Corona og arbeidsinnvandring:

Nektes kokk: - Grisetaklet

- Det er en total mangel på innsikt.

KRITISK: Reiselivsgründer Vegard Berge Uglebakken har sikret seg en toppmodell av en vedfyrt pizzaovn. Men kokken som skal styre showet er ikke like enkel å få på plass. Dermed er 20 andre arbeidsplasser satt på vent. Foto: Privat
KRITISK: Reiselivsgründer Vegard Berge Uglebakken har sikret seg en toppmodell av en vedfyrt pizzaovn. Men kokken som skal styre showet er ikke like enkel å få på plass. Dermed er 20 andre arbeidsplasser satt på vent. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pizza stekt i det som kan være verdens nordligste vedfyrte spesialovn. Pastaretter laget fra bunnen, med kokkens kjærlighet til håndplukkede råvarer. Planene er klare og 20 ansatte skal etter hvert på lønningslista.

Reiselivsgründer Vegard Berge Uglebakken (37) har bare ett problem. Kjøkkensjefen, italienske Christian Giaccotto (35), nektes av norske myndigheter å ta turen fra Malta til Alta.

Kokken er nemlig ikke «strengt nødvendig» for å drive stedet. Og restauranten - med nevnte 20 arbeidsplasser - gir ikke tilstrekkelig «økt verdiskaping og sysselsetting i Norge».

Slik lyder i hvert fall begrunnelsen i avslaget som Uglebakken fikk på søknaden om unntak fra innreiserestriksjonene for utenlandsk arbeidskraft med spesialkompetanse.

300 000 tapt i måneden

Ikke bare én, men tre ganger, har Uglebakken fått avslag fra Sjøfartsdirektoratet, som administrerer ordningen med søknader om å hente inn kritisk viktig arbeidskraft.

Det mener Uglebakken er en feilvurdering.

- Vi er helt avhengig av å få han Christian hit. Han skal kjøre på som bare en italiensk cheff kan når konseptet er italiensk restaurant. Vi har søkt etter denne kompetansen i Norge, men interessen for flytte til Finnmark er ikke-eksisterende, sier Uglebakken til Børsen.

En planlagt åpning i midten av mai er nå utsatt på ubestemt tid. To måneder med forventet høysesong står i fare for å ryke. Til et anslått månedlig tap på 300 000 kroner.

- Jeg opplever at vi blir grisetaklet fra øverste hold. Vi trenger denne spisskompetansen. Det er ikke aktuelt å starte opp med et halvveis konsept. Men disse avslagene vitner om en total mangel på innsikt i vår bransje, sier en oppgitt Uglebakken.

Etterlyser kunnskap

Gründeren i Alta er langt fra alene, ifølge bransjeforeningen NHO Reiseliv.

Tvert om opplever arbeidsgiverforeningen stor og stadig økende pågang fra medlemsbedrifter som varsler om at den kompetansen de trenger å hente fra utlandet, nærmest får avslag på autopilot.

- Spesialister innen reiselivet skal etter gjeldende regelverk få unntak fra innreiserestriksjonene. Det kan være alt fra kokker med spesialkompetanse til guider til for eksempel rafting, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Krohn Devold er klar på hvor hun mener skoen trykker:

- Det som trengs, er at saksbehandlerne har den nødvendige kunnskapen om hvordan reiselivet fungerer, hvilken kompetanse som trengs og hva som regnes som næringskritisk for reiselivet, poengterer hun.

NHO-toppen minner om at det svært ofte er mange arbeidsplasser som er avhengige av noen få nøkkelpersoner.

- Det er mange andre arbeidstakere på en restaurant som rammes, når denne ikke kan driftes som følge av at de ikke får tilgang på kjøkkensjefen med spesialkompetanse, sier Krohn Devold.

Pizza - en kunstform

Det skal uansett ikke stå på Christian Giaccotto. Han sitter reiseklar med kofferten pakket.

- Jeg har jobbet som kokk på Malta i ti år, de siste fem som deleier i en restaurant som har utmerket seg blant 1200 restauranter i den forstand at vi har ventelister og besøkende fra hele øya. Men da coronapandemien førte til total lockdown fant jeg ut at tiden var inne for å finne på noe nytt, så nå har jeg solgt min andel i restauranten, sier Giaccotto til Børsen.

Kjøkkensjefen har planene klare etter at kontrakten med Vegard Berge Uglebakken ble signert før Norge stengte grensene.

- Pizza er for meg en kunstform. Deigen skal heves i 72 timer vekselvis i romtemperatur og i kjøleskap, og den ovnen som Vegard har sørget for at står på plass er blant de ypperste merkene som finnes. Pastaen og sausene lager jeg selvfølgelig fra bunnen, sier han når Børsen spør om italienerens matfilosofi.

- Hvorfor Norge, hvorfor hele veien fra Malta til Alta?

- Jeg har alltid hatt en drøm om Skandinavia. Jeg håper og tror jo at innreiseutfordringene løser seg, og jeg forstår at det er utfordrende tider. Planen er å bli tre til fem år, og så gjøre opp status. Hvem vet etter det. Kanskje liker jeg meg så godt at jeg blir i Alta, kanskje starter jeg noe eget, kanskje blir det Oslo, København eller Island, sier 35-åringen.

Folk sier opp

Utover opplevelsen av ikke å bli forstått av byråkratene i Sjøfartsdirektoratet, er usikkerheten det som plager mest, ifølge Uglebakken.

- Kontrakter med lærlinger er signert. Vi skal ha 20 personer på lønningslista i den italienske restauranten. Men bare den siste uka har jeg fått fem oppsigelser. Folk våger ikke gå og vente på en oppstart som ingen vet når blir noe av, sukker gründeren oppgitt.

Før han legger til:

- Dette skal ikke få stoppet oss. Veien ut av coronapandemien går blant annet gjennom et oppegående reiseliv. Det skal vi være en del av.

Departementet svarer

Børsen har stilt flere spørsmål til næringsminister Iselin Nybø (V) om denne saken. Statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem svarer at departementet ikke kan kommentere på enkeltsaker.

- Det er Sjøfartsdirektoratet som tar avgjørelsene i enkeltsaker. Jeg kan derimot si at jeg har full forståelse for at det er vanskelig for norske bedrifter med det nivået av nedstengning som landet lever med nå. Ordningen som Næringsdepartementet forvalter, er opprettet for å kunne slippe inn strengt nødvendig arbeidskraft for å hindre driftsstans i virksomheter. Ordningen praktiseres strengt, og det er riktig at det fortsatt er mange som ikke slipper inn gjennom denne ordningen. Slik må det dessverre være fram til helsemyndighetene vurderer det forsvarlig å åpne for høyere nivå av arbeidsinnreise, skriver hun i en e-post til Børsen.

Sunde-Eidem sier at kriteriene som legges til grunn for unntak, skal være like uansett hvilken bransje som søker.

- Når det er sagt, kan det nok være at enkelte bedrifter i større grad enn andre er i fare for driftsstans og slik sett lettere vil kvalifisere gjennom ordningen. Men det å praktisere strengt, innebærer ikke å utelukke noen bransjer.

- Er næringsministeren enig eller uenig i at en pizza/pastakokk fra Italia er å regne som spesialkompetanse?

- Den seineste utvidelsen er gjort på tvers av bransjer og næringer, og vi utelukker ikke at en pizza/pastakokk kan være å regne som spesialkompetanse.

- I dette eksemplet er 20 stillinger satt på vent. Hvor store må konsekvensene være for at søknaden kvalifiserer til unntak?

- Det er ikke satt noen spesifikk grense. Dersom bedriften kan påvise driftsstans innen 31. juli ved fravær av vedkommende det søkes for, skal dette være tilstrekkelig uavhengig av hvor mange stillinger som ellers påvirkes av slik driftsstans.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer