Afterski

Nervepirrende før afterskisesongen

Denne vinteren kan bli den første normalsesongen for afterskistedene på tre år. På Hafjell, Geilo og Hemsedal er alt tilrettelagt for «hæla i taket», til tross for tøffe tider.

SESONGÅPNING: Om en måneds tid åpner afterskisesongen for fullt. Foto: Steffen Eggesvik / Privat
SESONGÅPNING: Om en måneds tid åpner afterskisesongen for fullt. Foto: Steffen Eggesvik / Privat Vis mer
Publisert

Utfordringene for afterskistedene har kommet på løpende bånd. Coronapandemien førte til stengte dører, og nå byr strømkrisen på flere utfordringer. Men for den som lengter etter en pinne for Hemsedal, Trysil eller Hafjell, tyder alt på at en snart kan rope «jodeli la la la».

For selv om skyhøye strømregninger gir flere en bismak, er det ingenting som tilsier at utestedene må holde stengt.

Når restauranten og utestedet Gaiastova i Hafjell snart skal åpne, er det med ærefrykt.

- Det er tre driftsår som har blitt påvirket av corona, og nå kommer vi inn i en potensiell tøff tid framover, sier daglig leder Steffen Eggesvik til Børsen.

Han forventer likevel en solid sesong med mange festglade skiturister.

Får gode signaler

- Det er klart at de økte strømprisene går hardt utover hytteeierne, det er det ikke tvil om, sier Eggesvik.

Han påpeker at de kommer til å merke konsekvensene av de høye strømpriser i bransjen, men at han likevel er optimistisk. Samtidig oppfatter han signalene fra de faste gjestene som gode.

- De siste årene har vært så ødelagte at vi tror det fortsatt finnes et ønske om å komme på fjellet. Vi ser for oss og håper på svært godt besøk i vinter, sier han.

FESTSTEMNING: Daglig leder på Gaiastova på Hafjell, Steffen Eggesvik, håper skifolket fortsatt ønsker å være sosiale. Foto: Steffen Eggesvik / Privat
FESTSTEMNING: Daglig leder på Gaiastova på Hafjell, Steffen Eggesvik, håper skifolket fortsatt ønsker å være sosiale. Foto: Steffen Eggesvik / Privat Vis mer

- Vår største utfordring

Børsen skrev tidligere i sommer om at serveringssteder over hele landet skriker etter arbeidskraft i form av kokker, bartendere og servitører. Coronapanemien førte nemlig til at mange som jobbet i serveringsbransjen, fant seg nye jobber, eller at de flyttet tilbake til hjemlandene sine.

Å skaffe nok arbeidere er kritisk, mener Steffen Eggesvik. Selv om situasjonen fortsatt er utfordrende, har den likevel bedret seg noe.

- Det har vært enklere enn i fjor, men er fortsatt vår største utfordring. Markedet har åpnet seg, og både svensker og andre nasjonaliteter søker seg tilbake, sier han.

Eggesvik sier at de er dypt avhengig av arbeidskraft både fra utlandet og fra andre steder i Norge. Siden de driver sesongarbeid, har de ikke mulighet til å finne disse arbeiderne i lokalmiljøet.

Alt tyder likevel på at det vil bli en mer normal sesong enn de to foregående.

- Vi tror og håper det blir en fantastisk sesong. Men det er klart at etter alt vi har vært gjennom, så er det med beskjeden optimisme, sier Eggesvik.

Håper på en kald vinter

På Havsdalskroa i Geilo begynner afterskisesongen til normal tid. 10. desember åpner dørene, før det kjøres på med afterski alle lørdagene utover.

Tommy Verpe, som er hovedansvarlig for alle serveringsstedene i SkiGeilo, forteller at planleggingen nesten er i boks.

- Jeg er veldig positiv til sesongen som kommer, og ønsker å levere på afterskiproduktet som normalt, sier han til Børsen.

POSITIV: Daglig leder i Havsdalskroa på Geilo, Tommy Verpe, håper på en kald og god vinter. Foto: Sigmund Krvel-Velle / Samfoto / NTB
POSITIV: Daglig leder i Havsdalskroa på Geilo, Tommy Verpe, håper på en kald og god vinter. Foto: Sigmund Krvel-Velle / Samfoto / NTB Vis mer

Bemanningsplanen for sesongen er allerede klar. Verpe understreker at de har vært heldige, for dette er ikke tilstanden ellers i bransjen. På Geilo merker de godt til utfordringene i bransjen.

- Nå har vi hatt to år med corona, og går rett inn i et år med strømkrise. Det er ikke veldig lett for vår bransje, sier han.

Verpe er likevel positiv til at gjestene kommer på hyttene sine.

- Vi får håpe at det blir en kald og god vinter med snø og bra forhold, sier han.

Allerede fullbooka

En som også er optimist fram mot afterski-vinteren er majoritetseier i Stavkroa i Hemsedal, Calle Johansen. Han forteller Børsen at de allerede nesten har fullbooka bord fra nyttår til påske.

FULL FEST: I Hemsedal meldes det om fullbooking fram til påske. Foto: Arkiv
FULL FEST: I Hemsedal meldes det om fullbooking fram til påske. Foto: Arkiv Vis mer

- Det er vanskelig å huske tilbake til et normalår, men vi hadde en fantastisk avslutning på fjoråret. Vi føler fortsatt at den medvinden er med oss, med skilystne nordmenn som vil til fjells. Da er også afterski naturlig i sammenheng, sier han.

Han gleder seg veldig til å ta imot gjestene som kommer om en måneds tid.

- For vår del er det ingen mørke skyer på himmelen.

Strømkrise omtaler han som «marginalt» i forhold til pandemiåra, som var preget av nedstenging og det bransjen har kalt «næringsforbud». Likevel er han spent og håpefull rundt den mye omtalte strømstøtten regjeringa har lovet næringslivet.

- Det er helt umulig å budsjettere med så uvisse prognoser, det er fingeren opp i været og tenke på et tall. Jeg håper de lander på et bra fastprissystem fra nyttår og holder seg til det, sier han.

- Det er klart vi er bekymra, men vi forventer at sittende regjering får til en forsvarlig ordning for næringslivet. Tida renner ut, og vi håper på en løsning. Det er på overtid så det holder, legger han til.

VENTER FESTVINTER: Stavkroa i Hemsedal er svært optimistiske i forkant av vintersesongen. Foto: Stavkroa
VENTER FESTVINTER: Stavkroa i Hemsedal er svært optimistiske i forkant av vintersesongen. Foto: Stavkroa Vis mer

Dalende hyttemarked

Børsen har tidligere omtalt at hyttesalget går ned, og at hytter til salgs har gått opp. Flere hyttekommunner har uttrykt bekymring over at hyttefolket uteblir på grunn av nettopp høye priser. Johansen har imidlertid ikke samme inntrykk om Hemsedal.

- Jeg tror de som har hytte og leiligheter i Hemsedal er såpass glade i å gå på ski at de prioriterer å holde hytta si i orden. Jeg har ikke hørt fra hyttefolket om noen som har andre planer enn å bruke hytta si, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer