Dronetiltalte Andrey Yakunin:

Nekter: - Ville vært gal

Russisk-britiske Andrey Yakunin er tiltalt for å ha fløyet drone på Svalbard. - Tiltalen er juridisk feil, sier forsvarer.

TILTALT: Russisk-britiske Andrey Yakunin. Skjermdump: Elvstrøm Sails
TILTALT: Russisk-britiske Andrey Yakunin. Skjermdump: Elvstrøm Sails Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Børsen): Tirsdag startet rettssaken mot russisk-britiske Andrey Yakunin i Nord-Troms og Senja tingrett. Han er tiltalt for å ha fløyet drone, noe som er forbudt i Norge for russiske borgere etter invasjonen av Ukraina.

Andrey Yakunin nekter straffskyld.

«I perioden fra 3. august til 6. september 2022, mens han som russisk statsborger oppholdt seg på Svalbard i sin båt 'Firebird', var han ansvarlig for to droner som han eide, og som flere ganger ble brukt til droneflygning over Svalbard. Ved enkelte anledninger var han selv pilot», heter det i tiltalen.

Hevder han var turist

Andrey har sagt han var i Norge som turist. Han har feriert på Svalbard nærmest årlig siden 2016, ifølge forsvarerne. Her har han dyrket interessen for natur, seiling, fjellklatring og ekstremsport, ifølge dem.

- Vi mener tiltalen er juridisk feil, og at det han er tiltalt for ikke er straffbart. Han har fløyet en fritidsdrone på Svalbard som britisk borger. Ingen av elementene her passer med hva lovbruddet krever, sier Elden til Børsen like før rettssaken begynner.

- Hvem er det som skal rammes av sanksjonsloven? Det mente vi er russiske myndigheter, det er russisk sentral økonomi, ikke vanlig russiske borgere som er turister i Norge. Så selv om man skulle regne han som russisk borger og ikke engelsk, som han er, så vi mener det fortsatt ikke er straffbart, legger Elden til.

- Ville vært gal

På spørsmål fra en av dommerne om Yakunin var klar over droneforbudet da han reiste til Svalbard, svarte han:

- Jeg sjekket først på Sysselmannen på Svalbards nettsider, og det var ingen åpenbar informasjon tilgjengelig. Jeg var åpenbart klar over at Norge har vedtatt EUs sanksjoner rundt det å fly. Men jeg knyttet det til flymaskiner og passasjertransport. Det er svært vanskelig for meg selv i dag å komme fram til at det også skal gjelde små droner i privat sammenheng, sier Yakunin i retten.

- Da forstår jeg det riktig at du ikke var klar over at det var slike sanksjoner, spør dommeren videre.

- Definitivt. Om det hadde stått på Sysselmannens sider at dersom du er russisk borger så er det forbudt å fly drone, ville jeg jo vært gal om jeg hadde gjort det, sier Yakunin.

Statsadvokat Kristin Røhne sier til Børsen at hun mener Yakunin er skyldig fordi han som russisk statsborger har flydd drone på Svalbard.

- Forsvaret antyder at det ikke var tilstrekkelig informert om at det var ulovlig å fly droner. Burde Yakunin ha visst bedre slik dere ser det?

- Ja, det var tilgjengelig informasjon på engelsk, både hos Luftfartstilsynet i Norge, fra mai i år, og det var tilgjengelig informasjon fra EASA – det europeiske luftfartsbyrået. Som da skal være i overensstemmelse med EUs forordninger, sier Røhne til Børsen.

Hun understreker at aktoratet ikke har noen holdepunkter for at Yakunin samarbeider med russisk etterretning.

Ble spurt om statsborgerskap

Statsadvokaten grillet også Yakunin om hans russiske pass, som politiet fant i en svart ryggsekk. I avhør sa han at det trolig lå igjen i London.

- Dette var søndag kveld, og jeg hadde britiske gjester. Hvor mitt russiske pass lå, var ikke høyt på prioriteringslisten, sa Yakunin.

Røhne lurte også på hvorfor han har beholdt sitt russiske statsborgerskap når han identifiserer seg som britisk.

Til dette svarte han blant annet:

- Russland vil ikke anerkjenne et visum hvis du opprinnelig er russisk. Hvis du har vært russisk borger og skal til Russland, må du reise inn med russisk pass.

- For eksempel kunne jeg ikke ha dratt i begravelsen til tanten min uten russisk pass.

Sønn av Putin-venn

Andrey Yakunin er sønn av en forretningsmann med bånd til Vladimir Putin. Tiltalte har imidlertid sagt at han er imot Russlands militærbruk i Ukraina, og at han ikke har noen koblinger til Kreml.

Faren hans, Vladimir Yakunin, tidligere sjef for Russia Railways, påstås å ha koblinger til Russlands president Vladimir Putin.

Andrey Yakunin har gjennom sine forsvarere hevdet at han ikke deler farens syn eller venner. Etter arrestasjonen i Norge har han også benektet at han har noen kobling til russisk etterretning.

Andrey Yakunin forsvares av John Christian Elden og Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer