen av vin produsert av Israel i bosettinger som FNs sikkerhetsråd har slått fast er ulovlige i henhold til folkeretten».

Spørsmålet ble reist av SV-politiker Gunhild Johansen, som er et av de regjeringsoppnevnte medlemmene i den rådgivende bedriftsforsamlingen i Vinmonopolet.

Ikke rom for det

Samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, forklarer at det ikke er aktuelt.

EN KOSTBAR DAG: Halvor Witsø Teslo kjøpte vin for 212 000 kroner under årets Burgund-slipp på Aker Brygge. Video: Trond Markus Gravdal. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

- Alkoholloven gir ikke Vinmonopolet rom for å forskjellsbehandle leverandører. Vinmonopolet har ikke anledning til å føre sin egen utenrikspolitikk, og vi kan derfor ikke egenhendig innføre noen boikott uten at det finnes nasjonale retningslinjer, sier Bing Lorentzen til Børsen.

Gunhild Johansen sier at hun er fornøyd med diskusjonen under møtet.

- Vinmonopolet får sitt oppdrag fra eieren, som er Helse- og omsorgsdepartementet. Foreløpig er det jo ikke noen signaler fra regjeringen om å slutte å selge varer fra Israel eller okkuperte områder. Men forbrukermakten skal ikke undervurderes, sier hun til Børsen.

0,04 promille

Søker du på «Israel» på Vinmonopolets nettsider, får du 27 treff. 16 produkter er utsolgt. Ni viner er merket enten «Vestbredden (israelsk bosetting)» eller «Golanhøydene (israelsk bosetting)».

Polet solgte i fjor 3839 liter vin fra israelskokkuperte områder og 2037 liter fra Israel, skriver NTB som refererer til tall fra Vårt Land.

- Alt i alt utgjør det 0,04 promille av Vinmonopolets totale salg. Det blir jo en liten dråpe, sammenliknet med Oljefondets påvirkning på Israels evne til å være en krigsmaskin, bemerker Gunhild Johansen.

- Hvorfor reiste du et spørsmål om salg av israelske polvarer, og ikke et konkret forslag om boikott, når det er det du egentlig ønsker?

- Det er lite sannsynlig at bedriftsforsamlingen ville fatte et politisk vedtak om noe Stortinget og regjeringen har ansvaret for. Det ville vært et brudd med bedriftsforsamlingens rolle. Men nå har vi fått oppmerksomhet rundt dette, sier Johansen til Børsen.

Tok Putin-grep

Selv om Vinmonopolet svarer ved å vise til at alkoholloven setter en stopper for forskjellsbehandling av leverandører på bakgrunn av nasjonalitet eller land, så var det likevel det Vinmonopolet gjorde 1. mars 2022 da all russisk vodka forsvant fra hyllene.

Vladimir Putins storskalainvasjon av Ukraina lå bak, og vodkagrepet ble tatt uten at det fantes noe politisk vedtak, medgir Halvor Bing Lorentzen.

FORKLARER: Samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, forklarer forskjellen mellom russisk vodkaboikott og fortsatt salg av israelsk vin.
FORKLARER: Samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, forklarer forskjellen mellom russisk vodkaboikott og fortsatt salg av israelsk vin. Vis mer

- Situasjonen var likevel en annen, sier han til Børsen, og utdyper:

- Det stemmer at vi stanset salget av russisk vodka før det forelå formelle handelsrestriksjoner. Men signalene fra myndighetene gikk i den retningen. I tillegg hadde norsk næringsliv generelt og norsk handel spesielt gått inn for handelsboikott av russiske varer, og Vinmonopolet føyde seg inn i rekken av hva andre gjorde da. Da øvrige nordiske monopolene hadde også allerede stanset salget, fortsetter han.

- Situasjonen er annerledes nå, hvor Stortinget denne uka vedtok at det ikke skal innføres noen boikott eller handelsrestriksjoner for produkter fra Israel. Dette har vi selvfølgelig med i våre vurderinger, sier Bing Lorentzen til Børsen.