- De fleste arbeidsgivere tar oss godt imot og setter pris på at vi kommer, men måten Egon opererer på vil jeg beskrive som trist, gammeldags og unorsk, sier LOs ungdomsrådgiver Sindre Hornnes (24) til Børsen.
De siste ukene har LOs sommerpatrulje reist landet rundt for å undersøke arbeidsforholdene til unge sommervikarer. I løpet av disse månedene får flere tusen bedrifter besøk - og i de aller fleste tilfellene opplever patruljens representanter å møte åpne dører.

Varsler rekordsommer: - Fullbooket
Nå går imidlertid LO hardt ut mot restaurantkjeden Egon, som de nok en gang opplever å bli nektet adgang hos.
- Jeg vil å gi ledelsen i Egon en kaktus for å være den arbeidsplassen som tar sommerpatruljen dårligst imot, sier Hornnes, som også er prosjektleder for årets sommerpatrulje.
- Stanset 22 ganger
Mandag skrev Adresseavisen om opplevelsen til Mats Monsen, som er medansvarlig for sommerpatruljen i Trondheim. Han fortalte om fire tilfeller der patruljen skal ha blitt nektet adgang hos Egons restauranter i nevnte by.

Stjernerestauranter bryter loven: - Jeg var forferdelig
- Dette er et gjentakende problem hos denne restaurantkjeden. Det har vi opplevd tidligere år også, sa Monsen til avisa.
- Driftsleder i Egon-eier Norrein Gruppen benekter påstand om adgangsnekt ved Trondheim-filialene. Les hans tilsvar lenger ned i saken.
Hornnes opplyser til Børsen at han undersøkte historikken etter årets sommerpatruljes opplevelse i ulike deler av landet.
- Da fant vi ut at vi har blitt stanset 22 ganger hos Egon. Kjeden har sluppet oss inn seks ganger og én av gangene var daglig leder til stede under samtalen med de ansatte.

Krever forbud etter Pizzabakeren-bråk
- Rart
- Men Egon er ikke lovpålagt å slippe dere inn?
- Det kan være ulike grunner til at en bedrift sier nei. Enten at de ikke har mulighet eller tid, noe som ofte går igjen. Vi ønsker å være en lagspiller, men faktum er at Egon er den bedriften som avviser sommerpatruljen mest. Det er ikke slik at vi mistenker lovbrudd, men vi synes det er rart.
- Har dere blitt kontaktet av Egon-ansatte som har gitt uttrykk for bekymring eller har andre spørsmål knyttet til eget arbeidsforhold?

Setter stopper for «festkultur»
- Det har vi, men jeg kan ikke kommentere innholdet i samtalene, da det er taushetsbelagt. På generelt grunnlag kan jeg si at sommervikarer kontakter oss med forskjellige spørsmål om alt fra arbeidskontrakt, lønn og opplæring.
Hornnes understreker at det er uvanlig for LOs sommerpatrulje å rette et kritisk søkelys på denne måten, men framholder at Egons praksis oppleves som ekstraordinær.
Slår tilbake
Det er Norrein Gruppen i Trondheim som eier restaurantkjeden Egon. Overfor Børsen avviser driftsleder Andreas Hegg at LOs sommerpatrulje har blitt nektet adgang ved flere restauranter i Trondheim.
- LO sommerpatrulje i Trondheim påstår å ha blitt nektet ved fire av våre sju restauranter sist uke. Vi har ettergått denne informasjonen og ingen internt i disse bedriftene har registrert at LOs sommerpatrulje har vært innom, bortsett fra ved én Egon, framholder Hegg i en e-post.

Stenger «New Yorks verste restaurant»
Driftslederen mener bildet er noe annerledes enn slik det er framstilt i mediene.
- Representanter fra LOs sommerpatrulje hadde kommet inn i restauranten, spurt en tilfeldig ansatt om å få prate med ham, hvorpå han hadde svart: «Jeg har mat til 20 gjester i matluka på kjøkkenet nå, så jeg har dessverre ikke tid til å prate med dere». Deretter hadde LOs sommerpatrulje forlatt restauranten. Dette er et eksempel de bruker da som å ha blitt «nektet adgang».
- Beklagelig
- Hvorfor er det slik at LOs sommerpatrulje har blitt nektet adgang til restaurantene 22 ganger?
- Det er beklagelig at LO sommerpatrulje opplever seg som nektet, da dette ikke skal skje. De skal tas imot på samme høflig måte som alle andre. Men, vi må få be om forståelse for at sommerperioden er den tida på året hvor de fleste av våre restauranter har 200-300 gjester.

Småbarnsmor seiret mot H&M
Hegg fortsetter:
- Det er derfor utfordrende å sette av tid til å ta en kokk eller servitør ut av restauranten for samtaler.
- Alt på stell
Driftslederen framholder at alle Egon-ansatte opererer under gyldige kontrakter i henhold til norsk arbeidsmiljølov, i tillegg til at samtlige restauranter følger alle lovpålagte krav.
- Vi betaler også overtid og ansatte får pauser.
Han forklarer videre at Egon har et eget internt kontrollapparat som «sammen med regelmessige og pålagte offentlige tilsyn fra politiet, Skatteetaten, og Arbeidstilsynet kontrollerer de samme detaljer som LOs sommerpatrulje ser etter.»
- Totalt er det 17 offentlige myndigheter som kontrollerer vår bransje, skriver Hegg og viser til at slike rapporter er «offentlig informasjon og lett tilgjengelig både for media og LOs sommerpatrulje.»

Restaurantbransjen fortviler: - Orker ikke mer
Driftslederen påpeker at «det er flott at LOs sommerpatrulje har møtt enkelte Egon-restauranter hvor det har vært færre gjester og det har latt seg gjennomføre samtaler.»
- Da regner jeg med de fant ut at alt var på stell, skriver Hegg og understreker at sommerpatruljen ikke har noen offentlig myndighet til å kreve opplysninger utlevert.
- Eller på noen måte kreve intervjuer med ansatte når det skulle passe dem, noe som vi tidvis dessverre opplever.