Nektes adgang av milliardær

I over ti år har milliardæren Vinod Khosla nektet offentligheten tilgang til badestranda Martins Beach. Nå har delstaten California valgt å saksøke ham.

STRANDKRIG: California saksøker Vinod Khosla for å ha nektet befolkningen tilgang til denne sandstranda. Foto: NTB Scanpix
STRANDKRIG: California saksøker Vinod Khosla for å ha nektet befolkningen tilgang til denne sandstranda. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka opplyste delstaten California at de vil saksøke milliardæren Vinod Khosla for å ha nektet befolkningen adgang til deler av badestranda Martins Beach.

Stranda har blitt brukt som en offentlig badestrand siden tidlig på 1900-tallet, ifølge pressemeldingen. Der har Californias befolkning kunnet fiske, bade og surfe.

Førte til misnøye

Men alt endret seg da milliardæren Khosla kjøpte en stor tomt ved kysten, som inkluderte den eneste veien som ledet ut til stranda. Dette skjedde i 2008, og innen året var omme hadde Khosla besluttet å nekte tilgang til veien, samt male over skilt som informerte om at befolkningen hadde tilgang til stranda.

Beslutningen førte til stor misnøye blant lokalbefolkningen, og på et tidspunkt ledet konflikten til at fem surfere ble pågrepet.

Med søksmålet ønsker delstaten å gjenvinne muligheten for befolkningen til å benytte seg av Martins Beach. Delstaten ser også på dette som en mulighet til å skape presedens for eventuelle framtidige forsøk på å nekte adgang til steder som er ment for offentligheten.

- Tilhører alle

Også i det statlige lovverket fastslås det at offentlighetens tilgang til strender er en grunnleggende rettighet, ifølge Washington Post.

- Californias kystlinje tilhører alle. Dette søksmålet er en kritisk del av Californias forsøk på å sikre offentlig tilgang, og beskytte offentlighetens rett til adgang til sine gylne strender, uttaler viseguvernør Eleni Kounalakis.

Khosla er grunnlegger av Khosla Ventures, et selskap som investerer i nytenkende teknologiselskaper og har tilhold i Silicon Valley. Med en formue på 2,1 milliarder dollar – omkring 19 milliarder norske kroner – plasseres han på 388. plass på Forbes liste over USAs 400 rikeste personer.

Vil ikke vinne

Som følge av strandkonflikten er milliardæren blitt omtalt som en «strandskurk» av New York Times. I et sjeldent intervju om konflikten, fortalte han at han kjøpte eiendommen på impuls, og at han angrer på det.

I tillegg uttalte han at han aldri har overnattet der.

Khosla hevder at han ikke ønsker å vinne fram med saken sin, men at han holder det gående av prinsipp.

Han har påstått at myndighetene har gitt ham valget om å holde veien åpen og ikke ta mer enn to dollar i betaling for parkering, eller å søke om tillatelse til å endre rettighetene til tilgang til veien. Khosla mener at myndighetene med dette tvinger ham til å drive en parkeringsvirksomhet som ikke er lønnsom.

- Dersom jeg skulle vinne fram i Høyesterett, vil jeg være deppet over det. Jeg støtter kystlovgivningen, men eiendomsrettigheter er enda viktigere.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer