Dronetiltalte Andrey Yakunin:

Nekter: - Ville vært gal

Russisk-britiske Andrey Yakunin er tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard. - Tiltalen er juridisk feil, sier forsvarer.

TILTALT: Russisk-britiske Andrey Yakunin. Skjermdump: Elvstrøm Sails
TILTALT: Russisk-britiske Andrey Yakunin. Skjermdump: Elvstrøm Sails Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Børsen): Tirsdag startet rettssaken mot russisk-britiske Andrey Yakunin i Nord-Troms og Senja tingrett. Han er tiltalt for å ha fløyet drone, noe som er forbudt i Norge for russiske borgere etter invasjonen av Ukraina.

Andrey Yakunin nekter straffskyld.

«I perioden fra 3. august til 6. september 2022, mens han som russisk statsborger oppholdt seg på Svalbard i sin båt 'Firebird', var han ansvarlig for to droner som han eide, og som flere ganger ble brukt til droneflygning over Svalbard. Ved enkelte anledninger var han selv pilot», heter det i tiltalen.

Hevder han var turist

Andrey har sagt han var i Norge som turist. Han har feriert på Svalbard nærmest årlig siden 2016, ifølge forsvarerne. Her har han dyrket interessen for natur, seiling, fjellklatring og ekstremsport, ifølge dem.

- Vi mener tiltalen er juridisk feil, og at det han er tiltalt for ikke er straffbart. Han har fløyet en fritidsdrone på Svalbard som britisk borger. Ingen av elementene her passer med hva lovbruddet krever, sier Elden til Børsen like før rettssaken begynner.

- Hvem er det som skal rammes av sanksjonsloven? Det mente vi er russiske myndigheter, det er russisk sentral økonomi, ikke vanlig russiske borgere som er turister i Norge. Så selv om man skulle regne han som russisk borger og ikke engelsk, som han er, så vi mener det fortsatt ikke er straffbart, legger Elden til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer