Nektes coronastøtte: - Komplett idioti

Geilo Skisenter AS mener de er berettiget til over seks millioner i coronastøtte. Foreløpig ser det ikke ut til at de får et rødt øre.

NEKTES CORONASTØTTE: Geilo Skisenter AS har så langt ikke fått en krone i coronastøtte. Foto: Camilla Frølich / NTB
NEKTES CORONASTØTTE: Geilo Skisenter AS har så langt ikke fått en krone i coronastøtte. Foto: Camilla Frølich / NTB Vis mer
Publisert

Da coronapandemien feide inn over Norges grenser, skjedde det på verst tenkelige tidspunkt for de norske alpinanleggene. Årets store høydepunkt påskeferien sto like om hjørnet, men anleggene måtte stenge.

Så også på Geilo. Der anslår daglig leder for Geilo Skisenter AS, Kevin Eikrehagen, at de på grunn av nedstengningen tapte 22 millioner kroner av omsetningen. Alle unntatt daglig leder ble permittert, alle driftskostnader ble kuttet, og dermed kunne de spare inn 12 millioner.

Avslag grunnet barnehage

I juli søkte de penger fra regjeringens kompensasjonsordning for tilskudd til omsetningsfall. Alpinanlegget hadde da regnet seg fram til at de kunne få 3,8 millioner i kompensasjon for mars og april.

Det første svaret kom raskt fra Skatteetaten: Avslag.

Årsaken? Geilo Skisenter AS driver også en barnehage, Trollklubben Barnehage. På siden kompensasjonsordning.no, der bedriftene søker om tilskudd, står det at «foretak som helt eller delvis» driver med private barnehager, ikke er støtteberettiget.

OPPGITT: Daglig leder, Kevin Eikrehagen. Foto: SkiGeilo
OPPGITT: Daglig leder, Kevin Eikrehagen. Foto: SkiGeilo Vis mer

På tross av at barnehagen er holdt helt utenfor søknaden, og er registrert som egen underenhet med eget organisasjonsnummer, ble søknaden altså avslått:

«Foretaket driver virksomhet innen barnehage og er derfor ikke omfattet av ordningen. Vi har derfor avslått søknaden», lyder svaret fra Skatteetaten etter en maskinell behandling av søknaden.

- På dette tidspunktet var økonomisjefen vår veldig positiv, og var 90 prosent sikker på at dette skulle gå bra, og at det bare var en kode i den maskinelle behandlinga som gjorde at vi fikk avslag, sier Eikrehagen til Børsen.

- Så var vi sikre på at klokskapen og fornuften til byråkratiet ville komme inn og se at intensjonen med ordningen er at vi skal ha kompensasjon.

- Frustrerende

Dermed sendte alpinsenteret inn en klage. Der skriver de:

«Vi mener det framgår direkte av veiledningsteksten på kompensasjonsordning.no at selskaper med forskjellige næringer vil være kompensasjonsberettiget, såframt man holder den virksomheten som ikke er støtteberettiget helt utenfor søknaden (...) Vi understreker at barnehagevirksomheten er holdt helt utenfor de innsendte søknadene».

Siden klagen ble sendt har Eikrehagen fulgt opp saken med Skatteetaten flere ganger, og de har, ifølge ham, sagt at de skulle sjekke med sine jurister om avslaget holdt.

I starten av forrige uke fikk Eikrehagen beskjed om at saken nå var oversendt Skattedirektoratet, med innstilling om at skisenteret skal få avslag på søknaden.

- Det synes jeg er frustrerende og lite forståelig, sier Eikrehagen.

6,6 millioner kroner

Det får også ytterligere konsekvenser for alpinsenteret. Det gjør at de ikke kan søke om penger fra regjeringens tilskuddsordning til lovpålagt vedlikehold av alpinanlegg og fornøyelsesparker.

Man må nemlig ha fått tilskudd for omsetningsfall for å kvalifisere for denne tilskuddsordningen. Her hadde skisenteret regnet seg fram til at de kunne søke om 2,8 millioner kroner.

Dermed er fasit så langt at alpinsenteret mener de kunne hatt krav på 6,6 millioner norske kroner, men de har fått null.

Eikrehagen ved Geilo Skisenter føler ikke at Skatteetaten har behandlet deres sak i tråd med det som var regjeringens og Stortingets intensjon.

- Jeg har nesten ikke ord. Dette kan umulig være på riktig side av det handlingsrommet Skatteetaten har, sier Eikrehagen, som omtaler pengestøtten de har søkt om som en «betydelig sum» for skisenteret.

- Vi er heldige som har sterke eiere, hvis ikke hadde vi hatt problemer med likviditeten nå.

- Komplett idioti

En som går enda lenger enn Eikrehagen i å refse avslagene er Ap-politiker Masud Gharahkhani.

- Det er komplett idioti. Alt er så standardisert at man ikke klarer å se de ulike foretakene for det de er, sier Gharahkhani til Børsen, og fortsetter:

- Det ser ut som det handler om å gi avslag på søknader, i stedet for at tiltakene skal være en utstrakt hånd til det reiselivet som trenger hjelp.

REAGERER: Masud Gharahkhan (AP). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
REAGERER: Masud Gharahkhan (AP). Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Ap-politikeren slår fast at reiselivet blør, men at det viser seg at tiltakspakkene «ikke er treffsikre i det hele tatt». Han mener statsråden må rydde opp.

- Dette er en avgjørende aktør for lokalsamfunnet, og det er derfor vi har tiltakspakker, for å stille opp for lokalt næringsliv, sier Gharahkhani.

- Men når vi har så mekaniske skjemaer som ikke klarer å se hvordan virkeligheten er for dem som rettmessige har krav på støtte, da skjønner jeg at alpinbransjen sier at de er ført bak lyset.

Prosessen måtte automatiseres

Hilde Pedersen, seksjonssjef i divisjon for Brukerdialog i Skatteetaten, sier til Børsen at de ikke kan gå inn i enkeltsaker på grunn av taushetsplikt.

På generelt grunnlag bemerker hun at et sentralt hensyn ved innretningen av kompensjonsordningen var at foretak med stort omsetningsfall skulle få tilgang til tilskudd raskt. Det forutsatte at tildelingen så langt som mulig måtte skje gjennom automatiserte prosesser.

- Dersom det skulle vært åpnet for å få tilskudd basert på deler av virksomheten i et foretak, ville ordningen blitt vesentlig mer komplisert, kontrollarbeidet mer omfattende og i større grad måtte gjøres manuelt, sier Pedersen.

Ifølge Pedersen er det sånn at dersom et foretak har flere virksomhetsområder, og noen av disse ikke er støtteberettiget, så må omsetningsfallet være oppfylt for den delen av foretaket som har virksomhet som kan søke om støtte.

- Merk at foretak med aktivitet som faller inn under forskriften § 1-3, faller utenfor ordningen, selv om de også har andre aktiviteter. Disse foretakene kan ikke søke om kompensasjon etter forskriften, sier Pedersen.

I henhold til forskiften er det listet opp flere unntak, blant annet «foretak som utøver aktivitet innenfor næringsundergruppe 88.911 Barnehager i Norsk standard for næringsgruppering (SN2007)».

- Hva må til for at et selskap som driver innen forskjellige næringer kan få støtte?

- Foretaket må oppfylle alle vilkår i lov og forskrift. Foretak som nevnt ovenfor faller utenfor ordningen selv om de også har andre aktiviteter.

Alpinsenterets klage ligger nå til behandling hos Skattedirektoratet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer