Nektet mensen-fri - direktør bøtelagt

Hevdet de ansatte manglet bevis.

FRI: Den sør-koreanske direktøren ble felt i retten for urimelige krav til de ansatte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
FRI: Den sør-koreanske direktøren ble felt i retten for urimelige krav til de ansatte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere direktøren i det sør-koreanske flyselskapet Asiana Airlines er bøtelagt, melder BBC. Årsaken er brudd på arbeidsmiljøloven ved at han nektet å gi kvinnelige ansatte fri i forbindelse med menstruasjon.

Forelegget på nærmere 20 000 norske kroner ble slått fast i retten i Sør-Korea. Loven, som gir kvinner rett til å ta en dag fri i måneden i forbindelse med menstruasjon og smerter knyttet til dette, ble innført i 1953.

Krevde bevis

Ifølge BBC avviste Kim Soo-cheon 138 forespørsler om fri fra til sammen 15 ansatte i perioden 2014 til 2015. Den tidligere direktøren skal selv ha hevdet at kvinnene ikke kom med noe bevis på at de faktisk hadde menstruasjon.

Eks-direktøren skal også ha hevdet at han fikk mange «mistenkelige forespørsler» om fri fra jobben på grunn av menstruasjonssmerter. Blant annet skal noen av disse ha kommet i forbindelse med dager som lå før eller etter helligdager, sånn at de ville utløse sammenhengende fridager.

Fremdeles i styret

Retten var på sin side uenig i den tidligere direktørens krav til de ansatte, og slo fast at å be om slike bevis er en overtredelse av privatlivets fred. De mener også at slike krav ville skape en kultur hvor det vil oppleves som galt å be om fritak fra jobb når man har menstruasjon.

Til tross for uenighetene internt i selskapet, sitter Kim Soo-cheon fremdeles i styret i det Seoul-baserte flyselskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer