Nektet mensen-fri - direktør bøtelagt

Hevdet de ansatte manglet bevis.

FRI: Den sør-koreanske direktøren ble felt i retten for urimelige krav til de ansatte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB
FRI: Den sør-koreanske direktøren ble felt i retten for urimelige krav til de ansatte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere direktøren i det sør-koreanske flyselskapet Asiana Airlines er bøtelagt, melder BBC. Årsaken er brudd på arbeidsmiljøloven ved at han nektet å gi kvinnelige ansatte fri i forbindelse med menstruasjon.

Forelegget på nærmere 20 000 norske kroner ble slått fast i retten i Sør-Korea. Loven, som gir kvinner rett til å ta en dag fri i måneden i forbindelse med menstruasjon og smerter knyttet til dette, ble innført i 1953.

Krevde bevis

Ifølge BBC avviste Kim Soo-cheon 138 forespørsler om fri fra til sammen 15 ansatte i perioden 2014 til 2015. Den tidligere direktøren skal selv ha hevdet at kvinnene ikke kom med noe bevis på at de faktisk hadde menstruasjon.

Eks-direktøren skal også ha hevdet at han fikk mange «mistenkelige forespørsler» om fri fra jobben på grunn av menstruasjonssmerter. Blant annet skal noen av disse ha kommet i forbindelse med dager som lå før eller etter helligdager, sånn at de ville utløse sammenhengende fridager.

Fremdeles i styret

Retten var på sin side uenig i den tidligere direktørens krav til de ansatte, og slo fast at å be om slike bevis er en overtredelse av privatlivets fred. De mener også at slike krav ville skape en kultur hvor det vil oppleves som galt å be om fritak fra jobb når man har menstruasjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer