Diskriminering

Nekter jøder å leie

Et skiutleie i Davos nekter jøder å leie ski, snowboard og sleder.

HEBRAISK: Lappen som nekter jøder å leie skiutstyr var skrevet på hebraisk. Foto: X / Sosiale medier
HEBRAISK: Lappen som nekter jøder å leie skiutstyr var skrevet på hebraisk. Foto: X / Sosiale medier Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Et skiutleie i Davos, Sveits, nekter jøder å leie ski og annet utstyr.
  • Dette har skapt rabalder og blitt etterforsket som antisemittisme av sveitsisk politi.
  • Utleiestedet forsvarer seg med at de er lei av «daglig mas» og at jødiske gjester ofte etterlater utleid utstyr.
  • Direktøren for turisme har kalt utleierens handlinger for «uheldig formulert».

Byen Davos i Sveits er kanskje mest kjent for World Economic Forum: Et flere dager langt seminar hvor finansielle og politiske eliter møtes for å snakke om verden og dens framtid.

Nå vekker byen imidlertid oppsikt av en helt annen grunn. Jøder som reiser til den sveitsiske alpebyen blir nemlig diskriminert fra å leie ski- og akeutstyr ved en restaurant som også driver med utleie.

Det viser en lapp som er hengt opp på døra ved Pischa Mountain Station. Lappen er skrevet på hebraisk - og lyder:

- På grunn av ulike, svært irriterende hendelser, inkludert tyveri av en slede, leier vi ikke ut sportsutstyr til våre jødiske brødre. Dette gjelder alt utstyr som: Sleder, airboards, ski og truger. Takk for forståelsen.

Det var den sveitsiske politikeren Jehuda Spielman, som er jødisk, som la ut et bilde av lappen på X søndag.

Mandag eksploderte meldingen i tyskspråklig media. Sveitsisk politi etterforsker nå leie-nekten som antisemittisk, skriver nettstedet 20 Minuten.

Ifølge 20 Minuten skal en 21 år gammel mann fra en ortodoks jødisk familie ha blitt nektet å leie et airboard (luftpute som akebrett, journ.anm.).

I likhet med restaurantene og hotellene opplever eskortetjenestene enorm pågang under elitefesten, melder den sveitsiske storavisa 20 Minuten. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Sjokkerende

Sveitsiske jøder er sterkt kritiske til leie-nekten.

- Det faktum at en slik lapp kan bli hengt opp offentlig ved et fjell i Sveits er sjokkerende. Innholdet er diskriminerende og antisemittisk, uttaler Jonathan Kreutner i foreningen for israelske samfunn i Sveits.

I sosiale medier er det flere som minner om at jøder har vært en diskriminert minoritet gjennom Europas historie.

Særlig kjent er kanskje de tyske Nürnberglovene fra 1935 - der Nazi-Tyskland nektet jøder en rekke grunnleggende borgerrettigheter - som fritt ekteskap.

Ut over 1930-tallet og andre verdenskrig ble jøder systematisk trakassert, fengslet og nektet blant annet å handle i butikker - også i Norge.

Jødehatet kulminerte i holocaust. Den systematiske utryddelsen av mer enn seks millioner jøder i Europa.

Under holocaust rømte tusenvis av jøder fra Tyskland og tyskkontrollerte områder til Sveits. Landet - som anså seg som nøytralt under krigen - nektet også tusenvis av jøder innreise i landet.

Ifølge nettstedet og tankesmia Jewish Virtual Library overbeviste sveitsiske myndigheter Nazi-Tyskland om å stemple en «J» for jøde i passene til jøder - slik at sveitsiske myndigheter kunne nekte innreise til landet.

- Orker ikke mas

Utleiestedet - som 20 Minuten omtaler som en restaurant - svarer følgende på påstandene om at å nekte jøder å leie er antisemittisk:

- Vi orker ikke lenger det daglige maset og bruker derfor vår rett til å bestemme hvem som kan leie vår eiendom eller ikke, uttaler restauranten til 20 minuten.

I tillegg påstår de at jødiske gjester ofte bare legger igjen sledene de leier i bakkene.

- Da må vi samle de inn, hvis de kan bli funnet, opplyser restauranten.

- Det faktum at vi ikke ønsker å leie ut til dem (jøder, journ.anm.) har ingenting å gjøre med tro, hudfarge eller personlige tilbøyeligheter, men bare at vi ikke lenger ønsker disse daglige diskusjonene, sier utleiestedet.

SNØ: Det er vanligvis gode skiforhold i Davos. Credit: Photo by Juice/ REX
SNØ: Det er vanligvis gode skiforhold i Davos. Credit: Photo by Juice/ REX Vis mer

Direktør for turisme i Davos Klosters, Reo Branschi, kaller imidlertid lappen for «uheldig formulert» og medgir at budskapet kan ha vært sårende for jødiske gjester.

- Dette representerer ikke holdningene til destinasjonen og tilbydere hos oss. Davos Klosters er åpent for alle gjester, sier Branschi ifølge 20 Minuten.